Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Περιπολίες και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ

Διευρύνονται οι αποστολές που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Οπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΝΑΤΟ, στις 5 Ιούνη (ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας στις 7 και 8 του μήνα, όπως και της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 του Ιούλη) η Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας και Ιταλίας αναλαμβάνει την εκτέλεση περιπολιών στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, το νεότερο, 29ο μέλος της λυκοσυμμαχίας, η ένταξη του οποίου τον Ιούνη του 2017 προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

«Καθώς η χώρα δεν έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε, η ελληνική ΠΑ έχει αναλάβει ήδη τέτοιο έργο και σε Αλβανία και Βουλγαρία, λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις με κύριο χαρακτηριστικό τη μεταφορά πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την εκπαίδευση σε σενάρια πολεμικής εμπλοκής και αντιπαράθεσης, καθώς κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Π.χ. στο διάστημα 14 έως 25 Μάη, η 335η Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε με 4 «F-16» στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2018», η οποία διεξήχθη με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Poznan - Krzesiny της Πολωνίας. Επισήμως, η εν λόγω αεροπορική άσκηση της λυκοσυμμαχίας αποσκοπεί στην παροχή εκπαίδευσης σε τακτικό επίπεδο και σε ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ηρθε κι άλλος Αμερικανός διοικητής

Στην Ελλάδα βρέθηκε, εξάλλου, ένας ακόμα υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής. Συγκεκριμένα, χτες ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, συναντήθηκε με τον διοικητή της 10ης Στρατιωτικής Διοίκησης Εναέριας και Πυραυλικής Αμυνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχο David E. Shank.

Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας με τις Χερσαίες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δεν είναι άσχετη με την αξιοποίηση από μέρους τους των εγκαταστάσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation, NAMFI), πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ, και όπου οι Αμερικανοί συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους «Patriot».

  • Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει σχεδόν καθημερινά να υπενθυμίζει τις πάγιες διεκδικήσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Χτες 6 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, και 1 κατασκοπευτικό αεροσκάφος προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ