ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2018
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η κατάσταση στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας απαιτεί άμεσα μέτρα

Κοινό κείμενο υπογράφουν πάνω από 350 φοιτητές των όμορων σχολών

Ζητώντας να δοθεί άμεση λύση, περισσότεροι από 350 φοιτητές της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπογράφουν κείμενο, με το οποίο διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Νομικής.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για ανοχή και συμβιβασμό με την κατάσταση που βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά στη σχολή μας: Εμποροι ναρκωτικών σουλατσάρουν ανεμπόδιστα, τοξικοεξαρτημένοι "σβήνουν" μέρα με τη μέρα από τη χρήση μπροστά στα μάτια μας.

Οι φοιτητές των σχολών Νομικής και Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, ζητάμε:

  • Κυβέρνηση, δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής και κάθε αρμόδιος φορέας του κράτους να πάρουν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση του πάρκου Μασσαλίας και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών που γίνεται στο πάρκο.
  • Ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων απεξάρτησης και επανένταξης. Η θέση των χρηστών δεν είναι στη φυλακή αλλά στα προγράμματα απεξάρτησης.
  • Να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών.
  • Δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Φωτισμός στους αύλειους και εξωτερικούς χώρους της σχολής.
  • Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού φύλαξης της σχολής, χωρίς security και εργολαβίες, με ευθύνη του κράτους.
  • Δημιουργία ειδικευμένου στις υποθέσεις ναρκωτικών σώματος δικαστών».

Σημειώνεται πως το παραπάνω κείμενο υιοθέτησε στην πρόσφατη συνέλευσή του και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, που ανήκει στην ΟΠΕ του ΕΚΠΑ.

Περιοδεία στο ΤΕΙ Κρήτης

Περιοδεία στο παράρτημα Ηρακλείου του ΤΕΙ Κρήτης έκανε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης. Στην περιοδεία το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με διοικητικούς υπαλλήλους, μόνιμους και έκτακτους εκπαιδευτικούς.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην ανασφάλεια που νιώθουν, ιδιαίτερα μετά τις σημαντικές μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης. Ειδικά για τους ωρομίσθιους, η ανασφάλεια επεκτείνεται, καθώς δεν γνωρίζουν αν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα έχουν δουλειά και με ποιους όρους (μισθολογικούς, ασφαλιστικούς κ.ά.), επιπλέον της μη σταθερής και με καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους, που τους φέρνει σε δυσχερή θέση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υπέγραψε μνημόνια που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αυτήν την πολιτική θέλει να συνεχίσει και μετά τον ερχόμενο Αύγουστο και την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς κανένας από τους μνημονιακούς νόμους δεν θα καταργηθεί, αντιθέτως η «έξοδος» αυτή θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δεσμεύσεις που έφεραν την ανασφάλεια και τη χρεοκοπία για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι το «συμμάζεμα» της Ανώτατης Εκπαίδευσης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και η λεγόμενη «αναβάθμιση» για την οποία προσπαθεί να μας πείσει, είναι ενταγμένα στις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο ίδιο πακέτο δηλαδή με τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση δικαιωμάτων και την εξοικονόμηση πόρων. Εξάλλου, όπως φαίνεται και από τις έως τώρα αλλαγές (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), όλα τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και σπουδαστές θα είναι εδώ και σε μια ενδεχόμενη τέτοια «αναβάθμιση», η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα παραμείνουν.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που ολοένα τους επιφορτίζουν με καινούρια μνημόνια, νέα αντεργατικά μέτρα, φοροληστεία και νέα χαράτσια. Να σταματήσουν την αντεργατική επίθεση σε κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό και κοινωνικό δικαίωμα που έχει απομείνει και γενικότερα σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Να διεκδικήσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα εκείνα που διασφαλίζουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής. Επίσης, δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα στον αγώνα τους και θα αναδείξει τα προβλήματά τους μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σε δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και συμβολική κατάληψη της σχολής τους προχώρησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι σπουδαστές της 1ης και 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από συνέλευση στο χώρο της σχολής, αποφάσισαν ομόφωνα τη συμβολική κατάληψή της και πορεία προς το ΥΜΑΘ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη σχολή, με κύριο αίτημα να καταβληθούν τώρα οι μισθοί, καθώς εδώ και 5 ολόκληρους μήνες είναι απλήρωτοι.

Στη μαχητική κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ κυριάρχησαν τα συνθήματα «751 βασικό μισθό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 200 ευρώ» και «Εδώ, εδώ, με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε χωρίς μισθό».

Οι σπουδαστές - εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας πότε θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι να καταβάλουν τους πενιχρούς μισθούς - χαρτζιλίκι των 200 ευρώ, που ακόμα και αυτοί καθυστερούν να καταβληθούν στην ώρα τους.

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες ΕΠΑΣ της πόλης και τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ, που σήμερα βρέθηκαν από το πρωί στο πλάι τους, για να μαζικοποιηθεί ο αγώνας έως ότου πληρωθεί και ο τελευταίος σπουδαστής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για την Ειδική Αγωγή στις 20 Μάη

Ημερίδα με θέμα «Μόρφωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες» διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, την Κυριακή 20 Μάη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110, στην πλατεία Βικτωρίας), στις 10 π.μ.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν γονείς, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, για να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στο κάλεσμά της προς τους γονείς, επισημαίνει ότι «η υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης έχει σοβαρή επίπτωση στη μόρφωση των παιδιών μας. Αυτό πολλαπλασιάζεται για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες, έχοντας κάνει την Ειδική Αγωγή να είναι ο "φτωχός συγγενής" του εκπαιδευτικού συστήματος. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, στη μεταφορά των μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς αναπληρωτές, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, μέχρι να εξοικειωθεί το παιδί, να φεύγουν και να έρχεται κάποιος άλλος.

Η πλειοψηφία αυτών των δομών (ειδικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικά Γυμνάσια, ειδικά Λύκεια, ΕΕΕΕΚ, Τμήματα Ενταξης) λειτουργούν σε απαράδεκτους, εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, που δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε "πρώην αποθήκες" σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.α.».

Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους να ενημερώσουν το σύνολο των γονέων και να παραβρεθούν στη συζήτηση.

ΚΟΒ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τα μαθήματα οδικής ασφάλειας από την «Αιγαίον ΑΕ»

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, που σε συνεργασία με την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» και το ινστιτούτο οδικής ασφάλειας «Παύλος Μυλωνάς» διοργάνωσε το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας». Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και χορηγούς.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το "νέο" σχολείο που προωθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και το οποίο θα αξιολογείται και θα επιβραβεύεται για τις καινοτόμες δράσεις του, που θα το δένουν ολοένα και περισσότερο με τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το σχολείο των δεξιοτήτων και των εφήμερων γνώσεων».

Τονίζει ότι ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση παίζει και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) και διερωτάται:

«Μήπως η ΔΙΔΕ Πιερίας δεν γνωρίζει ότι η "Αιγαίον ΑΕ", μαζί με την πολιτική παραχώρησης, κατασκευής και εκμετάλλευσης των δρόμων με δημόσιο χρήμα από την "Αιγαίον ΑΕ" και όχι μόνο, βρέθηκε στο στόχαστρο ενός κινήματος κατά της ύπαρξης των διοδίων στη Πιερία και αλλού;

Δεν γνωρίζει άραγε ότι υπάρχουν επίσημοι κρατικοί φορείς αρμοδιότεροι στην οδική ασφάλεια από μια ιδιωτική εταιρεία που άμεσα ή έμμεσα ροκανίζει δημόσιο χρήμα προϊόν άγριας φοροληστείας (συμπεριλαμβανομένων και των διοδίων);

Με την πρωτοβουλία της αυτή η ΔΙΔΕ βάζει πλάτη για να μπουν και να αλωνίζουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία, οι οποίες στα πλαίσια της αποκεντρωμένης λειτουργίας τους θα καθορίζουν και το τι θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ