Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Διεργασίες, χωρίς βιασύνη, ζητά ο Κάμερον

Από την τελευταία συνεδρίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο
Από την τελευταία συνεδρίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Βρετανία και μόνον η Βρετανία θα καθορίσει το χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να κάνει διαπραγματεύσεις ή να της υπαγορεύσει κάποιος τους όρους. Η απόφαση ανήκει στη Βρετανία και μόνον...», σημείωσε χτες μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα της 23ης Ιούνη που άνοιξε το δρόμο για διεργασίες με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο διάδοχός του, που αναμένεται να εκλεγεί έως τις 2 Σεπτέμβρη, θα είναι εκείνος που θα χειριστεί την υπόθεση της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς και το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθούν νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Διόρισε έναν συμβουλευτικό φορέα υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Ολιβερ Λέτγουιν, για να διερευνήσει «τις προοπτικές αποχώρησης». Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα διορίσει νέο επίτροπο στην ΕΕ, μετά την παραίτηση το Σαββατοκύριακο του Λόρδου Τζόναθαν Χιλ, που ήταν Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς της ΕΕ. Επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αδιαμφισβήτητο, μολονότι δεν ήταν αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε.

Προειδοποίησε ότι θα γίνουν «αναπροσαρμογές» στη βρετανική οικονομία, ότι μπροστά ανοίγονται σύνθετα συνταγματικά ζητήματα καθώς και η πρόκληση «νέας διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η Βρετανία», υποστήριξε, «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον από θέση ισχύος».

Τέλος, καταδίκασε τις ξενοφοβικές επιθέσεις σε μετανάστες από χώρες της ΕΕ και εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες στη Βρετανία, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας αυξήθηκαν από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα κατά 57%. Στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων βρέθηκε η πολωνική παροικία στο Λονδίνο, έπειτα από φυλλάδια ξενοφοβικά που αναρτήθηκαν έξω από πολιτιστικό πολωνικό κέντρο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πολωνική πρεσβεία.

Σήμερα ο Κάμερον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μετά τη χτεσινή «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν. Πριν την Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, σε σχέση με το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Κάμερον θα συμμετάσχει την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και έπειτα θα επιστρέψει στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ...

Ο Γιούνκερ, από την πλευρά του, δεν θα συναντηθεί σήμερα μόνον με τον Κάμερον. Θα έχει σειρά συναντήσεων με πλειάδα ξένων ηγετών και άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Οι διαδικασίες στο Συντηρητικό Κόμμα...

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτέμβρη βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που τέθηκε χτες από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία των Συντηρητικών αναμένεται να κατατεθούν Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτέμβρη με την εκλογή νέου αρχηγού και πρωθυπουργού.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» συντηρητικών βουλευτών σημείωσε ότι η η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Μέχρι τώρα, θεωρείται πως θα διεκδικήσουν την ηγεσία των Συντηρητικών ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Πιέσεις έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν

Μετά την παραίτηση πάνω από 20 ανώτερων στελεχών των «Εργατικών» το Σαββατοκύριακο από σημαντικά χαρτοφυλάκια και «σκιώδη» υπουργεία, χτες ακολούθησε νέο κύμα αποχωρήσεων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος από κομματικά πόστα (και όχι από βουλευτικά...).

Ο αρχηγός του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιστέκεται στις πιέσεις να εγκαταλείψει την ηγεσία των Εργατικών, εξαιτίας της κατηγορίας για «χλιαρή προσπάθεια να κρατήσει τη Βρετανία εντός ΕΕ», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Προχώρησε, μάλιστα, σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από τα κομματικά πόστα, προάγοντας έναν αριθμό μελών του εσωτερικού πυρήνα των υποστηρικτών του σε ανώτερες θέσεις ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα.

«Καθησυχαστικός» ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν εμφανίστηκε χτες καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «η βρετανική οικονομία μπορεί να αντέξει το σοκ από τις έξωθεν πιέσεις, μεταξύ άλλων γιατί είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008». Σημείωσε ότι μόνον το Λονδίνο μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και πως αυτό θα το κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο «μόνον όταν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον νέο διακανονισμό σχέσεων που θα επιδιώξουμε με τους Ευρωπαίους γείτονες».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι παρά τις δηλώσεις του Οζμπορν, η στερλίνα γνώρισε, και χτες, νέο ιστορικό χαμηλό 31ετίας σε σχέση με το δολάριο.

Σκληραίνουν τη στάση τους Σκοτία - Β. Ιρλανδία

Μέσα σε όλα αυτά, εντείνονται οι πιέσεις που ασκούν εντός Ηνωμένου Βασιλείου η Σκοτία και η Β. Ιρλανδία, καθώς ηγετικά στελέχη αμφοτέρων διεκδικούν δημοψήφισμα.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευτεί την παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ, ότι «αποτελεί ευθύνη» της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκοτίας και πως θα προσπαθήσει να εμποδίσει «την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε».

Η Στάρτζεον σημείωσε πως «είναι πολύ πιθανό» ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας μετά το Brexit του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, θυμίζοντας ότι η Σκοτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, έναντι 38% υπέρ του Brexit.

Το ίδιο διάστημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν Μακ Γκίνες, από το Σιν Φέιν, δήλωσε πως είναι «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ