ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ξεκάθαρες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, «καθαρή» εξαπάτηση στο λαό

Την ανανέωση των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, για τη στήριξη της ανάκαμψής του, περιλαμβάνει το άρθρο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με το οποίο παράλληλα επιχειρεί να συντηρήσει στο λαό κλίμα αναμονής, αλλά ψαλιδίζοντας αισθητά τις προσδοκίες που η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει με επίκεντρο το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».

Ετσι, υπενθυμίζει στο κεφάλαιο ότι χάρη στην πολιτική της κυβέρνησής του, «που τα κατάφερε εκεί που οι προηγούμενες δεν μπόρεσαν», επιτυγχάνεται «η έξοδος από τα μνημόνια καθαρά, δηλαδή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης» και διαμορφώνονται οι «συνθήκες για την επόμενη μέρα της χώρας», καθώς «έχουμε τη δυνατότητα πλέον να συμφωνήσουμε με πολύ καλύτερους όρους και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» ώστε να βρεθεί «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου για να μη μείνει αμφιβολία για ποιον ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν του ανήκει προκειμένου να στηρίζεται με «ζεστό» χρήμα η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η «ρύθμιση του χρέους βελτιώνει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον (...) με αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την πρόσβαση σε πόρους που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας»!

Την ίδια ώρα, στον απόηχο και του διαγκωνισμού των προηγούμενων ημερών με τη ΝΔ για το ποιος έχει πιο «αποτελεσματική» πολιτική πτωχοκομείου για τη διαχείριση και ενσωμάτωση της «ακραίας φτώχειας», που θα αυξάνεται μαζί με την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου που και οι δύο υπηρετούν, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως «το νέο πλαίσιο (...) καθιστά σαφέστερες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και ότι «η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική απ' ό,τι θα έδινε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση». Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει και νέα μέτρα στον απόηχο των ξεκάθαρων προειδοποιήσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όσο και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση από την ασκούμενη πολιτική, αλλά αντίθετα επέκτασή της!

Σπεύδει πάντως να ψαλιδίσει τις ψεύτικες προσδοκίες και βέβαια τις λαϊκές ανάγκες στα όρια του «ρεαλισμού» και των «αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σημειώνοντας ότι το βάθος των «κοινωνικών» παρεμβάσεων «είναι προφανές» πως «δεν εξαρτάται μονάχα από τους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο θέτει περιορισμούς».

Παρουσιάζοντας εξάλλου την ΕΕ ως μονόδρομο και «γραμμή νίκης» την πολιτική διαχείρισης εντός των ορίων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει ή όχι, αποτελεί σήμερα το πιο πρόσφορο πεδίο της πάλης, ταξικής και πολιτικής. Και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να χαράξουμε τη πολιτική μας, αν θέλουμε να έχουμε νίκες για τις κοινωνικές δυνάμεις που ως αριστερά εκπροσωπούμε και όχι διαρκείς και ηρωικές ήττες», σπέρνοντας αυταπάτες με τη σέσουλα ότι «η καθαρή έξοδος με ρύθμιση του χρέους, λοιπόν, θα μας επιτρέψει να μετακινηθούμε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των δεδομένων περιορισμών του, για να το πω σχηματικά, από το δεξιό στο αριστερό άκρο».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασιών και εκλογολογίας συνέχεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ στο ενδοαστικό αλισβερίσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενέταξε και τα σενάρια για «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ετσι, σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», η κυβέρνηση εξετάζει την κατάτμηση της Β' Αθηνών και του πρώην Υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, με τη σχετική μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλ. Τσίπρας να αποτελείται από τέσσερα σενάρια με επικρατέστερο την κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό). Τα σενάρια επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μέσω συνέντευξής του («Ραδιόφωνο 247»), βαφτίζοντάς τα «δημοκρατική ανάγκη» που θα διαμορφώσει τάχα «καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης», σπεύδοντας ωστόσο να τα αποσυνδέσει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», ανέφερε.

Η διαρροή των σκέψεων αυτών του Μεγάρου Μαξίμου τροφοδότησε σενάρια για προσπάθεια προσέγγισης του Κινήματος Αλλαγής, πρόταση του οποίου αποτελεί το σπάσιμο της Β' Αθηνών, με τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ενδεικτικά ότι «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής».

Απ' την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε σε συνέντευξή της στο «Βήμα» πως «ο κ.Τσίπρας έκοψε τις γέφυρες συνεννόησης πολύ νωρίς. (...) Τώρα επικοινωνιακά παιχνίδια από τα στελέχη του και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μας αφορούν». Στο μεταξύ, τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβαν το αίτημα για εκλογές, «δείχνοντας» παράλληλα και στην ολοκλήρωση των όποιων συνεργασιών μετεκλογικά και αναλόγως των αναγκών.

Σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» το αίτημα για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «εντάσσεται σε μια προφανή πολιτική επιλογή της κ. Γεννηματά να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ και στη συγκρότηση ενός μετώπου μαζί της, πιθανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις τις οποίες ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος».

Πάντως, τη διαφωνία του έσπευσε να καταγράψει και ο Στ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι «η πρόταση για σταθερές τετραετίες είναι πάγια πρόταση του Ποταμιού. (...) Το συμφωνήσαμε και στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και είναι ανάμεσα στις προτάσεις της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, μιλώντας σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της «συνδιαμόρφωσης κοινών πρωτοβουλιών» ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΠΕ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Μέτρα για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και για την προσέλκυση «επενδυτών», στενότερη σύνδεση της Ερευνας με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός συνολικά στην προσπάθεια στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

«Σε αυτήν τη νέα αρχή ο δικός σας τομέας θα έχει αναμφίβολα καταλυτική επίδραση», δήλωσε και πρόσθεσε, υποδεικνύοντας το περιεχόμενο της επίδρασης αυτής στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, ότι χάρη στις δυνατότητες αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων που προσφέρουν οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, «ανασχεδιάσαμε σε νέα βάση το ασφαλιστικό σύστημα, τον φορολογικό μηχανισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την πολιτική φαρμάκου, καθώς και τις κοινωνικές παροχές (...) αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΟΣΑ και τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού των νέων συστημάτων».

Προανήγγειλε έργα με προοπτική «όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος», ενώ ως βασικό στόχο περιέγραψε τη «σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές», ώστε να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σημείωσε ότι «υπάρχουν πλέον τόσο τα κεφάλαια όσο και μια ομπρέλα στοχευμένων υποστηρικτικών εργαλείων για κάθε στάδιο προώθησης μιας καινοτομίας», ενώ πρόσθεσε πως «με το νέο αναπτυξιακό νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ για πρώτη φόρα στα χρόνια της κρίσης, επιχειρούμε για πρώτη φορά να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έταξε παραχώρηση επικερδών δραστηριοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στους επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ χαρακτήρισε «τελευταίο μεγάλο όραμα» τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που αποτελεί σημαντικό πεδίο τοποθέτησης κεφαλαίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις από και προς τις εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας» και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών.

«Ευκαιρίες» βλέπουν και τα αμερικανικά μονοπώλια

Εξάλλου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως καθώς η χώρα «εξέρχεται από την κρίση, είναι ώρα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που αναδύονται εδώ» και προέτρεψε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να «δουλέψουν μαζί με την κυβέρνηση», ώστε να αντιμετωπιστούν όποιες «ελλείψεις» υπάρχουν ακόμα και η Ελλάδα να αναδείξει «το πλήρες δυναμικό της ως κόμβος καινοτομίας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικό συμφέρον για την οικονομική επιτυχία της Ελλάδας» και παρέπεμψε σε διμερείς οικονομικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών σε σύνοδο στην Ουάσιγκτον, η παρουσίαση σε «roadshow» στη Νέα Υόρκη «ευκαιριών» στην Ελλάδα ή η φετινή ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα και, όπως είπε, οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν, μαζί με το κλείσιμο και της τρίτης «αξιολόγησης» ώστε να στείλουν το μήνυμα διεθνώς ότι «η Ελλάδα επέστρεψε, η Ελλάδα είναι ανοικτή για μπίζνες, η οικονομία ξεκίνησε να γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες με όρους αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι στη ΔΕΘ αναμένεται «ισχυρή παρουσία» κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών όπως η «Cisco», η «Microsoft», η «Facebook» κ.ά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ
Κατέθεσε στο δικαστήριο Λευκωσίας ο ΥΠΕΞ

Ενώπιον του δικαστηρίου της Λευκωσίας προσήλθε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με το οικόπεδο που παραχώρησε το 1998 η Μονή Κύκκου στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση της ελληνικής πρεσβείας και το οποίο στη συνέχεια φέρεται ότι πούλησε σε ρωσικό fund, ενώ είχαν μεσολαβήσει η ένταξη του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η προσφυγή της Μητρόπολης στα κυπριακά δικαστήρια και η απόφασή τους για την επιστροφή του οικοπέδου.

Στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση, όπως είχε ζητήσει ο δικηγόρος της Μονής, ο Ν. Κοτζιάς επέκρινε τον δικηγόρο της για τους χειρισμούς του και την αντιμετώπισή του, εμμένοντας ότι έχει υπάρξει ρητή συμφωνία μεταξύ του και του ηγούμενου της Μονής για την παραμονή του οικοπέδου στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Αφησε δε να εννοηθεί ότι ο δικηγόρος έχει παίξει κάποιο ρόλο στη συμφωνία με το ρωσικό fund.

Πέθανε ο Κ. Λιάσκας

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο Κώστας Λιάσκας. Υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), υπηρετώντας σε συνεχείς θητείες επί 27 χρόνια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, και επί 12 συνεχόμενα έτη, από το 1988 έως το 2002, ως πρόεδρός του, ενώ υπήρξε και για σύντομο διάστημα υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ