Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ανιστόρητες δηλώσεις η συντήρηση της τουρκικής επιθετικότητας

Με νέες προκλητικές δηλώσεις και παραχάραξη της Ιστορίας από τα χείλη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, στο φόντο και των γενικότερων παζαριών ανάμεσα στην Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, ο Ερντογάν έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της πολιτικής υπεράσπισης του τουρκικού κεφαλαίου, τονίζοντας: «Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης είναι μια ένδειξη για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας». Ενώ, προσπαθώντας να αναδείξει την ειδική σημασία που έχει το συγκεκριμένο λιμάνι για την τουρκική οικονομία, δεν δίστασε να παραχαράξει ακόμα και ιστορικά γεγονότα, ισχυριζόμενος ότι «η Σμύρνη κάηκε από Ελληνες στρατιώτες την ώρα που υποχωρούσαν... Μην κοιτάτε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι». Προσπαθώντας να «εξαφανίσει» τις φρικαλεότητες που έκαναν τα τουρκικά στρατεύματα το Σεπτέμβρη του 1922, ενώ κορυφωνόταν η αντιπαράθεση τουρκικής - ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο βέβαια ανταγωνισμών και μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων, ο Τούρκος ηγέτης είπε ακόμα πως «τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή».

Την ίδια ώρα, η έναρξη της μεγάλης άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EΦΕΣ 2018», που περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια, συνδυάζεται και με εγκλωβισμό νησιωτικών συμπλεγμάτων και θαλάσσιων χώρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Παραπέρα, η Αγκυρα ανακοίνωσε για αύριο Πέμπτη ναυτική άσκηση Ερευνας και Διάσωσης, δεσμεύοντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποκόπτουν στην ουσία το Καστελόριζο από την Ελλάδα. Επίσης, με Navtex που εκδόθηκε παράνομα από τον αναρμόδιο για τον εν λόγω χώρο σταθμό Σμύρνης της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, σήμερα δεσμεύουν για γυμνάσια περιοχή μεταξύ των νοτιανατολικών ακτών της Λήμνου, ανατολικά του Αη Στράτη και των βορειοδυτικών ακτών της Μυτιλήνης.

«Αλλαγή αντίληψης» βλέπει ο Ν. Κοτζιάς

Στο μεταξύ, μιλώντας αργά χτες το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο να είχε προσχεδιαστεί από τους Τούρκους. Είπε: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν έπεσαν σε παγίδα ή αν ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε - εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου - τους φαντάρους που έμπαιναν και συλλαμβάνονταν».

Ο Ν. Κοτζιάς, κρύβοντας βέβαια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και το γεγονός ότι οι «2» γίνονται «πιόνια» στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια της τουρκικής αστικής τάξης με την ελληνική, όσο και με ΕΕ και ΗΠΑ, πρόσθεσε πως η Τουρκία «τους χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση».

Για άλλη μια φορά, άλλωστε, τόνισε ότι η Αγκυρα έφτασε πολύ κοντά στις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» που είχε ορίσει η ελληνική κυβέρνηση για αποφυγή θερμού επεισοδίου: «Σε μία - δύο περιπτώσεις έφτασαν οι Τούρκοι πιο κοντά (σ.σ. στην "κόκκινη γραμμή"). Δεν την παραβίασαν. Οπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ιμια με τον εμβολισμό του ελληνικού λιμενικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει πού θα οδηγούσε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ