Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασιών και εκλογολογίας συνέχεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ στο ενδοαστικό αλισβερίσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενέταξε και τα σενάρια για «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ετσι, σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», η κυβέρνηση εξετάζει την κατάτμηση της Β' Αθηνών και του πρώην Υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, με τη σχετική μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλ. Τσίπρας να αποτελείται από τέσσερα σενάρια με επικρατέστερο την κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό). Τα σενάρια επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μέσω συνέντευξής του («Ραδιόφωνο 247»), βαφτίζοντάς τα «δημοκρατική ανάγκη» που θα διαμορφώσει τάχα «καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης», σπεύδοντας ωστόσο να τα αποσυνδέσει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», ανέφερε.

Η διαρροή των σκέψεων αυτών του Μεγάρου Μαξίμου τροφοδότησε σενάρια για προσπάθεια προσέγγισης του Κινήματος Αλλαγής, πρόταση του οποίου αποτελεί το σπάσιμο της Β' Αθηνών, με τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ενδεικτικά ότι «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής».

Απ' την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε σε συνέντευξή της στο «Βήμα» πως «ο κ.Τσίπρας έκοψε τις γέφυρες συνεννόησης πολύ νωρίς. (...) Τώρα επικοινωνιακά παιχνίδια από τα στελέχη του και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μας αφορούν». Στο μεταξύ, τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβαν το αίτημα για εκλογές, «δείχνοντας» παράλληλα και στην ολοκλήρωση των όποιων συνεργασιών μετεκλογικά και αναλόγως των αναγκών.

Σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» το αίτημα για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «εντάσσεται σε μια προφανή πολιτική επιλογή της κ. Γεννηματά να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ και στη συγκρότηση ενός μετώπου μαζί της, πιθανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις τις οποίες ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος».

Πάντως, τη διαφωνία του έσπευσε να καταγράψει και ο Στ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι «η πρόταση για σταθερές τετραετίες είναι πάγια πρόταση του Ποταμιού. (...) Το συμφωνήσαμε και στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και είναι ανάμεσα στις προτάσεις της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, μιλώντας σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της «συνδιαμόρφωσης κοινών πρωτοβουλιών» ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασιών συνέχεια με επίκεντρο το Σκοπιανό (2018-01-30 00:00:00.0)
Επιμένει στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο (2016-07-21 00:00:00.0)
Με «όχημα» τον εκλογικό νόμο επιδιώκει «ευρύτερη συνεννόηση» (2016-07-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι ανασύνθεσης με μπηχτές και σπόντες (2016-06-28 00:00:00.0)
Στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού (2014-09-17 00:00:00.0)
Επιδιώκει «ομοφωνία» η κυβέρνηση (2002-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ