Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Επιδιώκει «ομοφωνία» η κυβέρνηση

«Χρειάζεται σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος. Είναι αστείο να λέγεται ότι κόβουμε και ράβουμε», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης σε σχετικές επικρίσεις που δέχτηκε, με αφορμή την πρότασή του για «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών - όπως αυτές διαμορφώθηκαν με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001 - ξεκινώντας από τη Β` Αθηνών.

Ο ίδιος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αναλάβει μόνος του την πρωτοβουλία και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, χωρίς την ομόφωνη γνώμη των κομμάτων, ενώ διευκρίνισε ότι της σχετικής πρότασής του δεν προηγήθηκε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με το ποιο κόμμα ευνοούν οι αλλαγές, σημειώνοντας πως «σε περίπτωση καθαρής νίκης, οι αλλαγές που επέρχονται έχουν αξία μόνο για τους ίδιους τους βουλευτές».

Χτες, πάντως τόσο ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Νεονάκης, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Κ. Σκανδαλίδη και της έναρξης διαλόγου.

Ηξεις - αφήξεις από τη ΝΔ

Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο για αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το συζητά όμως μετά από αυτές. Αυτό διευκρίνισαν με δηλώσεις τους οι Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, απαντώντας στην πρόσκληση της κυβέρνησης με αφορμή τις αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες που προκύπτουν από την απογραφή του 2001. «Η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε μια συζήτηση κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το μεγάλο αυτό ζήτημα ως απλό άλλοθι για να επιδιώξει διάλογο γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που «αποτυπώνει με ευκρίνεια τη λαϊκή ετυμηγορία και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Σιούφας, ο οποίος όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε διάλογο για αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά τις δημοτικές εκλογές. «Τώρα πορευόμαστε για τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές. Μετά από αυτές, βεβαίως αν στην ατζέντα υπάρξει συγκεκριμένο θέμα η ΝΔ δε θα είχε κανένα λόγο να μην το κουβεντιάσει», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ