Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ενταση και προκλήσεις χρυσαυγιτών

Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο

Eurokinissi

Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο
Με την προκλητική συμπεριφορά του δολοφόνου χρυσαυγίτη Ρουπακιά προς την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, τις απειλές και το χυδαίο βρίσιμο από τον ίδιο μίας φωτορεπόρτερ, την ένταση και τις προκλήσεις από την πλευρά των υποστηρικτών των χρυσαυγιτών, ξεκίνησε χτες η πρώτη συνεδρίαση της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Κατά την είσοδο δημιουργήθηκε ένταση, αφού όλοι οι παράγοντες της δίκης περνούν από την ίδια πόρτα, και βρέθηκαν μαζί η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και οι χρυσαυγίτες με τους συνηγόρους τους.

Συγγενείς του Παύλου Φύσσα διαπληκτίστηκαν με υποστηρικτές των χρυσαυγιτών όταν, όπως κατήγγειλε η μητέρα του μουσικού, έκαναν απειλητικές χειρονομίες. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και πιάστηκαν στα χέρια δικηγόρος της Χρυσής Αυγής με συγγενή του Παύλου Φύσσα, ενώ συνεχείς ήταν οι φωνές, οι απειλές αλλά και οι κοροϊδίες και τα γελάκια των υποστηρικτών των χρυσαυγιτών στο ακροατήριο, ακόμα και για τα όσα κατέθεταν οι μάρτυρες... Ενώ αστυνομικός έσπρωξε και δημοσιογράφους που κατευθύνονταν προς την έδρα για να διαμαρτυρηθούν για τον ορισμό των θέσεών τους στα πίσω έδρανα, που δεν διευκολύνει τη δουλειά τους. Το όλο κλίμα έκανε την μητέρα του Παύλου Φύσσα να ξεσπάσει μετά το τέλος της διαδικασίας, καταγγέλλοντας ένα καλοστημένο σχέδιο με στόχο να επιστρέψει η δίκη στον Κορυδαλλό.

Για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης να επισημανθεί, ότι στην αίθουσα η οποία γέμισε δεν υπάρχει κλιματισμός, τα μικρόφωνα εκεί λειτουργούν με προβλήματα, ενώ οι δημοσιογράφοι στερούνται Ιντερνετ...

Κατάθεση μάρτυρα

Χθες κατέθεσε ο φίλος του αντιφασίστα μουσικού Μιχ. Ξυπόλητος, που αναγνώρισε τρεις από τους χρυσαυγίτες για συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα. Στα πρόσωπα των κατηγορουμένων Αν. Μιχάλαρου, Ι. Αγγου και Λ. Τσαλίκη αναγνώρισε τους άνδρες που είδε μέσα και έξω από την καφετέρια «Κοράλι» το βράδυ της δολοφονίας.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε για τα όσα γνωρίζει για τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου. «Γνωρίζω τη δράση της, σαν να την είχαν ανακοινώσει, από το βίντεο της ΧΑ που είχαν ανεβάσει από τη Ζώνη του Περάματος, για να στήσουν σωματείο και δήλωναν ότι θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ και θα έρθουν αυτοί να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη. Εκεί ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Aυγής Λαγός, Παναγιώταρος, στο βίντεο αναγνωρίζω και τον Μιχάλαρο που δήλωνε περήφανος χρυσαυγίτης. Μετά από λίγες μέρες έγινε η επίθεση στο ΠΑΜΕ». Μάλιστα όπως είπε χτύπησαν και εκεί με τον ίδιο τρόπο, την ίδια τακτική, «όπλο, φασαρία, απειλές, γρήγορο και αιφνίδιο χτύπημα και φεύγουν».

Μάλιστα απαντώντας για τα τάγματα εφόδου είπε ότι «μου επιτέθηκε ένα τέτοιο στις 20 Απρίλη όταν ήρθα στο δικαστήριο. Είχα μώλωπες από ρόπαλα και γροθιές. Τα άτομα ήταν 25-30 και ήταν ίδιος ο τρόπος όπως αυτός που έγινε στην Αμφιάλη» και αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση.

Αναφερόμενος στο αυτοκίνητο που σταμάτησε στη μέση του δρόμου, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είδε ένα ασημί αυτοκίνητο (οδηγούσε ο δολοφόνος χρυσαυγίτης Ρουπακιάς) που σταμάτησε στη μέση του δρόμου και «πίσω του ήταν 6-8 μηχανές με δυο άτομα η καθεμία, και όλοι φορούσαν κράνη. Μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν όλοι μαζί, λειτουργούσαν συντεταγμένα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, σε λίγα λεπτά τα 10 άτομα έγιναν 40 και άρχισαν να τους κυνηγούν κρατώντας κάποιοι από αυτούς ρόπαλα, γάντια, και κράνη στα χέρια. «Τα ρόπαλά τους είχαν και καρφιά, ήταν ίδια με την επίθεση στο Πέραμα... Μας κυνηγούσαν και φώναζαν "ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε". Μας απειλούσαν και υπήρχε έντονη φασαρία. Ο Φύσσας φώναξε "τρέχουμε - τρέχουμε τώρα" και αρχίσαμε να τρέχουμε. Εγώ κρύφτηκα με ακόμη δυο παιδιά σε μια πυλωτή, και ένας από εμάς κάλεσε την αστυνομία».

Ο Μιχ. Ξυπόλητος κατέθεσε επίσης πως στο Αστυνομικό Τμήμα του Κερατσινίου όπου οδηγήθηκαν ο ίδιος και οι φίλοι του, επί περίπου δέκα λεπτά ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ρουπακιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον φίλο τους. «Μας πέρασαν από σωματικό έλεγχο και μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο για να περιμένουμε. Στο δωμάτιο ήταν και άλλος ένας άνδρας, που δεν τον είχαμε ξαναδεί. Καθόταν στην πολυθρόνα και εμείς νομίζαμε πως ήταν αστυνομικός. Του ζητήσαμε άδεια να καθίσουμε και να πάρουμε τηλέφωνο και μας την έδωσε. Εκείνος έστελνε συνεχώς μηνύματα. Εδειχνε ότι γνωρίζει πως κάτι έχει γίνει, αλλά ζητούσε να μάθει από εμάς λεπτομέρειες. Μας ρωτούσε να μάθει αν είμαστε πολιτικοποιημένοι...». Ο μάρτυρας είπε επίσης, ερωτώμενος από την Πρόεδρο, ότι ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι «στόχος» χρυσαυγιτών, ως γνωστός αντιφασίστας στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι σάλος επικράτησε από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών, όταν ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής για την εγκληματική οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για τη δολοφονία ελήφθη, δεδομένης της ιεραρχίας που διέπει τη Χρυσή Αυγή, από τον «αρχηγό» της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ