Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζεται το παζάρι ανασύνθεσης με μπηχτές και σπόντες

Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Φώφης Γεννηματά - Γ. Παπανδρέου, και καθώς όπως φαίνεται τρέχουν οι σχετικές διεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επανέφερε χτες τη δική του πρόταση στο παζάρι ανασύνθεσης δυνάμεων στην εγχώρια, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστερά και κέντρο, ώστε να συμπήξουν έναν τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, ζήτησε για τον «νέο» φορέα: «Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα, στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας». Στη συνέχεια, είπε πετώντας πάλι σπόντες που, όπως φαίνεται, απευθύνονται κύρια στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά τον «αρχηγό» που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει «άμεσα» την «προοδευτική παράταξη» σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής. Στη συνέχεια, «και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά, οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Ομως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Κάτι που, βασικά, βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η Φώφη Γεννηματά ήδη από το Μάρτη, με επιστολές της στον Στ. Θεοδωράκη, αλλά και στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για τη συγκρότηση «πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας», έβαζε στόχο τη «διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων».

Πάνω σε αυτό, βέβαια, και ο Στ. Θεοδωράκης χτες είπε ότι «Εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές».

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο, ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το «σύμφωνο ακυβερνησίας» που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας. Κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του για «αναλογικό μπόνους», όπως επίσης κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Οι τέτοιες τοποθετήσεις Θεοδωράκη προκάλεσαν αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Τις υποδείξεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, να τις κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης για το κόμμα του και τους βουλευτές του. Οσον αφορά τα όσα είπε για την κεντροαριστερά, κρατάμε για σήμερα ότι αποδέχεται την πρότασή μας για εκλογή του επικεφαλής της νέας Παράταξης από το λαό. Ο ενιαίος φορέας είναι ο τελικός στόχος όλων μας. Τα μεταβατικά βήματα - όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας μας έχουμε προσδιορίσει - δεν πρέπει να είναι μετέωρα, απαιτούν συνεννόηση, καθαρές και όχι θολές απόψεις, και θα συζητηθούν και συνδιαμορφωθούν μεταξύ όλων των συμμετεχόντων».

Σημειωτέον, προηγούμενα, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», προβάλλοντας τα δικά της σχέδια περί ανασύνθεσης, εμμέσως προειδοποίησε κιόλας ότι τα περιθώρια στενεύουν: «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτήν τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί»...

Επανέλαβε ότι η τέτοια πρόσκληση ισχύει και για τον Γ. Παπανδρέου, επέμεινε ότι «οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται (...) δεν αντιγράφονται, δεν τιμαριοποιούνται, δεν κληρονομούνται» και ότι το ΠΑΣΟΚ «τώρα πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά, αποτελούσαν και αποτελούν πάντα, και σύντομα αυτό θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στη Δεξιά και τη συντήρηση».

Σημειωτέον, για να καλλιεργήσει μια τέτοια αίσθηση και προσδοκία, η Φ. Γεννηματά παρέπεμψε και στα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών, αφού σε δήλωσή της συγχάρηκε τον P. Sanchez και το PSOE, (σοσιαλιστικό κόμμα), «για τη δύσκολη μάχη που έδωσε ενάντια στη σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά της ύφεσης και της φτωχοποίησης και τη λαϊκιστική ακροαριστερά της μεγάλης αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων».

Για τον εκλογικό νόμο, ζήτησε «υιοθέτηση ενός συστήματος της απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και με τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ