Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβάθμιση αεροσκαφών, «υπογραφή» παραπέρα εμπλοκής

Eurokinissi

Την απόφαση για υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών «F-16» επικύρωσε το ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα θα κοστίσει 1,23 δισ. ευρώ, αν και ευελπιστεί να το «ρίξει» στο 1,1 δισ. ευρώ. Υποτίθεται, η ελληνική πλευρά θα καταβάλλει μέχρι το 2021 περίπου 150 εκατ. κατ' έτος, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει το 2028.

Την απόφαση έσπευσε να χαιρετίσει πρώτος - πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι και η εν λόγω απόφαση είναι ενταγμένη στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟκών σχεδιασμών στην περιοχή, όπως άλλωστε αποκάλυπτε και το σχετικό έγγραφο προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβρη, που έλεγε ότι η αναβάθμιση θα συμβάλλει «στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και για τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟικές και «αντιτρομοκρατικές» αποστολές - βλέπε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - σε όλη την περιοχή. Εξάλλου, στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο, όπου έκανε λόγο για μια «μεγάλη μέρα για τους συμμάχους μας», ο Αμερικανός πρέσβης συνέδεσε ευθέως την αναβάθμιση με την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβρη, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τα όσα άκρως επικίνδυνα συμφώνησε εκεί η κυβέρνηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και για την «αναβάθμιση» των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Παράλληλα, ο Τζ. Πάιατ συνεχάρη και τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και την ομάδα του.

Στο μεταξύ, ακριβώς για παραπέρα συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ, από χτες βρίσκεται στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Τζ. Ντάνφορντ, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Θα συμμετάσχει, εξάλλου, σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Center for Strategic and International Studies». Αναμένεται να εστιάσουν σε ζητήματα όπως εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων και της υποστήριξης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή από βάσεις στην Ελλάδα, με κορωνίδα τη Σούδα, αλλά και στην παροχή μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο «πυλώνα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη ΝΑ Ευρώπη.

Αλλωστε, με αφορμή εξοπλισμούς στους οποίους προχωρά και η τουρκική αστική τάξη και τους ανταγωνισμούς για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη σε αρμόδιους κύκλους γίνονται συζητήσεις για αγορές και νέων αεροσκαφών. Το θέμα άφησε ανοικτό την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Π. Καμμένος, ενώ παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση έκανε και ο τ. Α/ΓΕΕΘΑ, νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχ. Κωσταράκος. Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, μπρος και στη σχεδιαζόμενη αγορά από τους Τούρκους αεροσκαφών «F-35», λέει ότι πέρα από την αναβάθμιση των «F-16», «εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά "F-35", θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα "F-35", όταν εμπλέκονται, θα παρέχουν. Η απόφαση της Τουρκίας μάς ρυμουλκεί προς τα εκεί (...) Θέλουμε αεροσκάφη στον αέρα. Κι ας μην είναι "F-35"». Ηδη λέγονται πολλά σε διαδρόμους και πηγαδάκια περί «F-15» ή γαλλικών «Mirage».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Καραμανλή - Πάιατ για την Αλεξανδρούπολη (2022-01-20 00:00:00.0)
Ορμητήριο και «γέφυρα» η Ελλάδα για επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (2021-04-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικός σημαιοφόρος, με τη χώρα στρατόπεδο των ΗΠΑ (2018-10-20 00:00:00.0)
Κι άλλα αμερικανικά μαχητικά στη Λάρισα (2018-08-10 00:00:00.0)
Τι ακριβώς κάνουν; (2018-08-02 00:00:00.0)
Νέες αντιπαραθέσεις παράλληλα με τα παζάρια στο Κυπριακό (2017-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ