ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Κάλεσμα αγώνα ενάντα στις συνεχείς απολύσεις στην «GLAXO SMITH KLINE»

Ο χορός των απολύσεων στην εταιρεία «GLAXO SMITH KLINE» (GSK) συνεχίζεται, με ακόμα 11 εργαζόμενους να προστίθενται στη μακρά λίστα των απολυμένων, ενώ από το 2006 μέχρι σήμερα το προσωπικό της εταιρείας έχει μειωθεί στο 1/3.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ),«η GSK αλλά και οι περισσότερες πολυεθνικές στον κλάδο του Φαρμάκου προχωράνε όλα αυτά τα χρόνια σε αναδιαρθρώσεις με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, της απρόσκοπτης επιχειρηματικής δράσης και της ανάπτυξής τους. Αυτό το επιτυγχάνουν και με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού και τις νέες προσλήψεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η Ομοσπονδία, «στην Ελλάδα, η GSK, αφού έκλεισε την παραγωγή από το 1997, προχώρησε στη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες σε όλα τα τμήματα και έκλεισε όλα τα περιφερειακά γραφεία (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα)».

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, «με την αιτιολογία της "κατάργησης τμημάτων και θέσεων", προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων που τις βαφτίζει, τις περισσότερες φορές, "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Εξαναγκάζει, επίσης, εργαζόμενους να αποδεχτούν τη μετατροπή της σταθερής και μόνιμης θέσης εργασίας τους σε ελαστική - ενοικιαζόμενη. Την ίδια στιγμή, για τους εναπομείναντες εργαζόμενους η δουλειά εντατικοποιείται».

Τους ενοχλεί η Ομοσπονδία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων

Με αφορμή τις τελευταίες απολύσεις στην GSK, η ΟΕΦΣΕΕ ζήτησε συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας, αλλά όπως καταγγέλλει υπήρξε άρνηση με την αιτιολογία ότι «η εταιρεία δεν έχει νομική υποχρέωση».

«Είναι φανερό ότι οι εργοδότες ενοχλούνται με την παρουσία της Ομοσπονδίας, που όλα αυτά τα χρόνια στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου και σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους απέναντι στην εργοδοσία και στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αντίθετα, συνομιλούν με "κάθε νομιμότητα" με τις διασπαστικές δυνάμεις του κλάδου, αφού σε αυτές η εργοδοσία και η εκάστοτε κυβέρνηση βρίσκουν στήριγμα στην υλοποίηση των αντεργατικών τους σχεδίων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η στάση και η συμπεριφορά της GSK στην επιλογή των συνομιλητών της, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή των αναδιαρθρώσεων - απολύσεων, χωρίς να "ανοίξει ρουθούνι"», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες του συμβιβασμού και της συναίνεσης και να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα: «Το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα μέσα από τις γραμμές του κλαδικού μας Συνδικάτου στην Αττική και της κλαδικής μας Ομοσπονδίας. Συντονισμένοι με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Για να διεκδικήσουμε την κλαδική μας ΣΣΕ. Για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, τη ζωή που μας αξίζει».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Νέα συγκέντρωση, την Τρίτη 15/5, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων. Με τη συγκέντρωσή τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μετά τη μαζική κινητοποίηση που οργάνωσε στις 25/4, καλεί τους συνταξιούχους να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα. «Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εφαρμόσει τις καταστροφικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/2016. Οι συντάξεις μας, που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας, γίνονται προνοιακά βοηθήματα», τονίζει στην ανακοίνωσή της, καλώντας σε πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαραθώνιο κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  • Να μη γίνει κανένας επανυπολογισμός και καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.
  • Διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης.
  • Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης». Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.
Σε άλλες πόλεις

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας από την Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων του νομού. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Παναγιώτα Βασιλάκου - Κατσιγιάννη, πρόεδρος του Σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Καρδίτσας, ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και η Σούλα Ακζώτη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου και πρόεδρος του Συλλόγου Αθήνας. Η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας, διάβασε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους και θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας και στα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

Συγκέντρωση συνταξιούχων έγινε χτες και στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο «Plaza», στην οποία μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και η Γεωργία Φαρμακίδου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ του νησιού. Είχαν προηγηθεί, τη Δευτέρα, περιοδείες και συσκέψεις με τους συνταξιούχους στα χωριά Κρεμαστή και Μαριτσά. Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες συνταξιούχοι ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των αντιασφαλιστικών νόμων και συζήτησαν για την ανάγκη να αντιπαλέψουν την επίθεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ προετοιμάζει τις επόμενες πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για τα προβλήματα που καταγράφονται στο ΙΚΑ, αλλά και τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη που ροκανίζουν και αυτά τις συντάξεις.

Για τη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις: Σήμερα, Τετάρτη, στην Κεφαλονιά, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στην Κοζάνη, αύριο Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 17/5 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγοράς. Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5 στις 11 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Κατάθεση στεφάνου για τους εκτελεσμένους «Τριατατικούς»

Τιμώντας τους αγώνες και τη θυσία των 17 εργαζομένων στην εταιρεία «ΤΤΤ» (Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία) που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή στις 7/5/1944, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) κατέθεσε στεφάνι τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου της εκτέλεσης, στο κτίριο του ΟΤΕ στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Μπενάκη. Οι εκτελεσμένοι, πρωτοπόροι αγωνιστές του εργατικού κινήματος την περίοδο της Κατοχής, είχαν πρωτοστατήσει στην οργάνωση της απεργίας στις 5/3/1943 στην Αθήνα, η οποία με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απέτρεψε τα σχέδια των ναζί για πολιτική επιστράτευση.

«Σήμερα, 74 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον αγώνα και τη θυσία τους», αναφέρει το ΣΕΤΗΠ. «Δεν σταματάμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Δεν σταματάμε να αντιπαλεύουμε το ναζισμό, αναδεικνύοντας ότι αποτελεί γνήσιο τέκνο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού. (...) Οργανώνουμε την πάλη μας για την ανάκτηση των απωλειών, με την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Τιμούμε τους ήρωες της τάξης μας συνεχίζοντας τους αγώνες τους».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «SELECTA HELLAS»
Διευρύνεται η αλληλεγγύη στην απολυμένη συνδικαλίστρια

Την ανάκληση της παράνομης απόλυσης της Βασιλικής Μπράτσου, γραμματέα της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, από την εργοδοσία της επιχείρησης «Selecta Hellas», απαιτούν με ψηφίσματά τους σωματεία του Εβρου, τα οποία προστίθενται στις ανακοινώσεις άλλων σωματείων της περιοχής από τις προηγούμενες μέρες.

Την παράνομη απόλυση και την τρομοκρατική εργοδοτική πρακτική καταγγέλλουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «το χτύπημα συνδικαλιστών και αγωνιστών από την εργοδοσία μάς αφορά όλους. Στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μπροστά στα "όπλα" κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουμε τα δικά μας όπλα. Είναι ανάγκη σήμερα να μαζικοποιηθούν τα ταξικά σωματεία, να δυναμώσει η δική μας φωνή, να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε, να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη. Η μαζικοποίηση των σωματείων θα είναι η απάντηση στην εργοδοσία, θα της κόψει τη φόρα στην προσπάθεια να τρομοκρατήσει». Τα σωματεία απαιτούν: «Αμεση ανάκληση τις παράνομης απόλυσης του μέλους του ΔΣ και όλων των απολύσεων του προηγούμενου διαστήματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ».

Στο μεταξύ, για σήμερα, Τετάρτη, ορίστηκε, μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ