Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΦΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Στο προσκήνιο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της πόλης μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ για το ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ο λαός, καθώς και για τις συνεργασίες ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, παρουσίασε χτες στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ο Σήφης Κωτσαντής, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος και μέλος της Γραμματείας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην αντιλαϊκή πολιτική των προαναφερόμενων κομμάτων. Ειδικότερα, για το λιμάνι του Πειραιά είπε: «Ξεπουλιέται μέσω Χρηματιστηρίου. Οι εργαζόμενοι από 5.072 το 1983, τώρα είναι 2.000 περίπου. Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και η επιχειρούμενη επέκταση των δραστηριοτήτων του, στο χώρο που καλύπτει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, προκαλεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δουλιά του εργατικού δυναμικού που απέμεινε. Ποια ήταν η στάση των αιρετών; Η διαδικασία και το τίμημα του ξεπουλήματος ήταν για όλους το κύριο. Εγιναν όμως και προτάσεις!! Η νομάρχης διεκδικούσε θέση στο Συμβούλιο της ΑΕ, η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτισε σε αυτό στα πλαίσια των «καινούριων δεδομένων» και η παράταξη του ΣΥΝ πρότεινε να γίνει ο Πειραιάς το σύγχρονο ΣΙΤΥ του Λονδίνου!! Ο δε, δήμαρχος του Πειραιά, εκπροσωπεί επάξια την κυβέρνηση σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας τις ανάλογες κάθε φορά επιφυλάξεις του (για το λιμάνι γιατί δε ρυθμίζονται οι σχέσεις του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΠ με το δήμο), για να φαίνεται ότι δε συνταυτίζεται απόλυτα.


Μόνο οι δυνάμεις που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, μέσα στα θεσμικά όργανα της Νομαρχίας και στο Δήμο Πειραιά, πρόβαλαν την αντίληψη για 100% λιμάνι στο δημόσιο, που οι αναπτυξιακές του δυνατότητες να δένονται με την πόλη και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων». Ανάλογη πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων ακολουθείται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στη Ναυσιπλοΐα και τους ναυτεργάτες και σε άλλους τομείς.

Το συμπέρασμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε είναι ότι «η κυρίαρχη τάση και για τον Πειραιά, είναι το χάσιμο σταθερών θέσεων απασχόλησης και της αύξησης της ανεργίας, την ίδια ώρα που αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Σε συνθήκες επίθεσης - διείσδυσης των μονοπωλίων, απελευθέρωσης των αγορών του ανταγωνισμού, το κλείσιμο μικρομεσαίων βιοτεχνιών και εμπορικών επιχειρήσεων συνοδεύεται και με απώλεια θέσεων εργασίας, είναι μονόδρομος στα πλαίσια αυτής της πολιτικής.

Η απάντηση βρίσκεται στη διεκδίκηση αιτημάτων που προβάλλονται και από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα θέτει προτεραιότητα τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, που θα δίνει σταθερές θέσεις δουλιάς και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Πειραιά τα 30 τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο παραγωγικό έργο», υπογράμμισε ο Σήφης Κωτσαντής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει και ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό του Δήμου Περάματος αποτελεί ένα καλό μέτρο σύγκρισης. Εκεί ο δήμαρχος, το επιτελείο του και οι συνεργαζόμενοι μαζί του αντιστάθηκε, απειθάρχησε στην πολιτική που θέλει επιχειρήσεις τους δήμους, δεν υπέκυψε σε οικονομικούς εκβιασμούς. Κινήθηκε πάντα κοντά στους δημότες και κοντά στους εργαζόμενους στο δήμο.

  • Δεν προσφεύγει στη φορολογία, έχει τα χαμηλότερα τέλη σε όλο τον ευρύτερο Πειραιά.
  • Δεν ασκείται ίχνος επιχειρηματικότητας στο δήμο, που να επιβαρύνει στο ελάχιστο το λαό.
  • Εφαρμόζει όλες τις συλλογικές συμβάσεις που κερδίζουν οι εργαζόμενοι, χωρίς κωλυσιεργίες και νομικά τερτίπια.
  • Πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους, για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συντονίστηκε μαζί τους. Πήρε πρωτοβουλίες με το μαζικό κίνημα, για την Παιδεία, Υγεία, για τη μάστιγα των ναρκωτικών.
  • Ενίσχυσε τις προσπάθειες του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Τους διεκδικητικούς στόχους, τους παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα και από όσο γνωρίζουμε με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη στιγμή που στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, για να βάλεις ρολόι της ΕΥΔΑΠ δίνεις 700.000 δρχ., στο Ανω Πέραμα, ο δήμος δίνει τα παραχωρητήρια για 200 τετραγωνικά μέτρα μαζί με το νερό, με τα μισά περίπου λεφτά.

Για αυτή του συνολικά τη στάση, η κυβέρνηση εκβιάζει οικονομικά και τιμωρεί τους δημότες του Περάματος.

Καταλήγοντας ο Σήφης Κωτσαντής είπε: «Η συνεργασία μπροστά στη μάχη των εκλογών ΤΑ δεν μπορεί να είναι κατασκεύασμα της στιγμής, είναι καρπός κοινής δράσης, έτσι εξασφαλίζει τη συνέχεια, βαθαίνει στους στόχους, δεν εκφυλίζεται, δεν ενσωματώνεται, δε φυλλορροεί, δεν απογοητεύει το λαό. Ετσι μόνο φέρνει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα σαν πρωταγωνιστή και δημιουργό της τύχης του. Ετσι μπορεί να γεννηθούν λαϊκοί θεσμοί με αντοχή και ρίζες. Είμαστε βέβαιοι ότι στον Πειραιά υπάρχουν οι δυνατότητες, οι δυνάμεις που μπορούν, τη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών να τη δώσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Και πρόσθεσε: «Από τη μεριά μας επιδιώκουμε να απευθυνθούμε πολύ πλατιά στο λαό, στους εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματίες, εμπόρους, στον πνευματικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα θα απευθυνθούμε στη νέα γενιά και θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Γυρίζουμε μόνο την πλάτη σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης. Θα δώσουμε τη μάχη με επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα και ευελπιστούμε ότι αυτή η μάχη, μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της πόλης μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ