Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή Ερντογάν στον Πούτιν

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις «γέφυρες» που υπάρχει διάθεση να ριχτούν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαιώνει η επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η επιστολή φέρεται να αναφέρει πως «ποτέ δεν είχαμε την επιθυμία ή τη σκόπιμη επιδίωξη να καταρρίψουμε το αεροσκάφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το Κρεμλίνο τόνισε ακόμα ότι ο Ερντογάν «εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για ό,τι έγινε και είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά και για να εργαστούν μαζί (οι δύο χώρες) για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, επιβεβαίωσε την επιστολή ωστόσο - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - διευκρίνισε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπάται» και όχι ότι «απολογείται» για την κατάρριψη. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε αναγγείλει «θετικές εξελίξεις» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αυτές θα αλληλεπιδράσουν με τις εξελίξεις σε κρίσιμα «μέτωπα», στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας (Ανω Δούμας), Κονσταντίν Κόσατσεφ, που τόνισε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι πολύ πιο βαθιές και έχουν πολύ πιο ουσιαστικό χαρακτήρα... Αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις αιτίες, την πορεία και τα πιθανά αποτελέσματα μιας σειράς συγκρούσεων, τώρα στη Συρία, στο Ιράκ και σε μια σειρά άλλες περιοχές». Τονίζοντας ότι χρειάζονται «έργα» εκτός από επιστολές επισήμανε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία την ίδια αλλαγή και στην επανεξέταση θέσεων τις οποίες ακολουθούσε τον τελευταίο καιρό και οι οποίες οδήγησαν όχι μόνο σε επιδείνωση της σχέσης της με τη Ρωσία, αλλά και στο να ξεφύγουν τα πράγματα σε διάφορες συγκρούσεις...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ