Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Με αφορμή το Brexit, επιταχύνεται το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», τόνιζε χαρακτηριστικά, χτες, από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα του Νότου λόγω του προγράμματος», προσθέτοντας πως «η υπομονή θα είναι μικρότερη», ενώ οι «θεσμοί» «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής».

Είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή πολιτική που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με αφορμή και το Brexit, αποκτά πλέον το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» και της ακόμα πιο εμπροσθοβαρούς εφαρμογής.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που διαμορφώνεται στα επιτελεία της ΕΕ, με φόντο και το βρετανικό δημοψήφισμα, είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις:

-- Εξαιτίας του Brexit «θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα» στην ΕΕ και αυτό, «αντίθετα με όσα πιστεύουν κάποιοι, δεν θα είναι απαραίτητα "καλό" για την περίπτωση της Ελλάδας». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το άμεσο κόστος για την Ελλάδα δε θα είναι μεγάλο.

-- «Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μη γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», επισήμαναν οι ίδιοι παράγοντες αναφορικά με το πακέτο που συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

-- Σε ό,τι αφορά την κατακρεούργηση των Εργασιακών, επισημαίνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο που υπήρχε πριν από το μνημόνιο. Ειδική αναφορά γίνεται στην επίτευξη «λύσης» στο ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις.«Αν η ελληνική πρόταση είναι λογική, θα είμαστε ανοικτοί», σημείωσαν οι ευρωενωσιακές πηγές. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρήσεων, τονίζεται ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία». Αναφέρεται ουσιαστικά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στη μείωση άλλων λειτουργικών εξόδων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Ως κεντρικά πεδία της δεύτερης «αξιολόγησης» αναφέρονται οι απελευθερώσεις στις αγορές προϊόντων, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, οι «τομές στη Δικαιοσύνη». Τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν στο δεύτερο 15ήμερο του Οκτώβρη.

-- Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, έγινε επίσης λόγος για έρευνα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρύτερου Δημοσίου.

-- Προαναγγέλθηκε ότι το συμβούλιο εποπτείας του νέου «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων θα έχει συσταθεί σε 2 - 3 βδομάδες.

-- Σχετικά με το εάν μπορούν να αλλάξουν οι στόχοι στην περίπτωση που η έξοδος της Βρετανίας προκαλέσει μεγάλους τριγμούς, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι «οι στόχοι του προγράμματος έχουν δεσμευτικότητα. Αλλά τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ