Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΣΜΑΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
«Πράσινο φως στον πόλεμο» η νέα τρομο-λίστα

Δηλώσεις του αδελφού του Κούρδου ηγέτη και κορυφαίου στελέχους της οργάνωσης σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβει το PKK στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

ΑΓΚΥΡΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την απόφασή της να συμπεριλάβει το PKK στη διευρυμένη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» -- το επίσημο κείμενο της οποίας αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης -- «ξεκινά μια νέα διαδικασία πολέμου»: Την εκτίμηση έκανε ο Οσμάν Οτσαλάν, κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης και αδελφός του (καταδικασμένου εις θάνατο και πάντοτε φυλακισμένου στο νησί Ιμραλι) ηγέτη και ιδρυτή της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Οσμάν Οτσαλάν σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Medya TV και μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε πως «συμπεριλαμβάνοντας το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ξεκινά έναν νέο πόλεμο... Θα κάνουμε χρήση του νόμιμου δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα».

Την ίδια στιγμή επικρατούσε (ίσως σκοπίμως) μια «σύγχυση» σχετικά με το αν η μετονομασθείσα οργάνωση -- σε Κογκρέσο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο Κουρδιστάν, ή KADEK -- θα είναι όντως στη λίστα ή αν αυτή θα περιλαμβάνει μόνο τον «όρο» ΡΚΚ. Σε αντίθεση με τη γενική εκτίμηση ότι όντως η νέα οργάνωση βρίσκεται εκ των πραγμάτων στη λίστα, Ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν κατονομάστηκε ούτε έγινε γνωστή η εθνικότητά του, είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως «το ΡΚΚ είναι στη λίστα αλλά το KADEK όχι, απλώς επειδή υπάρχει μόνο εδώ και μερικές μέρες».

Οπως κι αν έχει, η εκτίμηση του Οσμάν Οτσαλάν στις δηλώσεις που έκανε είναι πως η Ευρωπαϊκή Ενωση με την απόφαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ενθαρρύνει την Τουρκία να αγνοήσει κάθε κουρδική έκκληση για «ειρηνική λύση στο Κουρδικό... και εγκρίνει τις επιθέσεις εναντίον του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε την ΕΕ υπεύθυνη για έναν πιθανό πόλεμο... προειδοποιούμε την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία για τις επικίνδυνες πολιτικές τους».

Η ένταξη του ΡΚΚ στη διευρυμένη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων της Αγκυρας και αποτελούσε πάγιο αίτημα του πολιτικοστρατιωτικού της κατεστημένου. Ομοίως και η ένταξη της οργάνωσης στην οποία ανήκουν κατά πλειοψηφία οι πολιτικοί κρατούμενοι που από το 2000 πραγματοποιούν απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «μεταρρύθμιση» σε αυτές, με την επιβολή των «λευκών κελιών»: Το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα (DHKP-C). Ομοίως η ένταξή της ήταν «πάγιο αίτημα» των τουρκικών κυβερνήσεων.

Η «λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», που διαμορφώνεται από τον περασμένο Δεκέμβρη, τροποποιήθηκε έτσι ώστε να ικανοποιεί και την Ισπανία (που αξίωνε την ένταξη της ΕΤΑ και της πολιτικής της πτέρυγας στη λίστα), αλλά και τις ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό σχετικά με τον «εναρμονισμό» των λιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι το προκύπτον «πάγωμα» των οικονομικών τους πόρων στην Ευρώπη, αλλά και οι αναμενόμενες απελάσεις από διάφορες χώρες μελών τους που έχουν βρει εκεί άσυλο...

Επεσε η μάσκα της ελληνικής κυβέρνησης

Μετά, λοιπόν, από τους Αφγανούς, τους Ιρακινούς, τους Παλαιστίνιους, τώρα και οι Κούρδοι ανακηρύσσονται σε «τρομοκράτες». Οι Κούρδοι που ζουν και στην Ελλάδα, από χτες, Πέμπτη, θεωρούνται παράνομοι για την ελληνική κυβέρνηση; Η συμφωνία της με τη λίστα αυτό φανερώνει όπως και το ότι «ύποπτος τρομοκρατίας», σύμφωνα με τον ευρω-τρομονόμο, είναι πλέον και οποιοσδήποτε σχετίζεται μαζί τους, συμπαρίσταται ή προτίθεται να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Να αναμένουμε άραγε αντιμετώπιση των Κούρδων ίδια με αυτή που είχαν οι «τρομοκράτες» Αφγανοί, Παλαιστίνιοι κ.ο.κ.; Να αναμένουμε μπαράζ διώξεων εναντίον τους αλλά και εναντίον όσων τους συμπαρίστανται και στην Ελλάδα; Θα συνεχίσουμε άραγε να ακούμε κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού;

Οπως και να έχει, οι μάσκες φαίνεται να έπεσαν, μαζί και αυτή της ελληνικής κυβέρνησης που συμφώνησε πως κάθε απελευθερωτικός αγώνας εφεξής θα δέχεται τη «στάμπα» του «τρομοκρατικού» και θα αντιμετωπίζεται αναλόγως. Οψόμεθα... την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, τιμώντας την υπογραφή της, θα εφαρμόσει εμπράκτως τα όσα συναποφάσισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ