ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στην Πάτρα από τις 6 έως τις 8 Ιούλη

«Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!» καλεί η ΚΝΕ κάθε νέο και νέα στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερό της, που θα γίνει φέτος στην Πάτρα, στις 6, 7 και 8 Ιούλη. Η κατασκήνωση του φετινού Διημέρου θα γίνει στον Αλισσό, σε εγκαταστάσεις κάμπινγκ πολύ κοντά στην πόλη της Πάτρας, και στο πλαίσιο του Διημέρου θα αναπτυχθούν μια σειρά αντιπολεμικές δράσεις, ενώ η κεντρική διαδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιούλη στην Πάτρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δεν επιλέχτηκε τυχαία, εξάλλου, ως προορισμός του φετινού Διημέρου η Δυτική Ελλάδα, όπου λειτουργούν τρία στρατιωτικά αεροδρόμια σε Αραξο (όπου συζητιέται η αποθήκευση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ), Ανδραβίδα και Ακτιο (όπου έχουν εγκατασταθεί αεροσκάφη «Awacs» του ΝΑΤΟ). Επιπλέον, η βάση της Ανδραβίδας φιλοξένησε τη ΝΑΤΟική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που ήταν ουσιαστικά «πρόβα πολέμου». Απ' το ίδιο αεροδρόμιο έφευγαν τα βομβαρδιστικά για το βρώμικο πόλεμο του 2011 στη Λιβύη. Καθόλου τυχαία, αυτές τις βάσεις επισκέπτεται συχνά - πυκνά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα...

Σε αυτήν την περιοχή, λοιπόν, το Διήμερο θα αποτελέσει και φέτος ένα αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα, που θα διαδηλώσουν κόντρα στον πόλεμο και την κλιμακούμενη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Γιατί όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ για το Διήμερο:


«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναπτύσσουν συστηματική πάλη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Πρωτοστατούν για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνιστικής δράσης, συνεργάζονται ουσιαστικά και παλεύουν μαζί με το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκίας, με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες στην περιοχή μας, σε όλο τον κόσμο.

Το ΟΧΙ των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι μέρος της πάλης κατά των αιτιών που τον προκαλούν, κατηγορηματική καταδίκη του καπιταλισμού. Είναι ΟΧΙ στην πολιτική της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, συνέχεια της οποίας είναι ο πόλεμος».

Το πρόγραμμα του 27ου Aντιιμπεριαλιστικού Διημέρου
  • Παρασκευή 6 Ιούλη:

Αφιξη Οργανώσεων στο χώρο του κάμπινγκ

Εναρξη αθλητικών τουρνουά (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο) - Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο

20.00 Συγκέντρωση στην Πάτρα, στον Μόλο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.30 Γλέντι στο χώρο του κάμπινγκ

  • Σάββατο 7 Ιούλη:

10.00 Εκδρομή για μαθητές στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα - Παράλληλα, στο χώρο της κατασκήνωσης, αθλητικά τουρνουά

21.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

22.30 Συναυλία με τους «Kollektiva» και άλλα νεανικά συγκροτήματα

23.45 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ

  • Κυριακή 8 Ιούλη:

Το πρωί στο χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί των αθλητικών τουρνουά και η βράβευση των νικητριών ομάδων.

  • Καθ' όλη τη διάρκεια του Διημέρου θα υπάρχει πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους μαθητές.
  • Επίσης, για άλλη μια χρονιά φέτος θα λειτουργήσει στον Αλισσό παιδική κατασκήνωση για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, με το δικό της οργανωμένο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 5 Ιούλη. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Χελμού την Κυριακή 3/6

Στα χνάρια αυτών που αγωνίστηκαν για την πραγματική λευτεριά, στα βήματα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ πάνω στα μονοπάτια του Χελμού, περπατούν την Κυριακή 3 Ιούνη όσοι συμμετέχουν στην πεζοπορία που διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια περιοχή που έχει σημαδευτεί από τη μάχη του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, ενάντια σε ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου τεσσεράμισι ώρες. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τη λίμνη Δόξα, όπου και δίνεται το ραντεβού στις 10 το πρωί, και θα καταλήξει στο χωριό Πλανητέρο, ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή στα μέρη που έδρασαν ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ, δίνοντας σημαντικές μάχες. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τα αθλήματα βουνού και τη φύση, αλλά κυρίως να συμβάλει στη γνωριμία ιστορικών τόπων και πλευρών της Ιστορίας που δεν είναι γραμμένες στα σχολικά βιβλία.

Η ευρύτερη περιοχή, όπου θα γίνει η πεζοπορία, αποτέλεσε πεδίο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ την περίοδο από το 1941 μέχρι το 1949. Την περίοδο 1941 - 1945 έδρασε στην περιοχή το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Στυμφαλίας στις 1-3/7/1944. Την περίοδο 1946 - 1949 έδρασε στην περιοχή το Αρχηγείο Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ. Στις 11-12/4/1948 δίνεται η μεγάλη νικηφόρα μάχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στα Καλάβρυτα, με το 21ο τάγμα του αστικού στρατού, με έκβαση τη συντριβή του δεύτερου. Το Αρχηγείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν στο χωριό Πλανητέρο. Στις 10/4/1949 δίνεται στην περιοχή μια από τις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ Πελοποννήσου από τον λόχο Κατσικόπουλου.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι, δεύτερο ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.


Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Ιούνη

Με το σύνθημα «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά» και την αναγγελία του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ (Πάτρα, 6 - 8 Ιούλη) στο εξώφυλλό του, κυκλοφορεί από το Σάββατο 2 Ιούνη ο «Οδηγητής», δίνοντας τον τόνο για τη μεγάλη ετήσια συνάντηση της νεολαίας. Παράλληλα, στον «Οδηγητή» παρουσιάζονται το σύνθημα και το περιεχόμενο του φετινού Φεστιβάλ, του «Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ», που από τον Ιούνη ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του με πρώτο σταθμό τα Φοιτητικά Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο 15ήμερο του Ιούνη σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στο νέο φύλλο του «Οδηγητή» εγκαινιάζεται μία καινούρια ενότητα, στην οποία θα δημοσιεύεται αρχειακό υλικό που αφορά τα πρώτα χρόνια της δράσης της ΚΝΕ. Η αρχή του αφιερώματος γίνεται με αποκαλυπτικά και αδημοσίευτα ντοκουμέντα που περιγράφουν τη λεπτομερή καταγραφή και παρακολούθηση της δράσης της ΚΝΕ και αντιδικτατορικών οργανώσεων από το κράτος την περίοδο της χούντας (1967-1974).

Ακόμα, στην πλούσια ύλη του «Οδηγητή» ξεχωρίζουν:

  • Φωτογραφικό ρεπορτάζ και αρθρογραφία για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που ολοκληρώθηκαν το Μάη.
  • «Δεν θα μας πάρουν το μυαλό και το μέλλον μας. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!» - άρθρο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική νομιμοποίησης των ναρκωτικών.
  • Χρυσή Αυγή: Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά και δεν το κρύβουν!
  • Πάμε Γυμνάσιο: 90 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα.
  • Μουντιάλ 2018: Κορυφαίο αθλητικό γεγονός στη σκιά της εμπορευματοποίησης και των ανταγωνισμών.
  • Ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την πλούσια αγωνιστική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα μαθητών, σπουδαστών και εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ