ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
4ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η ΚΝΕ στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης

Στις 15, 16 και 17 Ιούνη στην Παύλιανη και τον Γοργοπόταμο

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει ένα Ιστορικό Διήμερο για την ανάδειξη της πρωτοπόρας δράσης και προσφοράς του ΚΚΕ στην περιοχή στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και των αγώνων του λαού. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ευρύτερα οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να γνωρίσουν από κοντά τόπους της δράσης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Φέτος, το Ιστορικό Διήμερο γίνεται στις 15, 16 και 17 Ιούνη στη Ρούμελη, με κατασκήνωση στην πανέμορφη Παύλιανη (όπου ήταν σημείο - πέρασμα για τη ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ) και ένα πλούσιο πρόγραμμα με επισκέψεις σε μνημεία, πεζοπορία και εκδηλώσεις.

Στο Διήμερο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ανακοίνωσή της για το φετινό της Διήμερο, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ σημειώνει:

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια να γνωρίσουμε την Ιστορία του Κόμματός μας.

Στα χωριά της Ρούμελης το καταπράσινο, ήμερο, πανέμορφο τοπίο, ξεγελάει. Σε αυτά τα μέρη, στις βουνοπλαγιές και τις κορφές τους, γράφτηκαν μερικές απ' τις πιο ηρωικές σελίδες του αγώνα του λαού μας, για λαϊκή κυριαρχία. Στα βουνά αυτά, κάθε μονοπάτι είναι και μια ιστορία. Πίσω από κάθε δέντρο κι ένας αντάρτης. Στα ριζά του κάθε λόφου και μια μάχη.

Το ιστορικό ταξίδι της ΚΝΕ ξεκίνησε το 2015 από το Καρπενήσι τιμώντας την κατάληψή του από το ΔΣΕ, τον Γενάρη του 1949, συνέχισε το 2016 σε Πολύδροσο - Αμφίκλεια και τη δράση του θρυλικού Διαμαντή, διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας ΔΣΕ Ρούμελης, το 2017 βρέθηκε στη βορειοκεντρική Εύβοια, στα χωριά που έδρασε ο Καπετάν Ανάποδος, και φέτος συνεχίζουμε την αναζήτηση της αλήθειας στην Οίτη, που φιλοξένησε τα αντάρτικα λημέρια την περίοδο 1941-1949.

Το γεγονός πως η Φθιώτιδα βρισκόταν στο κέντρο της Ελλάδας και ήταν σε εγγύτητα με τους ορεινούς όγκους της Ευρυτανίας και της Φωκίδας, δημιούργησε συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του αντάρτικου.

Τιμάμε φέτος, λοιπόν, τους λαϊκούς αγώνες στα μέρη που ο Αρης Βελουχιώτης και λίγοι ακόμα πρωτοπόροι κομμουνιστές δημιούργησαν την πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα και μέσα από την άοκνη και πεισματική προσπάθεια έδωσαν ελπίδα και θάρρος στο λαό, για να παλέψει οργανωμένα και αποφασιστικά τους ξένους και ντόπιους κατακτητές την περίοδο 1940-1949.

Γνωρίζουμε και φέτος την Ιστορία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και του ηρωικού ΚΚΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, θα επισκεφτούμε ιστορικά μέρη που ο λαός έδωσε αποφασιστικές μάχες. Ενα από αυτά τα μέρη είναι ο Γοργοπόταμος. Σ' αυτήν τη μάχη ο ΕΛΑΣ με τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης και καταξιώθηκε στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουμε την Ιστορία του ηρωικού ΚΚΕ. Η ηρωική δράση αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων ιδιαίτερα για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Το ΚΚΕ κοιτάει κατάματα την 100χρονη πορεία του, μελετάει την Ιστορία του χωρίς μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, με σκοπό να εξαγάγει τα συμπεράσματα που το κάνουν πιο ικανό στη σύγχρονη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Εχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις ηρωικές, αγωνιστικές παραδόσεις του ΚΚΕ, που βαδίζει με αισιοδοξία στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, δράσης και προσφοράς "με το λαό, για τον σοσιαλισμό". Στον σημερινό μας αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, τιμάμε τους συντρόφους και συντρόφισσες μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με έναν όρκο: Συνεχίζουμε!».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 15 Ιούνη
  • 7 μ.μ. Αφιξη κατασκηνωτών.
  • Τακτοποίηση, βόλτα στο χωριό, ελεύθερος χρόνος.
  • 10 μ.μ. Γλέντι.
Σάββατο 16 Ιούνη
  • 10.30 π.μ. Παρουσίαση της επιχείρησης και της σημασίας της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
  • 1 μ.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Παύλιανη.
  • 8 μ.μ. Εκδήλωση στην πλατεία της Παύλιανης με:

Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, χαιρετισμό από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ομιλία από την Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Κυριακή 17 Ιούνη
  • 9.30 π.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Καλοσκοπή.
  • 10 π.μ. Πεζοπορία στα περάσματα του ΔΣΕ.
  • 3 μ.μ. Επίσκεψη στο χωριό της Παύλιανης.
  • 5.30 μ.μ. Αναχώρηση.
Εκεί που γεννήθηκε ο ΕΛΑΣ

Τον Νοέμβρη του 1941, το ΚΚΕ πήρε απόφαση να δώσει εντολή στον Αρη Βελουχιώτη να ξεκινήσει διερεύνηση για τη δημιουργία και ανάπτυξη ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη.

Στις 14 Μάη του 1942 πραγματοποιείται στη Λαμία, στο σπίτι του καπνεργάτη κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη, η ιστορικής σημασίας σύσκεψη των 15 εκπροσώπων από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας για την οργάνωση του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Στις 22 Μάη του 1942, στην καλύβα Στεφανή, οι κομμουνιστές Αρης Βελουχιώτης, Φώτης Μαστροκώστας, Βάσος Ξυνοτρούλιας και οι αδερφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας, ο καθένας με τον ατομικό του οπλισμό, δίνουν τα χέρια και φτιάχνουν την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ.

Κάπως έτσι γεννιέται και δυναμώνει το αντάρτικο, αυτό το μέγα ένοπλο τέκνο του παλλαϊκού ΕΑΜικού κινήματος. Ο ΕΛΑΣ έγραψε στην Ιστορία «με το ντουφέκι του στον ώμο σε πόλεις, κάμπους και βουνά» αθάνατες σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Ηρωικές μάχες

Στην περιοχή όπου θα γίνει το Διήμερο δόθηκαν σημαντικές μάχες, όπως η νικηφόρα μάχη της Παύλιανης το 1943, ενάντια σε ισχυρές δυνάμεις των Ιταλών που εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να τσακίσουν το αντάρτικο, ή η μάχη της Καλοσκοπής, όπου το Γενάρη του 1944 έπεσαν ηρωικά 33 μαχητές μιας διμοιρίας του ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Αντίστοιχα, από το 1946 η ανταρτομάνα Ρούμελη αγκάλιασε σημαντικές δυνάμεις του ΔΣΕ, που στο τέλος του 1947 έφτασε να αριθμεί στη Ρούμελη 5.500 μαχητές και μαχήτριες.

Από το 1948 μέχρι τον Ιούλη του 1949, η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ, με διοικητή τον Διαμαντή, έδωσε δεκάδες μάχες και ξέφυγε πολλές φορές από τον ασφυκτικό κλοιό που περιέκλειε γύρω της με πολύ ισχυρές δυνάμεις ο εχθρικός στρατός. Εκανε ελιγμούς και περάσματα που ακόμη και η ανθρώπινη φαντασία μοιάζει ανίκανη να πραγματοποιήσει, προχώρησε σε επιθετικές ενέργειες και κατέλαβε σημαντικές πόλεις. Δημιουργούσε έτσι την εντύπωση στον κυβερνητικό στρατό πως πρόκειται για πολυάριθμη αντάρτικη δύναμη, γι' αυτό και απασχολούσε ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού στρατού, με άμεσο αποτέλεσμα να ανακουφίζεται το κύριο μέτωπο στον Γράμμο.

Ο Γοργοπόταμος

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942 ήταν μια από τις μεγαλύτερες πράξεις σαμποτάζ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιτυχία του εγχειρήματος φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην ένταση της απελευθερωτικής πάλης. Σ' αυτήν τη μάχη, ο ΕΛΑΣ με τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης και καταξιώθηκε στα μάτια του ελληνικού λαού. Καθιέρωσε στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ΕΛΑΣ, συνολικά τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, με ψυχή και αιμοδότη το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ