ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σοβαρά επεισόδια στη Μόρια με πολλούς τραυματίες

Εκρηκτική η κατάσταση στο hot spot

Το hot spot στη Μόρια μέσα στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 7.000 άνθρωποι. Η χωρητικότητά του είναι για 3.000...

Eurokinissi

Το hot spot στη Μόρια μέσα στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 7.000 άνθρωποι. Η χωρητικότητά του είναι για 3.000...
Εκτεταμένα επεισόδια με τραυματισμούς σημειώθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στη Μόρια της Λέσβου. Ομάδες Κούρδων από τη μία συγκρούστηκαν με ομάδες Σύρων, με τις ταραχές να διαρκούν για αρκετή ώρα. Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν για αδιευκρίνιστους λόγους, έληξαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, έπειτα και από επέμβαση της Αστυνομίας. Από τις συγκρούσεις μεταφέρθηκαν εφτά άτομα στο νοσοκομείο, ενώ έχουν σημειωθεί και καταστροφές σε χώρους που είχαν μετατρέψει οι εμπλεκόμενοι σε αυτοσχέδια μαγαζιά. Οι πρόσφυγες μετέφεραν με κουβέρτες τους τραυματίες σε ΙΧ αυτοκίνητα, για να τους οδηγήσουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν αμέσως στην περιοχή, μετέφεραν τέσσερις τραυματίες. Πραγματοποιήθηκαν και τρεις συλλήψεις. Επισημαίνεται πως στο ΚΥΤ της Μόριας «φιλοξενούνται» εγκλωβισμένοι 6.982 άνθρωποι, αντί των 3.000 που χωράνε στο ΚΥΤ, ενώ σε όλο το νησί είναι 9.378.

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν εκατοντάδες Κούρδους να φύγουν από το ΚΥΤ και να αναζητήσουν σε άλλες δομές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Την πύλη του ΚΥΤ της Μόριας πέρασαν περίπου 900 άτομα, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν βρει ήδη στέγη σε άλλες δομές του νησιού. Μάλιστα, στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει φραγμό για να αποτρέψουν την είσοδό τους στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις εγκαταλειμμένου καταυλισμού στη Συκαμνιά, σε δομή ΜΚΟ στη Λάρσο, πρόχειρο καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ, σε παιδικό σταθμό και κατασκηνώσεις του δήμου Μυτιλήνης.

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, όλοι τους Σύροι. Ο ένας τραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Οι άλλοι δύο μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν, χτες, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η επιχείρηση μεταφοράς και η αποβίβαση των 69 μεταναστών - προσφύγων στο λιμάνι του Καστελίου, με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για 69 άτομα, ανάμεσά τους 16 παιδιά. Οι ξεριζωμένοι ήρθαν από το Ιράν και από το Ιράκ και ταξίδευαν για πέντε μέρες με ιστιοφόρο, το οποίο όμως παρουσίασε βλάβη, κι έτσι οι 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν μέχρι το λιμάνι του Καστελίου. Το σκάφος εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αεροσκάφος της Frontex 50 μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Να σημειωθεί ότι κάποιες γυναίκες ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ενώ δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα, είχαν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κόλπου Κισσάμου, Γραμβούσας και Ποντικονήσου, για τον εντοπισμό ατόμου που σύμφωνα με δηλώσεις επιβαινόντων στο σκάφος, έχει πέσει στη θάλασσα.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιβεβαιώνεται η μονιμοποίηση της λειτουργίας των καζανιών του θανάτου

Ανακοίνωση με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε πριν από μερικές μέρες η δημοτική αρχή Περάματος, και στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι είναι εντολή της κυβέρνησης και των μονοπωλίων η μονιμοποίηση της λειτουργίας των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα, εξέδωσε η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ. Σε αυτήν σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η ημερίδα για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών στις 18/5/2018, που διοργάνωσε η δημοτική αρχή Περάματος κάτω από την πίεση των διαθέσεων του λαού, επιβεβαίωσε ότι είναι εντολή της κυβέρνησης και των μονοπωλίων η μονιμοποίηση των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα! Εδωσε όμως και σοβαρά συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το ΚΚΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων ομιλητών τάσσονται ενάντια στη λειτουργία των καζανιών του θανάτου δίπλα στον οικιστικό ιστό του Περάματος και σε κάθε οικιστικό ιστό. Από την άλλη, την επιστήμη αντικατέστησαν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της "Cosco" και των εταιρειών πετρελαιοειδών. Μέσω των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησής του και της ΝΔ, κάλεσαν το λαό του Περάματος να συμβιβαστεί και να ζήσει μαζί με τον κίνδυνο και το θάνατο.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν τον κατήφορό τους, έθεσαν νέα διλήμματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Δερματάς, έκανε διαχωρισμό μεταξύ του καθημερινού κινδύνου από τα αέρια που διαχέονται στον αέρα και του κινδύνου ενός "ατυχήματος" - εγκλήματος μεγάλης έκτασης. Φέρνοντας ως αντίστοιχο παράδειγμα με το Πέραμα την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Βόλου, για την οποία έχει ξεσηκωθεί ο βολιώτικος λαός, δήλωσε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, αφού τα διαχέοντα αέρια ισοδυναμούν με 15 τσιγάρα καθημερινά! Τέτοιος ο ξεπεσμός τους! (...) Αντίθετα, οι επιστήμονες σημείωσαν στην ημερίδα ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται σε ασθενείς από τις περιοχές Περάματος και Κερατσινίου υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, σημαντικού παράγοντα για δημιουργία καρκίνου.

(...) Αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι να σωπάσει ο λαός, παραπέμποντας το θέμα στο μακρινό μέλλον, όταν θα βρεθούν χώρος και οικονομικοί πόροι ώστε να μετεγκατασταθούν οι δεξαμενές, δείχνοντας ότι ακόμα και το κόστος μετεγκατάστασης θα το αναλάβει το κράτος, δηλαδή "ματώνοντας" για άλλη μια φορά το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Για το χρόνο μέχρι τότε, μίλησαν για αυστηρούς ελέγχους. (...) Στην πραγματικότητα αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν εμπόδιο στη δραστηριότητα των μονοπωλίων.

(...) Η δημοτική αρχή Περάματος, από την πλευρά της, μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, προσπαθεί να πείσει ότι θα αγωνιστεί ενάντια στις δεξαμενές πετρελαιοειδών. Από τη μια χειροκροτά για το επενδυτικό σχέδιο της "Cosco", που έφερε την επαναλειτουργία των καζανιών, υποκλίνεται στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργεί προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι "ξημερώνει μια άλλη μέρα", και από την άλλη μιλά για αγώνα. Στην πραγματικότητα, κοροϊδεύει και εξαπατά τον περαμαϊκό λαό!».

Ο λαός να ακυρώσει τους σχεδιασμούς

«Η αλήθεια, όμως», συνεχίζει η ΚΟ Περάματος, «είναι ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο σήμερα έχει σε πρώτο πλάνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το οποίο υπερασπίζονται με σθένος ΕΕ - κυβέρνηση - Περιφέρεια - δημοτική αρχή. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που να ιεραρχεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, διότι μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος του κάθε μονοπωλίου και επιχειρηματικού ομίλου σε αντιπαράθεση με τα άλλα. Ο λαός ένα δρόμο έχει μπροστά του, το δρόμο του αγώνα!

Καλούμε το λαό του Περάματος σε συστράτευση με το ΚΚΕ και πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που φέρνουν το θάνατο δίπλα στα σπίτια μας.

  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί

Παρέμβαση με αφορμή τα νέα επεισόδια στη Μόρια το βράδυ της περασμένης Παρασκευής

Την πρότασή της για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού, που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολύχρονη παρουσία τους στο νησί, επαναφέρει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής με βίαιες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αράβων και Κούρδων.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου αναφέρει:

«Οι πολύ συχνές πλέον διαμάχες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Μόριας, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν και σε τραυματισμούς, αποτελούν συνέπεια των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε αυτό το κέντρο. Εχοντας γίνει κυριολεκτικά το μπαλάκι στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με την απελπισία να τους κυριεύει, αφού μετά από πολύμηνη ή και πολυετή παραμονή τους στη Λέσβο δεν βλέπουν μπροστά τους καμία λύση στο πρόβλημά τους, εύκολα παρασύρονται σε διαμάχες από εθνοτικές, φυλετικές ή θρησκευτικές αιτίες και ξεσπούν μεταξύ τους, διοχετεύοντας σε λάθος δρόμο την αγανάκτηση για όσα βιώνουν.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ επαναφέρει για μία ακόμα φορά την πρότασή της:

Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Εκεί, στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στη Λέσβο, να γίνονται οι αιτήσεις ασύλου, οι εξετάσεις αυτών των αιτήσεων, η υποβολή και η έκδοση όποιων εγγράφων είναι απαραίτητα, είτε για να συνεχίσουν όσοι από αυτούς θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, είτε για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να ανακουφίσει όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα σε αυτό στο νησί και είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί τώρα. Μιλάμε για ανακούφιση και όχι για οριστική λύση, γιατί αυτή προϋποθέτει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στα διάφορα σημεία της υδρογείου, πόλεμοι που γεννούν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές.

Καλούμε όλο τον λεσβιακό λαό και τις μαζικές οργανώσεις του - σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ. - να αγωνιστούν για να λάβει σάρκα και οστά το παραπάνω προτεινόμενο τρίπτυχο. Να απομονώσουν, ταυτόχρονα, τις ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές που διαιωνίζουν και οξύνουν το πρόβλημα. Να αρνηθούν πλέον να δεχτούν τα καθησυχαστικά και παρηγορητικά λόγια της κυβερνητικής ηγεσίας και των παρατρεχάμενών της, λόγια που τέσσερα χρόνια τώρα παραμένουν χωρίς αντίκρισμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ