Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΚΚ
Με απαίτηση των ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση

Τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση όλων των Κούρδων αγωνιστών έχει αυτή η απόφαση, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το «επιχείρημα» ότι το κουρδικό κόμμα ΡΚΚ δε διατηρεί γραφεία στη χώρα μας και έτσι δεν «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα δραστηριότητας αυτής της οργάνωσης», ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης προσπάθησε χτες στη Βουλή να αποφύγει τη σαφή τοποθέτηση εάν κατά την κυβέρνηση το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία «έχει τοποθετηθεί ήδη η διεθνής κοινότητα για το ΡΚΚ και το έχει συμπεριλάβει στις τρομοκρατικές οργανώσεις», ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος με Επίκαιρη Ερώτηση κάλεσε τον Ε. Μαλέσιο, να πάρει θέση, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα με την παροχή πολιτικού ασύλου στους Κούρδους αγωνιστές.

Ο Ε. Μαλέσιος, αφού είπε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για μη ύπαρξη γραφείων του ΡΚΚ στην Ελλάδα, φρόντισε έμμεσα να συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας ότι «η χώρα μας καταδικάζει οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατία από οποιονδήποτε και αν προέρχεται». «Επομένως, συνέχισε, οργανώσεις ή άτομα που προβαίνουν σε τρομοκρατικές πράξεις θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιστοίχως τρομοκράτες αυτά τα άτομα».

Κατά τον υφυπουργό στην Ελλάδα λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Κουρδική Λαϊκή Ενωση (παλιότερα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν), η οποία πραγματοποιεί ειρηνικές συγκεντρώσεις και κουρδικές εορταστικές εκδηλώσεις. Οσο για τη μεταχείριση των Κούρδων είπε ότι αυτή γίνεται με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα της ελευθερίας και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για το πολιτικό άσυλο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, αφού τόνισε ότι ο υφυπουργός δεν απαντάει στην Ερώτηση τον κάλεσε να τοποθετηθεί ευθέως εάν η κυβέρνηση ανασκευάζει τις δηλώσεις Πρωτόπαππα, κάτι που απέφυγε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και στη δευτερολογία του. Υπογράμμισε ότι ούτε η ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα κείμενά της δε θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόν το χαρακτηρισμό, επειδή το ζήτησαν οι Αμερικανοί. Και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε καλά ότι το ζήτησαν και οι Τούρκοι. Και επιμένουν Τούρκοι και Αμερικανοί να θεωρηθεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση από την Ελλάδα για να διευκολυνθεί ο διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία».

Στο θέμα αυτό, συνέχισε, υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα ιστορικές που ξεκινάνε από την παράδοση του Οτσαλάν και φτάνουν μέχρι αν θα ενταχτεί το ΡΚΚ στην ελληνική αντιτρομοκρατική λίστα. Κάτι τέτοιο, είπε, θα έχει συνέπειες, αφού, εάν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, θα αλλάξει η πρακτική έναντι όλων των Κούρδων και θα υπάρξει άλλη πολιτική συμπεριφορά σε κάθε άτομο, που θα είναι κουρδικής καταγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ