Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Τσίπρα με Ολάντ και Λεβέν

Από χτες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα συμμετάσχει και στην προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων

Ο Αλ. Τσίπρας είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολαντ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην ΕΕ, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Κοινή εκτίμηση ήταν η ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» ανακοίνωσε το Μαξίμου, καθώς οι δυνάμεις της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας ανασκουμπώνονται για να διασώσουν το οικοδόμημα των μονοπωλίων.

Για το ίδιο θέμα ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον Σουηδό ομόλογό του, Στ. Λεβέν.

Στο μεταξύ, από χτες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, την πρόεδρο της GUE, Γκάμπι Τσίμερ, και στελέχη των Πρασίνων.

...και του Ν. Κοτζιά στη Βαρσοβία

Σε γεύμα εργασίας υπουργών Εξωτερικών κρατών - μελών της ΕΕ, στη Βαρσοβία, με θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, συμμετείχε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν, επίσης, υπουργοί από Πολωνία, Βουλγαρία, Βρετανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Η πρωτοβουλία του Πολωνού ήρθε σαν συνέχεια και άλλων τέτοιων συναντήσεων ομάδων κρατών - μελών της ΕΕ (π.χ. συνάντηση των 6 ιδρυτικών κρατών - μελών της ΕΟΚ, των κρατών της ομάδας Βίσεγκραντ, των Σκανδιναβικών κ.ά.), συναντήσεις που αντανακλούν και διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις εντός ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στη συνάντηση της Βαρσοβίας με τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ομαδοποιήσεις και κατακερματισμός, που θα αδυνατίσουν παραπέρα την ικανότητα της ΕΕ ως σύνολο να αντιμετωπίσει την εν εξελίξει κρίση.

Προηγούμενα, βέβαια, ο Ν. Κοτζιάς είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με θέμα ακριβώς την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Ν. Κοτζιάς συνομίλησε, επίσης, και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Βερολίνο των ΥΠΕΞ των 6 ιδρυτικών κρατών της ΕΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ