Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σοβαρά επεισόδια στη Μόρια με πολλούς τραυματίες

Εκρηκτική η κατάσταση στο hot spot

Το hot spot στη Μόρια μέσα στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 7.000 άνθρωποι. Η χωρητικότητά του είναι για 3.000...

Eurokinissi

Το hot spot στη Μόρια μέσα στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 7.000 άνθρωποι. Η χωρητικότητά του είναι για 3.000...
Εκτεταμένα επεισόδια με τραυματισμούς σημειώθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στη Μόρια της Λέσβου. Ομάδες Κούρδων από τη μία συγκρούστηκαν με ομάδες Σύρων, με τις ταραχές να διαρκούν για αρκετή ώρα. Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν για αδιευκρίνιστους λόγους, έληξαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, έπειτα και από επέμβαση της Αστυνομίας. Από τις συγκρούσεις μεταφέρθηκαν εφτά άτομα στο νοσοκομείο, ενώ έχουν σημειωθεί και καταστροφές σε χώρους που είχαν μετατρέψει οι εμπλεκόμενοι σε αυτοσχέδια μαγαζιά. Οι πρόσφυγες μετέφεραν με κουβέρτες τους τραυματίες σε ΙΧ αυτοκίνητα, για να τους οδηγήσουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν αμέσως στην περιοχή, μετέφεραν τέσσερις τραυματίες. Πραγματοποιήθηκαν και τρεις συλλήψεις. Επισημαίνεται πως στο ΚΥΤ της Μόριας «φιλοξενούνται» εγκλωβισμένοι 6.982 άνθρωποι, αντί των 3.000 που χωράνε στο ΚΥΤ, ενώ σε όλο το νησί είναι 9.378.

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν εκατοντάδες Κούρδους να φύγουν από το ΚΥΤ και να αναζητήσουν σε άλλες δομές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Την πύλη του ΚΥΤ της Μόριας πέρασαν περίπου 900 άτομα, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν βρει ήδη στέγη σε άλλες δομές του νησιού. Μάλιστα, στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει φραγμό για να αποτρέψουν την είσοδό τους στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις εγκαταλειμμένου καταυλισμού στη Συκαμνιά, σε δομή ΜΚΟ στη Λάρσο, πρόχειρο καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ, σε παιδικό σταθμό και κατασκηνώσεις του δήμου Μυτιλήνης.

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, όλοι τους Σύροι. Ο ένας τραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Οι άλλοι δύο μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν, χτες, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η επιχείρηση μεταφοράς και η αποβίβαση των 69 μεταναστών - προσφύγων στο λιμάνι του Καστελίου, με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για 69 άτομα, ανάμεσά τους 16 παιδιά. Οι ξεριζωμένοι ήρθαν από το Ιράν και από το Ιράκ και ταξίδευαν για πέντε μέρες με ιστιοφόρο, το οποίο όμως παρουσίασε βλάβη, κι έτσι οι 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν μέχρι το λιμάνι του Καστελίου. Το σκάφος εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αεροσκάφος της Frontex 50 μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Να σημειωθεί ότι κάποιες γυναίκες ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ενώ δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα, είχαν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κόλπου Κισσάμου, Γραμβούσας και Ποντικονήσου, για τον εντοπισμό ατόμου που σύμφωνα με δηλώσεις επιβαινόντων στο σκάφος, έχει πέσει στη θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ