ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
9ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΕΣΥΝ - ΟΓΕ - «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»
Επαιξαν για την ειρήνη

Με τη συμμετοχή 300 αθλητών όλων των ηλικιών

Το 9ο τουρνουά ποδοσφαιρικών ακαδημιών Κέρκυρας ξεκίνησε την Κυριακή με μια υπέροχη τελετή, που προετοίμασαν η Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου, το παράρτημα του ΕΣΥΝ και η ΟΓΕ, σε ένα πανέμορφα στολισμένο γήπεδο, αυτό της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Το τουρνουά έχει τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση των 300 αθλητών, κατηγοριών τζούνιορ και προτζούνιορ, των 10 ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Τα παιδιά της ΑΕ Λευκίμμης κρατούσαν πλακάτ που δήλωναν «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ», του Αστέρα Λιαπάδων «ΦΙΛΙΑ», του Αχιλλέα Νυμφών «ΕΙΡΗΝΗ», του Δία Κασσιώπης «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ», της Ολυμπιάδας Καρουσάδων «ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», του Ολύμπου «ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ», του Ορφέα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», του ΟΦΑΜ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ», του ΠΑΟ Κορακιάνας το έμβλημα της ΟΓΕ και της ΡΟΜΑ το σήμα του ΕΣΥΝ.

Στη συνέχεια, δέκα αθλητές, ένας από κάθε ομάδα, παρουσίασαν πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ». Στα χέρια τους εμφανίστηκε το σήμα των αγώνων, όπου κυριαρχούσε το έμβλημα της ειρήνης και του όρκου των αθλητών, οι οποίοι υποσχέθηκαν στους αγώνες να νικήσει η φιλία και η ειρήνη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε, μέσα σε βεγγαλικά, με την επίσημη κήρυξη των αγώνων από τον πρόεδρο του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, Κώστα Ρούσσινο, οποίος εξέφρασε την ελπίδα η ειρήνη, να μπει στην καρδιά και στους αγώνες μικρών και μεγάλων.

Στο αγωνιστικό μέρος πραγματοποιήθηκαν 24 αγώνες και 5 διαγωνισμοί (πάσας, επιδεξιότητας, ταχύτητας σουτ, ευστοχίας, κυκλοφορίας). Το γήπεδο ήταν έτσι διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενεί παράλληλα όλες τις δράσεις. Οι διαγωνισμοί ήταν ταυτισμένοι με 5 αξίες (αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη, συλλογικότητα, φιλία) σημαντικές για τον υγιή αθλητισμό και τη ζωή. Για 4 ώρες οι 300 αθλητές «χόρτασαν» από ποδοσφαιρικές δραστηριότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τη σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να «ντύσουν» όλο το τετράωρο με όμορφη μουσική και κείμενα λογοτεχνικού, ιστορικού, παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Τα παιδιά «τροφοδοτούσαν» διαρκώς την κερκίδα με τις όμορφες ποδοσφαιρικές τους ενέργειες, αλλά και τις δηλώσεις τους από το μικρόφωνο μετά τις προσπάθειές τους. Παράλληλα λειτουργούσε εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη, ενώ κέρασαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες.

Μία από τις ιδιαίτερες στιγμές της πρώτης μέρας του τουρνουά ήταν η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των πολέμων, ενώ εκατοντάδες θεατές άπλωσαν στην κερκίδα το σήμα της ειρήνης και τα παιδιά βροντοφώναξαν «Ολες οι ομάδες το λένε δυνατά, θέλουμε ειρήνη για όλα τα παιδιά!».

Το τουρνουά την επόμενη βδομάδα (13/5) μεταφέρεται στη Λευκίμμη σε αντίστοιχο πλαίσιο. Το «ταξίδι» θα ολοκληρωθεί στις 27 Μάη στις Νυμφές με τα τελευταία παιχνίδια, τις βραβεύσεις και την τελετή λήξης.

BASKET LEAGUE
Κρίνεται η παραμονή

Στη μάχη της «ουράς», όπου τρεις ομάδες (ΓΣΛ/Φάρος, Πανιώνιος και Κόροιβος) δίνουν τη μάχη για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, μεταφέρεται το ενδιαφέρον στη σημερινή 25η και προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Basket League.

Και οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες έχουν δύσκολες αποστολές με βάση το πρόγραμμα, και τα αποτελέσματά τους αναμένεται να καθορίσουν το σκηνικό ενόψει της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής. Πανιώνιος και Κόροιβος είναι που βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση βαθμολογικά. Ο πρώτος αντιμετωπίζει στο άδειο λόγω τιμωρίας κλειστό της Νέας Σμύρνης τον ΠΑΟΚ, που από την πλευρά του διατηρεί ελπίδες για μια θέση στην πρώτη 3άδα, ενώ η ομάδα της Αμαλιάδας αγωνίζεται εκτός έδρας με αντίπαλο την Κύμη, που επιδιώκει να παραμείνει εντός θέσεων πλέι οφ. Αν και σε καλύτερη θέση βαθμολογικά, ο ΓΣΛ/Φάρος έχει δύσκολο έργο στην έδρα του κόντρα στον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (20.00): Πανιώνιος - ΠΑΟΚ (ΕΡΤ1 - παράλληλη μετάδοση), Προμηθέας - Λαύριο (ΕΡΤ1 - π/μ), ΓΣΛ/Φάρος - Ολυμπιακός (ΕΡΤ1 - π/μ), Κύμη - Κόροιβος (ΕΡΤ1 - π/μ), Τρίκαλα - Κολοσσός Ρόδου.

  • Ο αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Μάη, λόγω συναυλίας που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στο κλειστό του ΟΑΚΑ.
VOLLEY LEAGUE
Τίτλος ή παράταση;

Το τρίτο και πιο σημαντικό «ραντεβού» τους στη σειρά των τελικών της Volley League ανδρών δίνουν σήμερα στου Ρέντη ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ (19.00 - ΕΡΤ2), με το αποτέλεσμα του αγώνα είτε να αναδεικνύει τον φετινό πρωταθλητή είτε να δίνει συνέχεια στη μάχη του τίτλου.

Οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνται με 2-0 νίκες και χρειάζονται άλλη μία για να στεφθούν πρωταθλητές, όντας το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς η ψυχολογία τους είναι στα ύψη, ενώ θα έχουν σύμμαχο και τον κόσμο τους στις εξέδρες.

Ο δε ΠΑΟΚ παίζει το τελευταίο του «χαρτί». Με «διπλό» οι Θεσσαλονικείς διατηρούνται ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου, ενώ μεταφέρουν τη σειρά σε 4ο τελικό στην Πυλαία, όπου θα έχουν ευκαιρία για ισοφάριση.

Οι δύο ομάδες δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, καθώς οι τεχνικοί τους, Φερνάντο Μουνιόθ (Ολυμπιακός) και Ντανιέλε Ρίτσι (ΠΑΟΚ), έχουν όλους τους παίκτες στη διάθεσή τους.

ΠΟΛΟ
Χωρίς άγχος στο φινάλε

Ενα γερό τεστ δυνάμεων ενόψει της συμμετοχής του στο Φάιναλ 8 του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών, που θα διεξαχθεί στη Γένοβα, έχει την ευκαιρία να κάνει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπαρτσελονέτα στον Πειραιά, στον σημερινό τελευταίο αγώνα του για τη φάση των ομίλων (17.30 - ΕΡΤ2). Μετά την εξασφάλιση της πρωτιάς την προηγούμενη αγωνιστική, η αναμέτρηση με τη 2η Μπαρτσελονέτα έχει τυπικό χαρακτήρα για την ελληνική ομάδα, όχι όμως και για την καταλανική, που αν και έχει επίσης προκριθεί στο Φάιναλ 8 θέλει να εξασφαλίσει οριστικά τη 2η θέση στον όμιλο, με την Μπρέσια να καραδοκεί. Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός επιδιώκει τη νίκη επί ενός σημαντικού αντιπάλου, για λόγους γοήτρου αλλά και ψυχολογίας ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

  • Οι άλλοι αγώνες του ίδιου ομίλου: Γιουγκ - Ντιναμό Μόσχας (19.30), Μπρέσια - Ανόβερο (21.30), Βουδαπέστη - Παρτιζάν (21.30).

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 34, Μπαρτσελονέτα 27, Μπρέσια 25, Ντιναμό Μόσχας 22, Ανόβερο 12, Βουδαπέστη 7, Παρτιζάν 0. Στην τελική φάση προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Εισαγγελική έρευνα για ξένους οπαδούς

Την παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου προκάλεσαν οι καταγγελίες πως επίκειται κάθοδος οπαδών της Παρτιζάν στην Αθήνα ενόψει του τελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη επιστολή που έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο της Αθήνας.

Αντικείμενο της έρευνας που θα διενεργήσει το τμήμα αθλητικής βίας είναι αν ευσταθούν όσα αναφέρει η ανώνυμη επιστολή και, αν αυτά είναι αληθή, με ποιον τρόπο θα αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και σε συνοικίες της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τα επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στον περσινό τελικό στον Βόλο είχε αποδειχθεί η συμμετοχή Σέρβων οπαδών, από βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή, από πλευράς ΕΠΟ εκφράζεται η αισιοδοξία πως τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά και βάσει των σχεδίων για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Το Σάββατο το πρωί έχει προγραμματιστεί μία ακόμη σύσκεψη, για τις τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ
Οι «κιτρινόμαυροι» και οι νέοι

Με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ να έχει τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές παικτών και με αρκετά νέα πρόσωπα, ανακοινώθηκαν χτες από τον τεχνικό της Εθνικής ομάδας, Μίκαελ Σκίμπε, οι κλήσεις για τον φιλικό αγώνα με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία στις 15 Μάη στη Σεβίλλη.

Η «συνεισφορά» της ΑΕΚ είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια, αφού στις κλήσεις του Σκίμπε περιλαμβάνονται 7 παίκτες της και συγκεκριμένα οι Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας, Μπακάκης και Μπάρκας. Απ' αυτούς, οι Γαλανόπουλος και Λαμπρόπουλος καλούνται για πρώτη φορά, ενώ ο Μάνταλος επιστρέφει μετά τον πολύμηνο τραυματισμό του. Νεοφερμένοι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι επίσης οι Ρισβάνης, Χατζηισαΐας και Γιαννούλης.

Οι υπόλοιποι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι εξής: Γιαννιώτης, Πασαλίδης, Νικολάου, Ταχτσίδης, Τζιόλης, Φορτούνης, Πέλκας, Ανδρούτσος, Λημνιός, Μανιάς και Κουλούρης.

Η αποστολή της Εθνικής αναμένεται να κάνει την πρώτη της συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή 13 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ