Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το σύστημα του τζόγου

Ενας γερο-ναυτικός μού έλεγε «Παιδί μου, όπου βλέπεις πολλές εκκλησίες, υπάρχουν πολλά τάματα, υπάρχει φτώχεια και δυστυχία».

Οπου υπάρχει τζόγος, εκτός από φτώχεια και δυστυχία υπάρχει και αθλιότητα. Υπάρχει συναλλαγή και διαπλοκή. Και από τζόγο τίποτα άλλο στον τόπο μας. Νόμιμος και παράνομος. Από το συνοικιακό προπατζίδικο μέχρι τις μεγάλες λέσχες. Ολη η Ελλάδα ένα τοπίο τζογαδόρικο. Μια πυορροούσα ανοιχτή πληγή. Το φτωχό μεροκάματο του εργάτη, το ελλειμματικό εισόδημα του αγρότη θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου δήθεν κέρδους, στην ελπίδα μιας καλύτερης μέρας που αυτή αποκλείεται να έρθει με διαφορετικό τρόπο. Από που ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από τα λαχεία, τα στοιχήματα, τα ξυστά, τα τυχερά (και τηλεοπτικά) παιχνίδια μέχρι το μπαρμπούτι, τα χαρτιά και τους κουλοχέρηδες; Πού να βγάλεις άκρη; Ολο το οικοδόμημα νοσεί. Ολο το οικοδόμημα είναι σάπιο. Το απόστημα είναι μεγάλο και η σήψη έχει προχωρήσει.

Με το να πονάει μάτι βγάζεις μάτι και με το να πονάει δάχτυλο κόβεις χέρι αυτό δεν είναι λύση.

Το σύστημα θέλει ξολόθρεμα, θέλει μπουλντόζα. Το ίδιο το σύστημα γεννάει και θρέφει τον τζόγο. Παράγει, αναπαράγει, τροφοδοτεί και κερδοσκοπεί από τον τζόγο. Στο καπιταλιστικό σύστημα ο τζόγος είναι τρόπος ζωής και επικοινωνίας. Είναι τρόπος ν' αποδράσεις από την καταστροφική μοναξιά, την εσωστρέφεια και την έλλειψη ανθρώπινης σχέσης.

Κι έτσι δεν μπορώ να καταλάβω τα κροκοδείλια δάκρυα και την τόση υποκρισία. Εάν δεν ήθελαν τον τζόγο, εάν δεν ήθελαν αυτό το βρώμικο και εγκληματικό αλισβερίσι που έχει καταστρέψει τόσες οικογένειες, απλούστατα θα το είχαν απαγορέψει, και δε θα μετατρεπότανε όλη η Ελλάδα σ' ένα απέραντο καζίνο.

Ολοι αυτοί είναι τζογαδόροι της πολιτικής, της κομπίνας, της συνδιαλλαγής και της υποκουλτούρας. Και δε θα χρειαζότανε ο άλλος να παραβιάζει ανοιχτές πόρτες και να το παίζει τιμητής των πάντων, με τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, της κάμερας των υπονόμων και του κανιβαλισμού, σπιλώνοντας αξίες και διαπομπεύοντας υπολήψεις, συνειδήσεις και καριέρες.

Γέννημα και θρέμμα του συστήματος είναι και του μοιάζει. Ο αγώνας για τον επιούσιον. Υψηλότερη τηλεθέαση, υψηλότερα κέρδη.

Για να επιζήσει πρέπει να ξεμπροστιάσει, πρέπει να εξοντώσει. Για να επιζήσει πρέπει να χώνει τα δόντια του βαθιά σε μολυσμένες σάρκες, πριν οι μολυσμένες σάρκες χώσουν τα δόντια τους στη δική του βρώμικη σάρκα. Δεν είναι αλώβητος κι όσο βυθίζεται στο βούρκο τόσο τα λύματα πυκνώνουν και οι αναθυμιάσεις τον δηλητηριάζουν.

Και μη μας το παίζει δίκαιος και αντικειμενικός για να κτυπήσει εκεί που επιδιώκει. Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Μην τ' αγγίζει όλα με το δικό του τρόπο και τα βρωμίζει. Χρόνια στο κουρμπέτι και τον γνωρίζουν. Πρέπει πρώτα να πλυθεί να ξεβρωμίσει για να είναι σε θέση να μιλήσει για το ΚΚΕ και τους βουλευτές του.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ