Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Συμβιβασμός του αίσχους από κυβέρνηση

Προς ένα συμβιβασμό του αίσχους με τον Γλίξμπουργκ προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία και καλλιεργεί το έδαφος για να πέσει στα μαλακά η άθλια αυτή στάση της. Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει της αναμενόμενης σε περίπου δύο μήνες απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε διάσταση απόψεων όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά λάθη που έγιναν στο παρελθόν, υπονοώντας τους χειρισμούς που έλαβαν χώρα κατά το 1995. Στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού αντέδρασε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε πως όλες οι ενέργειες που έγιναν εκείνη την περίοδο είχαν την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού.

Πάντως είναι φανερό πως η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι θα πληρώσει πολλές δεκάδες δισ. ως αποζημίωση στον Γλίξμπουργκ για τη «βασιλική περιουσία» και η μάχη που δίνει είναι μην καταβάλλει ολόκληρο το ποσό που ζητά ο έκπτωτος μονάρχης (περίπου 190 δισ. δρχ.!). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε απέφυγε να επαναλάβει παλιότερη «δέσμευση» της κυβέρνησης ότι «δεν πρόκειται να πληρώσει δραχμή». «Θα είναι μια δύσκολη μάχη» είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας και ανέφερε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τον καλύτερο συντονισμό για τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Συμφωνήθηκε η διαδικασία και να είστε βέβαιοι ότι στην υπόθεση αυτή θα πάμε έτοιμοι, με όλα εκείνα τα επιχειρήματα που θα αντικρούσουν τις εξω-φρενικές, παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις του τέως βασιλέως»(!), δήλωσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνεδρίαση «δε συζητήθηκαν ποσά». Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι εισηγητής του θέματος ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομίας για την «αποζημίωση» του Γλίξμπουργκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ