Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ηρωικές μάχες

Στην περιοχή όπου θα γίνει το Διήμερο δόθηκαν σημαντικές μάχες, όπως η νικηφόρα μάχη της Παύλιανης το 1943, ενάντια σε ισχυρές δυνάμεις των Ιταλών που εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να τσακίσουν το αντάρτικο, ή η μάχη της Καλοσκοπής, όπου το Γενάρη του 1944 έπεσαν ηρωικά 33 μαχητές μιας διμοιρίας του ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Αντίστοιχα, από το 1946 η ανταρτομάνα Ρούμελη αγκάλιασε σημαντικές δυνάμεις του ΔΣΕ, που στο τέλος του 1947 έφτασε να αριθμεί στη Ρούμελη 5.500 μαχητές και μαχήτριες.

Από το 1948 μέχρι τον Ιούλη του 1949, η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ, με διοικητή τον Διαμαντή, έδωσε δεκάδες μάχες και ξέφυγε πολλές φορές από τον ασφυκτικό κλοιό που περιέκλειε γύρω της με πολύ ισχυρές δυνάμεις ο εχθρικός στρατός. Εκανε ελιγμούς και περάσματα που ακόμη και η ανθρώπινη φαντασία μοιάζει ανίκανη να πραγματοποιήσει, προχώρησε σε επιθετικές ενέργειες και κατέλαβε σημαντικές πόλεις. Δημιουργούσε έτσι την εντύπωση στον κυβερνητικό στρατό πως πρόκειται για πολυάριθμη αντάρτικη δύναμη, γι' αυτό και απασχολούσε ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού στρατού, με άμεσο αποτέλεσμα να ανακουφίζεται το κύριο μέτωπο στον Γράμμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ