Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις έκφρασης ιδιαίτερων συμφερόντων στην ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Σάββατο, οι έξι υπουργοί Εξωτερικών του στενού πυρήνα των έξι ιδρυτριών χωρών της πρώην ΕΟΚ, νυν ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί απέναντι στη Βρετανία συνηγορώντας υπέρ μίας «ταχείας» διαδικασίας ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είναι κατεπείγον να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, χτες, το κλίμα άρχισε κάπως να αλλάζει, με πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να κατανοεί (πριν συναντηθεί το απόγευμα με τους ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας στο Βερολίνο) τη θέση της Βρετανίας για πίστωση κάποιου χρόνου «ώστε να μπορέσει να αναλύσει τα πράγματα πριν από τη διαδικασία ενεργοποίησης της αποχώρησης». Η ίδια ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν θα πρέπει να είναι μακρύς ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η Βρετανία για να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας ενδεχόμενο ανεπίσημης διαπραγμάτευσης πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έθεσε άλλο ζήτημα στο τραπέζι, δηλώνοντας χτες σε ομιλία του στην πόλη Φιρτ της νότιας Γερμανίας, ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη - όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία - δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε». Ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει «ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μολονότι δεν ήταν αυτό που περίμενε η κυβέρνηση Ομπάμα «θα πρέπει να γίνει σεβαστό γιατί αυτό είναι δημοκρατία». Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνδράμει το Λονδίνο ώστε να γίνει η διαδικασία αποχώρησης «με λογικό τρόπο»...

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι η ΕΕ «έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση». Παραδέχθηκε, εντούτοις, «αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, είπε σε συνέντευξή του στην «Βild της Κυριακής» ότι η ΕΕ «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» και ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής «είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ