Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Εδεσε άλλο ένα πλοίο του θανάτου

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» δεμένο στη Σούδα
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» δεμένο στη Σούδα
Στη Σούδα έχει δέσει από προχτές Κυριακή το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», πλοίο ενταγμένο στη δύναμη του 6ου αμερικανικού Στόλου που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική και ένα από αυτά που πήραν μέρος στην ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά της Συρίας, χαράματα της 14ης Απρίλη, άλλη μια απόδειξη της ευρείας γκάμας «υπηρεσιών» που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δολοφονικά τους σχέδια.

Γενικώς η Σούδα έχει πάρει «φωτιά» αυτές τις μέρες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Phoenix Express 2018», που διοργανώνει ο 6ος Στόλος, με επίκεντρο τη βάση τους στην Κρήτη και ευρεία συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμμαχους και «εταίρους» των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια από τις τρεις περιφερειακές ασκήσεις που διοργανώνει ετησίως ο 6ος Στόλος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της «συνεργασίας» με τα αφρικανικά κράτη και με επιδίωξη να «βελτιώσει τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών και τις επιχειρησιακές δυνατότητες για την επίτευξη ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Φέτος, έδρα της άσκησης έχει οριστεί το περιλάλητο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), μια από τις πολλές αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές που «φιλοξενεί» η κυβέρνηση. Ηδη μια σειρά γυμνάσια έχουν εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, αν και άλλα κομμάτια της άσκησης απλώνονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Επίσης, στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα έχουν δέσει ήδη μια σειρά πολεμικά πλοία των συμμετεχόντων στην άσκηση. Κάποια διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι πλοία καταφτάνουν εκεί σε δυο φάσεις: Η πρώτη στις 28/4 - 4/5 και η δεύτερη στις 9 - 13/5.

Ετοιμασίες για το «Truman»;

Να καταγραφεί ότι στη β' περίοδο της άσκησης δεν επιτρέπεται στα πλοία των συμμετεχόντων στην άσκηση χωρών να δέσουν στο περιλάλητο κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο.

Πιθανολογείται ότι η υποδομή μένει κενή για να ετοιμαστεί να υποδεχτεί - αν παραστεί ανάγκη να δέσει και δεν ανεφοδιαστεί, τελικά, στα ανοικτά - το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman», που έχει καταπλεύσει ήδη συνοδευόμενο από πανίσχυρη αρμάδα πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ζώνη νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ήδη μαχητικά αεροσκάφη που κουβαλά επιχείρησαν κατά στόχων στη Συρία, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της λεγόμενης συριακής «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» στις μάχες της κατά τζιχαντιστών. Οπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, το αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει αργότερα την πορεία του προς τον Περσικό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ