Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανταλλάσσουν έγραφα για το εδαφικό

Επαναλήφθηκαν χτες το απόγευμα οι απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκαν στις 5 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο.

Και σ' αυτή τη συνάντηση αναμενόταν να συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στο εδαφικό και στο θέμα των περιουσιών.

Οπως είχε δηλώσει ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση επρόκειτο να ανταλλαγούν έγγραφα επί του εδαφικού, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, το Μάρτη οι συζητήσεις θα διεξάγονται «επί χάρτου»".

Ο κατοχικός ηγέτης έχει αναφέρει ότι, προς το παρόν, οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει στο σημείο να ανταλλάξουν χάρτες, αλλά πρόσθεσε πως αν η ελληνική κυπριακή πλευρά παρουσιάσει χάρτες δε θα αρνηθεί να τους δει.

Αισιοδοξεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσης και σε ένα κράτος, το οποίο θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα επιχειρήσει να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών, αφού αυτό αποτελεί έργο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θα ενημερώνει το Διεθνή Οργανισμό για όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν την ενταξιακή διαδικασία.

Ο Λ. Μάουρερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην ενταξιακή διαδικασία θα εμπλακούν και οι Τουρκοκύπριοι, ενώ απέρριψε ισχυρισμούς ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, για ανάπτυξη των Κατεχομένων, μετά την εξεύρεση λύσης, αποτελεί προσπάθεια δωροδοκίας.

Ο κ. Μάουρερ μιλούσε σε σεμινάριο για το Κυπριακό, το οποίο οργάνωσε η ευρωβουλευτής βαρόνη Σάρα Λούντφορντ, στο βρετανικό Κοινοβούλιο, με θέμα «Η Κύπρος στην Ευρώπη, Καταλύτης για ειρήνη».

Η βαρόνη Λούντφορντ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιδείξουν πολιτική θέληση για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα και στις δύο κοινότητες να επωφεληθούν από τις εγγυήσεις ισότιμης μεταχείρισης, ασφάλειας και ευημερίας, τις οποίες παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ