Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διευρύνθηκε η «αντιτρομοκρατική» λίστα

Ομόφωνα χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική - και άρα παράνομη - οργάνωση το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ)

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με έκτακτη, νυχτερινή συνεδρίαση των πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αποφάσισε ομόφωνα, με συνοπτικές διαδικασίες, ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) είναι «τρομοκρατικό» και ως εκ τούτου παράνομο στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, οι 15 αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν «κατεπειγόντως» να «διευρύνουν» την «αντι-τρομοκρατική» λίστα με ειδική διαδικασία ώστε να μην απαιτείται ούτε καν απόφαση των αρμοδίων συμβουλίων υπουργών. Και αυτό γιατί σήμερα στην Ουάσιγκτον η ισπανική προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν, θα προσφέρουν στις ΗΠΑ τη «διευρυμένη αντιτρομοκρατική» λίστα και τον ευρω-τρομονόμο, ως βάση έναρξης του «διαλόγου» για την περιβόητη «αντι-τρομοκρατική συνεργασία», που η κυβέρνηση Μπους απαίτησε από την ΕΕ, μετά τα γεγονότα της 11/9/2001, και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια των Βρυξελλών (21/9/2001) και της Γάνδης (19/10/2001).

Στην αρχική «αντι-τρομοκρατική» λίστα, που περιείχε δεκατρείς «τρομοκρατικές» οργανώσεις της ΕΕ και της Μ. Ανατολής, μεταξύ των οποίων η ελληνική «17Ν», ο ιρλανδικός IRA και η βασκική ΕΤΑ, και τριάντα «τρομοκράτες», εκ των οποίων 17 της ΕΤΑ, προστέθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας άλλες τρεις «τρομοκρατικές» οργανώσεις: Το Κουρδικό ΡΚΚ, που από τον προηγούμενο μήνα έχει μετονομαστεί σε KADEK, η βασκική «Askatasuna», διάδοχος της «Gestoras pro Amnistia», και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) που εδρεύει στη Δαμασκό.

Η διευρυμένη «αντι-τρομοκρατική» λίστα, θα δημοσιευτεί, σ' ένα μήνα, στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα αρχίσει να ισχύει δεσμευτικά για το σύνολο της ΕΕ.

«Αντι-τρομοκρατική» τρομοκρατία

Σύμφωνα με τις επιταγές των ΗΠΑ και τις ομόφωνες «αποφάσεις» των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, μετά την 11/9/2001, επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε η λεγόμενη «αντι-τρομοκρατική θωράκιση» (ευρω-τρομονόμος).

Οσον αφορά την ΕΕ κατασκευάστηκε ένας «ενιαίος» ευρωπαϊκός κατασταλτικός μηχανισμός «αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας», όπου συγκεντρώθηκαν υπεράνω των «αρμοδιοτήτων» των ξεχωριστών κρατών - μελών σε ανεξέλεγκτους θύλακες, ειδικές «ομάδες» καταστολής με «διευρυμένες» εξουσίες. Δημιουργήθηκαν δύο πυραμίδες, μία για τον «έλεγχο» των «πληροφοριών» και την «αστυνόμευση» και η άλλη για τη «δικαστική» διευκόλυνση και «συνδρομή» στη διαδικασία «σύλληψης και έκδοσης» των «υπόπτων», τόσο εντός, όσο και εκτός της ΕΕ, δηλαδή στις ΗΠΑ.

Ο «κοινός» κατασταλτικός μηχανισμός πλαισιώνεται από το κατάλληλο ιδεολογικό «πλαίσιο» περί «ορισμού της τρομοκρατίας», καθώς και από μία, όχι επακριβώς καθορισμένη «αντι-τρομοκρατική λίστα». Αλλά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη γενίκευση της καταστολής εντός της ΕΕ, αλλά και για τον πλήρη έλεγχο των μηχανισμών, απαιτώντας προνομιακή πρόσβαση και «διευκολύνσεις».

Την περασμένη Παρασκευή 26/4/2002 στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI) της ΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να δώσει «διευρυμένη εντολή» στην ισπανική προεδρία, για την επίσημη έναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ σχετικά με τη σύναψη «αντι-τρομοκρατικής» συμφωνίας που θα καλύπτει «ανταλλαγή πληροφοριών», δηλαδή άμεση πρόσβαση των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, «δικαστική συνεργασία» και «συνδρομή» μεταξύ των «αρμοδίων αρχών» στα θέματα σύλληψης και έκδοσης «υπόπτων». Η πρώτη «συνομιλία» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα γίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή προθυμία αρωγής δεν αρκεί στον αμερικανικό γενικευμένο «αντι-τρομοκρατικό πόλεμο». Ετσι, εκτάκτως, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας το ΚΟΡΕΠΕΡ συνέρχεται στις Βρυξέλλες και αποφασίσαμε συνοπτικές διαδικασίες ότι πρέπει να εντάξει και το Κουρδικό, μετά το Αφγανικό και το Παλαιστινιακό στον «πόλεμο» ΗΠΑ/ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και με «γραπτή διαδικασία», δηλαδή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να «προληφθούν οι προθεσμίες», υπερκεράζοντας ακόμη και το Συμβούλιο Υπουργών.

Οι 15 πρέσβεις αποφάσισαν ομόφωνα να κηρύξουν παράνομο το ΡΚΚ τη νύχτα της Δευτέρας, και αφού δε θα υπήρχε «γραπτή ένσταση» κάποιου κράτους - μέλους, η συμφωνία ισχύει, αυτόματα, από σήμερα Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης στην Ουάσιγκτον. Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση, ούτε από την Αθήνα. Αυτό σημαίνει, όχι μόνο ότι το ΡΚΚ είναι επίσημα παράνομο, και πρέπει να διωχτεί «αντι-τρομοκρατικά» απ' όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια - και την Ελλάδα - αλλά ότι στη βάση του ευρω-τρομονόμου ανακηρύσσεται «ύποπτος τρομοκρατίας» και οποιοσδήποτε σχετίζεται με Κούρδους αγωνιστές ή ακόμη «προτίθεται» να συμπαρασταθεί στον αγώνα του κουρδικού λαού (!!!).

Στις μέρες μας κάθε απελευθερωτικός αγώνας είναι, πλέον, «τρομοκρατικό μίασμα». Σε σχέση μ' αυτά η υπόθεση Οτσαλάν φαντάζει (...) ατύχημα του «ψυχρού πολέμου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρες Οτσαλάν - Ακρως απόρρητο (2)(2002-06-14 00:00:00.0)
Συζητούν δύο πακέτα μέτρων για την τρομοκρατία και τη λαθρομετανάστευση(2002-06-13 00:00:00.0)
Κάποτε και τώρα(2002-05-04 00:00:00.0)
«Πράσινο φως στον πόλεμο» η νέα τρομο-λίστα(2002-05-03 00:00:00.0)
Κυβερνητικό αίσχος ενάντια στον κουρδικό λαό(2002-05-03 00:00:00.0)
Με απαίτηση των ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση(2002-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ