Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιές σε Εύβοια και Σούνιο

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Δυο πυρκαγιές σημειώθηκαν την Κυριακή σε Εύβοια και Αττική. Συγκεκριμένα, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε δύσβατη δασική περιοχή στον Αγιο Γεώργιο, στην Κύμη Ευβοίας. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα, 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 16 πυροσβεστών, τρία οχήματα ΟΤΑ, ελικόπτερο και πυροσβεστικό αεροπλάνο «Καναντέρ». Το απόγευμα της Δευτέρας η εικόνα που παρουσίαζε η εξέλιξη της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη, αφού δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και το βράδυ η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και στο Σούνιο, σε περιοχή με ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έπιασε στο 67ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο την ίδια μέρα, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν υπήρχε κίνδυνος, παρότι κοντά στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της», συνεχίζει το ΚΚΕ, «όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017 προκύπτει ότι: Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκε σε δύο έτη, 2000 και 2007. Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι όσο ο δασικός πλούτος της χώρας θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος».

Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 1980 έως το 2016 έφτασε τις 53.983.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ