ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τιμούν τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών

Οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων, από 4 έως 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Το Σάββατο 5 Μάη:

-- Στο Χαϊδάρι στις 6.30 μ.μ., πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, με τη συμμετοχή του τραγουδιστή και συνθέτη Θοδωρή Καρέλλα. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, θα αναχωρήσει πούλμαν στις 5.45 μ.μ. από το δημαρχείο Χαϊδαρίου. Για όσους μεταβούν με ΙΧ, το ραντεβού είναι στις 6 μ.μ., στην πύλη του στρατοπέδου «Καραϊσκάκης Α'».

Στην Καισαριανή:

-- 6 μ.μ., αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- 8.30 μ.μ., επίσημη παρουσίαση της εικονικής περιήγησης και των νέων εκθεμάτων του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

-- 9 μ.μ., προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», στο Σκοπευτήριο.

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.

Ο ιστορικός χώρος του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς θα παραμείνει ανοιχτός το Σάββατο 5/5 και την Κυριακή 6/5, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Λαμπαδηδρομία στα χνάρια των εκτελεσμένων

Την Κυριακή 6 Μάη θα πραγματοποιηθεί συμβολική λαμπαδηδρομία, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών από το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου στον τόπο της εκτέλεσης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκκίνηση: 9 π.μ. από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Τερματισμός: 11 π.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου θα γίνει και εκδήλωση τιμής.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑΣ ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ
Ούτε σκέψη για αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας

Η πλακέτα προς τιμήν της εκτελεσμένης κομμουνίστριας δασκάλας
Η πλακέτα προς τιμήν της εκτελεσμένης κομμουνίστριας δασκάλας
Να μην υποκύψει στις πιέσεις αντικομμουνιστικών κύκλων της περιοχής και να μην κάνει σκέψεις για αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας προς τιμήν της κομμουνίστριας δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που έχει τοποθετήσει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στην πλατεία του Παλαμά, ζητάει από τη δημοτική αρχή Παλαμά η οικογένεια της αγωνίστριας.

Θυμίζουμε ότι η τιμητική πλακέτα για την Β. Κουσιάντζα, που εκτελέστηκε το 1947, αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη 2018, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και η ομιλήτρια στην εκδήλωση.

Το σημείο τοποθέτησης της πλακέτας υποδείχτηκε με βάση την απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας, με αριθμό 8/2017, που γνωμοδότησε θετικά σε σχετικό αίτημα. Ωστόσο, με εξώδικό του, λίγες μέρες μετά, γνωστός αντικομμουνιστής κάτοικος της περιοχής, που ήταν υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ., ζήτησε την καθαίρεση της κατασκευής, εγκαλώντας μάλιστα τη δημοτική αρχή για ανοχή που - όπως λέει - επέδειξε στο ΚΚΕ.

Σε παρέμβασή του, για λογαριασμό της οικογένειας, ο ανιψιός της Βαγγελίτσας, Γιώργος Κουσιάντζας, αναφέρει: «Αποτελεί ηθική δικαίωση για την οικογένειά μας η τοποθέτηση από την ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τιμητικής πλακέτας για την Βαγγελίτσα στην πλατεία του Παλαμά. Προφανώς σηματοδοτεί με συμβολικό τρόπο την έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς της στους πατριωτικούς και ταξικούς αγώνες του λαού και παράδειγμα προς μίμηση της αγωνιστικής στάσης σε κρίσιμα διλήμματά της για τη νεολαία.

Είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία η προσφορά αίματος της οικογένειάς μας, όπως γνωστοί είναι και οι ποικιλώνυμοι θύτες. Δεν μας κλόνισαν ούτε οι εκτελέσεις ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι διαπομπεύσεις ούτε οι εξορίες ούτε κάθε είδους διώξεις. Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στους λαϊκούς αγώνες. Δυστυχώς, γνωστός για τις αντικομμουνιστικές αντιλήψεις και υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, εκφράζοντας την ενόχλησή του, επιχειρεί να σπιλώσει τη συλλογική ιστορική μνήμη. Ματαιοπονεί.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως η δημοτική αρχή θα υποκύψει στις πιέσεις, στην εμπάθεια και στον αντικομμουνισμό που συνειδητά καλλιεργείται από γνωστούς κύκλους της περιοχής μας. Την καλούμε να μην κάνει σκέψεις για την καθαίρεση ή κακοποίηση της τιμητικής πλακέτας "πληγώνοντας" για άλλη μια φορά την οικογένειά μας.

Για την οικογένεια Κουσιάντζα

Γιώργος Κουσιάντζας»

Περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνει την Πέμπτη 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία» (βλ. σελ. 3), κλιμάκια των ΚΟ Αττικής οργανώνουν τις επόμενες μέρες περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 6/5, στις 2 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τα Πυροφυλάκια Βύρωνα και Ηλιούπολης.

Τη Δευτέρα 7/5:

-- Στις 7.30 π.μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου.

-- Στις 9.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τη διοίκηση της ΠΥ Πειραιώς και τον 2οΠυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά.

-- Στις 7.30 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί τον 12οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στην Παλλήνη και ο Κώστας Συμεωνίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Μάκρης.

-- Στις 7.30 π.μ., κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν τον 5οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στην Καλλιθέα, τον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στη Δάφνη, τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στο Περιστέρι και τον τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά στη Δραπετσώνα.

Την Τρίτη 8/5:

-- Στις 7.30 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκόπουλου.

-- Στις 7.30 π.μ., κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν τον 2οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στον Κολωνό, τον 8οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στη λεωφόρο πρώην αμερικάνικης βάσης Ελληνικού, τον 9οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στο Μαρούσι.

-- Στις 10 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τον 6οΠυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στο Ολυμπιακό Χωριό.

Την Τετάρτη 9/5:

-- Στις 7.30 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου.

-- Στις 7 π.μ., κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν τη διοίκηση της ΠΥ Αθηνών, στην Ομόνοια, την ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο.

-- Στις 9 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στη Μουρούζη.

-- Στις 12 μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσκέψεις - συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος
Στην Αττική

Την Τετάρτη 9 Μάη:

-- Στις 9.30 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο Τύπου - Χάρτου ΜΟΡΦΗ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο 1ο ΚΑΠΗ (οδός Καλαντζάκου), με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Κηφισιάς και Ερυθραίας καλούν σε συγκέντρωση στο Ανοιχτό Θέατρο Εργατικών Πολυκατοικιών, με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Την Κυριακή 6 Μάη, η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 7 Μάη:

-- Η ΤΟ Ημαθίας στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία στη Βέροιας, σύσκεψη με γυναίκες, με ομιλήτρια την Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Πολίχνης στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Συκεών στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Συκεών, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Κορδελιού στις 7 μ.μ., στο ΘΕΠΑΝ, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Ευόσμου στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Ευόσμου, με ομιλητή τον Βασίλη Τομπουλίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Την Τρίτη 8 Μάη:

-- Οι ΚΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη.

-- Οι ΚΟ Μετάλλου στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με ομιλητή τον Ντίνο Βαγγέλη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟ Ενέργειας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Ανω Πόλης με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Επίσης, το Σάββατο 5 Μάη, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τον δήμο Πλατανιά. Στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στις Βουκολιές και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση των ΚΟΒ Πλατανιά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μάλεμε.

ΚΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση εκδόσεων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τη Δευτέρα 7 Μάη στις 7 μ.μ., στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3), η ΚΟ Βιβλίου Αττικής διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Η πείρα των κομμουνιστών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"»:«Ο Κόκκινος Τράγος» του Κ. Παρορίτη, «Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)» του Ε. Γκόντος και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» του Ι. Μ. Μάισκι. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ