ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις νέες αντικομμουνιστικές διώξεις στην Πολωνία

Τη δίωξη από τις πολωνικές αρχές σε βάρος ενός καθηγητή πανεπιστημίου, που διοργάνωσε συνέδριο για το μαρξισμό, καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου αναφέρονται τα παρακάτω:

«Μετά την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, τις διώξεις και τις δίκες σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας για τη διάδοση των ιδεών τους μέσω της εφημερίδας "Brzask", που συνεχίζονται, οι πολωνικές αρχές άσκησαν άλλη μία απαράδεκτη δίωξη, σε βάρος ενός καθηγητή που τις μέρες της επετείου για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μάρξ οργάνωσε συνέδριο για το μαρξισμό στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο. Συγκεκριμένα, με εντολή εισαγγελέα αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συνέδριο, που διεξαγόταν στους χώρους του πανεπιστημίου, αναζητώντας, όπως ισχυρίστηκαν, στοιχεία που να τεκμηριώνουν την προκλητική κατηγορία περί "προώθησης του ολοκληρωτισμού".

Με τις νέες διώξεις η κυβέρνηση της Πολωνίας συνεχίζει το αντικομμουνιστικό παραλήρημα της ΕΕ και άλλων κυβερνήσεων, που συνοδεύεται από χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στις προκλητικές διώξεις, δίκες και χαλκευμένες κατηγορίες των πολωνικών αρχών, που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα στη διακίνηση των ιδεών καθώς και στην πολιτική έκφραση και δράση του ΚΚ Πολωνίας;».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Πραγματική η ρωσική απειλή στα Βαλκάνια»

«Η απειλή πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να ενισχύουν επιθετικά την επιρροή τους στα Βαλκάνια είναι πραγματική και πρέπει να την πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καταθέτοντας την περασμένη βδομάδα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξαν την άποψη του Μ. Πομπέο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «ανοίγει νέο μέτωπο στα Βαλκάνια ενεργώντας στο σενάριο ενός υβριδικού πολέμου στην Ουκρανία με τη δωροδοκία ΜΜΕ, επίσημων κυβερνητικών αξιωματούχων και προσπάθειες για υπογραφή συμβολαίων πετρελαίου και φυσικού αερίου». Ο Πομπέο σημείωσε ακόμα ότι προβλέπεται αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας, που προβλέπει για το οικονομικό έτος 2018-'19 κονδύλια ύψους 717 δισ. δολαρίων. Τα κονδύλια αυτά είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων και αφορούν σε κατασκευή νέου αεροπλανοφόρου, πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων, αγορά μαχητικών αεροσκαφών «F-35», προγράμματα για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Ασία στον ανταγωνισμό με την Κίνα, αλλά και τα προγράμματα με στόχο τη μείωση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας και στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Περιπολίες και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ

Διευρύνονται οι αποστολές που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Οπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΝΑΤΟ, στις 5 Ιούνη (ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας στις 7 και 8 του μήνα, όπως και της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 του Ιούλη) η Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας και Ιταλίας αναλαμβάνει την εκτέλεση περιπολιών στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, το νεότερο, 29ο μέλος της λυκοσυμμαχίας, η ένταξη του οποίου τον Ιούνη του 2017 προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

«Καθώς η χώρα δεν έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε, η ελληνική ΠΑ έχει αναλάβει ήδη τέτοιο έργο και σε Αλβανία και Βουλγαρία, λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις με κύριο χαρακτηριστικό τη μεταφορά πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την εκπαίδευση σε σενάρια πολεμικής εμπλοκής και αντιπαράθεσης, καθώς κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Π.χ. στο διάστημα 14 έως 25 Μάη, η 335η Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε με 4 «F-16» στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2018», η οποία διεξήχθη με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Poznan - Krzesiny της Πολωνίας. Επισήμως, η εν λόγω αεροπορική άσκηση της λυκοσυμμαχίας αποσκοπεί στην παροχή εκπαίδευσης σε τακτικό επίπεδο και σε ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ηρθε κι άλλος Αμερικανός διοικητής

Στην Ελλάδα βρέθηκε, εξάλλου, ένας ακόμα υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής. Συγκεκριμένα, χτες ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, συναντήθηκε με τον διοικητή της 10ης Στρατιωτικής Διοίκησης Εναέριας και Πυραυλικής Αμυνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχο David E. Shank.

Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας με τις Χερσαίες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δεν είναι άσχετη με την αξιοποίηση από μέρους τους των εγκαταστάσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation, NAMFI), πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ, και όπου οι Αμερικανοί συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους «Patriot».

  • Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει σχεδόν καθημερινά να υπενθυμίζει τις πάγιες διεκδικήσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Χτες 6 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, και 1 κατασκοπευτικό αεροσκάφος προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Επίθεση χρυσαυγιτών στο Πέραμα

Επίθεση με σιδηρολοστούς και πέτρες που εκτοξεύονταν από χρυσαυγίτες δέχτηκαν το Σάββατο 26 Μάη, σύμφωνα με καταγγελίες, τα μέλη της «Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ)». Η επίθεση έγινε έξω από το δουλεμπορικό γραφείο στο Πέραμα, το οποίο λειτουργεί με το μανδύα του «σωματείου», τη στιγμή που τα μέλη της ΟΡΜΑ έκαναν εξόρμηση στην πόλη και καλούσαν σε εκδήλωση. Σύμφωνα με την καταγγελία, «πλησιάζοντας στα γραφεία του χρυσαυγίτικου, εργοδοτικού σωματείου "Αγ. Νικόλαος", της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαπιστώσαμε πως έξω από αυτά είχε στηθεί μια ομάδα τραμπούκων, εξοπλισμένοι με σιδηρολοστούς και πέτρες...».

Οπως καταγγέλλει η ΟΡΜΑ, οι τραμπούκοι πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για να κατατεθούν μηνύσεις, ενώ ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λαγός, «ζήτησε και πέτυχε την προσαγωγή όλου του αντιφασιστικού κλιμακίου στη ΓΑΔΑ, την ώρα που προκλητικά πετύχαινε την απελευθέρωση γνωστών τραμπούκων του Περάματος». Τελικά, σε μια προσπάθεια θυματοποίησης της υπόδικης ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, 6 από τους αντιφασίστες που υπέστησαν την επίθεση όχι μόνο συνελήφθησαν, αλλά θα δικαστούν (!) κιόλας (αναβολή για τις 12 Ιούνη), με κατηγορίες για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία έκανε λόγο για επεισόδια μεταξύ μελών της αντιφασιστικής οργάνωσης από τη μια και εκπροσώπων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος από την άλλη...

  • Στο μεταξύ, φασιστοειδή με μπλουζάκια που έγραφαν «Ιερός Λόχος», κολλούσαν αυτοκόλλητα σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και έσκιζαν, σύμφωνα με καταγγελίες, αφίσες για αντιπολεμική πορεία, συνεπλάκησαν την περασμένη Τετάρτη 23 Μάη με ομάδα αναρχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟ
Πολύ σοβαρά ερωτήματα καθώς ο χρόνος εκπνέει

Εχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα στην εφημερίδα μας για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν εκ νέου τη δημοσιότητα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή το 1998, και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Θυμίζουμε ξανά ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή, στις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα έχει δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος ...».

Ωστόσο, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους για τη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση, καμία σχετική ενέργεια δεν έχει διαταχθεί μέχρι στιγμής από τις εισαγγελικές αρχές! Προκαλούν πολύ σοβαρά ερωτήματα τόσο η απραξία των εισαγγελικών αρχών όσο και η σιωπή του - λαλίστατου σε άλλες περιπτώσεις - υπουργού Δικαιοσύνης!

Τι συμβαίνει τελικά;

Θα μας δοθεί κάποια απάντηση;

Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από τη Σφαγή του Διστόμου

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από τη Σφαγή του Διστόμου. Οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει ο δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας για τους σφαγιασθέντες Διστομίτες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιούνη. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η διαδικασία των εγγράφων

Ολοκληρώθηκαν στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων στη δίκη της Χρυσής Αυγής τα έγγραφα από τον σκληρό δίσκο των χρυσαυγιτών Τσαλίκη και Αναδιώτη. Ακόμη μια φορά και από αυτά τα υλικά, επιβεβαιώνεται ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τον σκληρό δίσκο του Αναδιώτη, φωτογραφίες με σύμβολα των «Ες Ες» της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας, του Φύρερ στη ναζιστική Γερμανία να μιλάει στο πλήθος, διάφορα ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικοί χαιρετισμοί, ελληνική σημαία με σφαίρες και όπλα που σχηματίζουν το σήμα των «Ες Ες», καθώς και φωτογραφίες από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπλων, σπαθιού, μαχαιριού, γεμιστήρων, βίντεο όπλου με φωτοβολίδες.

Αξιοσημείωτο ακόμα και το βίντεο από τη γνωστή οπαδική σύγκρουση το 2007 στην Παιανία, όπου διακρίνεται και ο Μιχ. Φιλόπουλος, ο 22χρονος οπαδός του ΠΑΟ, που δολοφονήθηκε λίγο αργότερα εκείνη τη μέρα, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν τα αναγνωστέα από τα τηλεφωνικά μηνύματα του Κασιδιάρη, όπου ξεκάθαρα φαίνονται μεταξύ άλλων η επαφή του με την Αστυνομία και γενικότερα οι επαφές της ναζιστικής οργάνωσης με αστυνομικούς ακόμα και των ΕΚΑΜ, οι επαφές του Κασιδιάρη με τον Μπαλτάκο (πρώην στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλο του Σαμαρά) και η άμεση ενημέρωση που είχε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σημειωτέον ότι ξεκίνησε η ανάγνωση και των εγγράφων από τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη.

ΕΔΥΕΘ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση στον Λαγκαδά

Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση, την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Λαγκαδά και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Από τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή, στις 10 π.μ., μπροστά από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στη χρήση του πεδίου βολής Ασκού - Προφήτη ως πεδίου άσκησης του ΝΑΤΟ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό για το λαό της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ