Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η δίωξή του;

Σχετική Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αναφορικά με την προσπάθεια δίωξης του Δημ. Βάγια, για τη συμμετοχή του στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην ερώτηση, πιο συγκεκριμένα, τονίζονται τα παρακάτω:

«Ερωτηματικά προκαλεί, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, για τις σκοπιμότητες που πιθανόν εξυπηρετεί, η προσπάθεια δίωξης του αγωνιστή Δημήτρη Βάγια από την Καλαμάτα, επειδή κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου αυτομόλησε από τον Εθνικό Στρατό και προσχώρησε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Οπως είναι γνωστό, με το άρθρο 2 του Ν. 1863/1989 (άρση συνεπειών Εμφυλίου κλπ.) μεταξύ άλλων «αίρονται οι οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και όσων έλαβαν μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο, που επιβλήθηκαν από κακουργοδικεία, εφετεία, τακτικά ή έκτακτα στρατοδικεία, ναυτοδικεία ή αεροδικεία, για πράξεις που είχαν σχέση με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο». Ομως, στην περίπτωση του Δημήτρη Βάγια, όχι μόνο καταπατήθηκε ο Ν. 1863/1989, αλλά ούτε ο φάκελος - δικογραφία της 37/16-11-01 απόφασης του Πενταμελούς Στρατοδικείου Λάρισας, να προσαχθεί στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ιωαννίνων με βάση το 86/1949 ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία "αυτομολία εις τους στασιαστάς", δεν υπήρχε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπου υποχρεώθηκε, από αστυνομικούς, με ένταλμα, να πάει. Επειδή λοιπόν, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να δικαιολογούνται επίσημα σαν κρούσματα γραφειοκρατίας και μάλιστα σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση συρρίκνωσης των δημοκρατικών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, καθοδηγούμενη από τα γνωστά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.υπουργοί:

1. Πώς είναι δυνατόν, 53 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, να χρησιμοποιούνται, από τις διωκτικές - κατασταλτικές αρχές, φάκελοι των αγωνιστών του ΔΣΕ;

2. Γιατί, περισσότερα από 10 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.1863/89, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για την εξάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου και κάποιες κρατικές υπηρεσίες παραμένουν προσκολλημένες στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα;

Επίσης, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, να καταθέσουν στο Προεδρείο της Βουλής, για ενημέρωσή μας, μέσα στις προβλεπόμενες, από τον Κανονισμό, προθεσμίες, το φάκελο - δικογραφία της 37/16-11-01 απόφασης του Πενταμελούς Στρατοδικείου Λάρισας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ