Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, η Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε κείμενό της ότι οι ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αποτελούν Συνομοσπονδία. Καταδίκασε, επίσης, τη μετατροπή της οικονομίας σε αυτοσκοπό, και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Διακήρυξε ότι η Ορθοδοξία σέβεται την ιδιοπροσωπία ανθρώπων και λαών, ενώ έκανε αναφορά στην οικολογική κρίση ως αποτέλεσμα απληστίας.

Την Παρασκευή, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση, με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της «Ορθοδόξου Εκκλησίας προς το λοιπό χριστιανικό κόσμο». Η Εκκλησία της Ελλάδος πρότεινε να υιοθετηθεί ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορική ονομασία άλλων ετερόδοξων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή και να επέλθει ομοφωνία. Να σημειωθεί ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε πως με την τροπολογία αυτή πετυχαίνεται μία συνοδική απόφαση που για πρώτη φορά στην Ιστορία περιορίζει το ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων προς τους ετερόδοξους, όχι στην ύπαρξη, αλλά μόνο στην ιστορική ονομασία αυτών ως ετερόδοξων χριστιανικών Εκκλησιών ή Ομολογιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πατριαρχείο Σερβίας φέρεται να πρότεινε εξ αφορμής της απουσίας τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών να θεωρηθεί ότι η Σύνοδος ολοκληρώνει την πρώτη περίοδο με τα κείμενα που έχουν τώρα εγκριθεί και εν ευθέτω χρόνω να συνεχιστεί ως μια δεύτερη περίοδος της Συνόδου, οπότε και θα συζητηθούν τόσο το εν λόγω κείμενο, όσο και άλλα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσική Εκκλησία σχολιάζοντας τα τελικά κείμενα, δήλωσε ότι τα περιμένει και θα αποφασίσει τι θα κάνει. Να σημειωθεί ότι οι Εκκλησίες που δεν συμμετείχαν στην Αγία Σύνοδο, αποτελούν το μεγαλύτερο σε πληθυσμό μέρος των Ορθοδόξων στον κόσμο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η «κρατική μηχανή αντεπεξήλθε σε μια διοργάνωση την οποία και χαρακτήρισε παγκόσμιας σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ