Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»
Κατοχύρωση της διαπλοκής και με τη βούλα!

Το «εύρημα» της κυβέρνησης, που πέρασε από το Σύνταγμα και αφορά το «βασικό μέτοχο» οδεύει προς υλοποίηση, μετά και το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας. Η κυβέρνηση με το «βασικό μέτοχο» κατοχυρώνει το ασυμβίβαστο και τη διαπλοκή, δίνοντας τη δυνατότητα στους μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεπιχειρηματίες και με τη «βούλα» του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, να παίζουν σε δύο ταμπλό: Και να είναι μέτοχοι με ποσοστό 5% σε εταιρίες ΜΜΕ και συγχρόνως να μπορούν να είναι και μέτοχοι σε εταιρίες προμήθειας δημοσίων έργων.

Το προσχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνει επίσης τη δυνατότητα στον κερδοφόρο «μπαξέ» της διαπλοκής να «παίξουν» όλα τα μέλη της οικογένειας, αρκεί ν' αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια. Η δυνατότητα φυσικά συμμετοχής της «οικογένειας» σε εταιρίες ΜΜΕ δινόταν και με το νόμο Βενιζέλου, μόνο που περιοριζόταν σε εταιρίες ΜΜΕ, αφού απαγόρευε και τη συμμετοχή σε έργα Δημοσίου.

Ο «διάλογος», όπως φαίνεται, τον οποίο όλο τον τελευταίο καιρό εξαγγέλλει ο υπουργός Τύπου ξεκίνησε με τους εκδότες και μάλιστα πριν τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Χρήστο Λαμπράκη, τον Α. Αλαφούζο και τον Σ. Κόκκαλη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Γ. Μπόμπολα. Παρ' όλα αυτά ο Χρήστος Πρωτόπαππας ισχυρίστηκε πως ο διάλογος ξεκίνησε από χτες και πως ο Κ.Σημίτης «δε συζητά με τους επιχειρηματίες για νομοσχέδια»!

Το προσχέδιο δεν αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα των οφ σορ εταιριών, που κανείς δεν μπορεί να τις ελέγξει, αφού δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση των μετοχών. Οφ σορ εταιρίες ως γνωστό είναι μέτοχοι και μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου βασικός μέτοχος μεταξύ άλλων θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι κύριος αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί, ως ποσοστό, τουλάχιστον στο 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Βασικοί μέτοχοι θεωρούνται και τα διευθυντικά στελέχη. Τα πρόσωπα, δηλαδή, τα οποία είτε βάσει του νόμου που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της εταιρίας, είτε βάσει του καταστατικού της εταιρίας, είτε κατόπιν ανάθεσης ή σύναψης σύμβασης με την εταιρία, ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες και καθήκοντα που είναι, από τη φύση τους και το περιεχόμενό τους, ουσιώδεις για την επίτευξη των σκοπών της αντίστοιχης επιχείρησης.

Στις απαγορεύσεις σύναψης δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία: απαγορεύεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ καθώς και με τους εταίρους τους βασικούς μετόχους, τα μέλη των οργάνων διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων αυτών. Επίσης, απαγορεύεται η σύναψη δημόσιων συμβάσεων με επιχειρήσεις των οποίων εταίροι ή βασικοί μέτοχοι ή μέλη οργάνων διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη είναι επιχειρήσεις ΜΜΕ ή εταίροι ή βασικοί μέτοχοι ή μέλη οργάνων διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ΜΜΕ. Ακολουθεί η διάταξη που αναφέρει ότι: η απαγόρευση σύναψης δημοσίων συμβάσεων καταλαμβάνει επίσης τους συζύγους και τους συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τέταρτου βαθμού, των φυσικών προσώπων εφόσον δεν μπορούν ν' αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια.

Το άρθρο 4 αναφέρεται στην υποχρέωση διασταύρωσης στοιχείων επιχειρήσεων που καταρτίζουν δημόσιες συμβάσεις. Πριν από την υπογραφή της αντίστοιχης δημόσιας σύμβασης οι αναθέτουσες αρχές του δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται να διασταυρώνουν τα στοιχεία, τα οποία υποβάλει η «επιλεγείσα επιχείρηση», με τα στοιχεία που τηρούνται για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ στο Μητρώο Επιχειρήσεων του τμήματος Ελέγχου και Διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Και άλλες επίσης διατάξεις του προσχεδίου αναφέρονται στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε, αφορούν μόνο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και όχι τον Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ