ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ζητούν «πίστωση χρόνου» για την έκδοση Μιλόσεβιτς...

Ο γραμματέας του δικαστηρίου της Χάγης συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του

Associated Press

Ο γραμματέας του δικαστηρίου της Χάγης συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τι έδωσε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, στον γραμματέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, Χανς Χολτχούις, όταν του παρέδωσε το ένταλμα σύλληψης κατά του Μιλόσεβιτς; Τι άλλο από ένα αντίγραφο του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζουν οι νέες αρχές για τη συνεργασία ΔΠΔ-Βελιγραδίου και το οποίο θα άρει τα νυν συνταγματικά «εμπόδια» και θα επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη... Ο Χολτχουίς δήλωσε -δίχως άλλο...- ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις «χρήσιμες πληροφορίες, που περιέχει ο νέος νόμος»...

Ωστόσο, το σαφές αυτό «μήνυμα» του Γκρούμπατς προς τον αξιωματούχο του ΔΠΔ είχε και υστερόγραφο «υπογεγραμμένο» αυτή τη φορά από τον υπουργό Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς: οι αρχές του Βελιγραδίου θα ενδώσουν στις απαιτήσεις της Χάγης...«όχι βιαστικά και γρήγορα αλλά εν καιρώ»... Οπως, δήλωσε σε εκτενή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών: «Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει πολύ υψηλή προσδοκία στο εξωτερικό να καταπιαστούμε με τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος μας... Αλλά η ικανοποίηση της Δύσης, με την εσπευσμένη έκδοση (του πρώην Προέδρου) δεν είναι κάτι στο οποίο επικεντρώνονται, αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειές μας»...

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Σβιλάνοβιτς αναφέρθηκε και στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή συνόρων... εντούτοις, οι Σέρβοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ποτέ δε θα το έχουν ξανά»(!)... Και ο Σβιλάνοβιτς, αποκηρύσσοντας «συναισθήματα εθνικισμού που οδήγησαν σε πολέμους» κατέληξε, εκπέμποντας το στίγμα της «τακτικής» της νέας κυβέρνησης:«Θα πρέπει να σκάψουμε πολύ βαθιά, ώστε οποιοσδήποτε έρθει μετά από εμάς να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει το έργο μας»...

Εισαγγελική έρευνα και κατά του Μιλουτίνοβιτς...

Ερευνα σε βάρος του Σέρβου Προέδρου, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, διέταξε χτες ο γενικός εισαγγελέας του Βελιγραδίου, θεωρώντας πως οι δυο είναι ύποπτοι για τις κατηγορίες «κατάχρησης εξουσίας» και «μη-εξουσιοδοτημένης» έκδοσης διπλωματικών διαβατηρίων προς όφελος του γιου του πρώην Προέδρου, Μάρκο Μιλόσεβιτς.

Το ίδιο 24ωρο, σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η γιουγκοσλαβική αστυνομία ζήτησε από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μάρκο Μιλόσεβιτς με την κατηγορία απόκτησης τεράστιου πλούτου με λαθρεμπόριο όπλων, καυσίμων και τσιγάρων.

Το Βελιγράδι «συνεργάζεται» και για το «Σύνταγμα» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η Γιουγκοσλαβία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αρχίσει η επεξεργασία ενός... «μεταβατικού Συντάγματος» για την περιοχή. Αυτό είπε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, μετά τις «διαβεβαιώσεις» που του έδωσε λίγο πριν ο διοικητής του προτεκτοράτου, Χανς Χάκεραπ.

«Η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για τη δημιουργία προσωρινής συνταγματικής διευθέτησης για το Κοσσυφοπέδιο πριν τις εκλογές» είπε, από την πλευρά του, και ο Χάκεραπ, που βρέθηκε χτες στο Βελιγράδι, για να βολιδοσκοπήσει τις σχετικές προθέσεις της ομοσπονδιακής και σερβικής κυβέρνησης... Ο ίδιος προσπάθησε να «ωραιοποιήσει» αυτή την εξέλιξη, λέγοντας πως ό,τι γίνει «θα γίνει στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Ολα αυτά, βέβαια, ενώ έχει ήδη παρέλθει ένας μήνας αφότου συγκροτήθηκε στην Πρίστινα μία ομάδα εργασίας «διεθνών προσωπικοτήτων» και Κοσσοβάρων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, τόσο για την επεξεργασία του «προσωρινού» Συντάγματος, όπως και για το στήσιμο των κάλπεων των γενικών εκλογών που αναμένονται έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου...

Νορβηγός ο νέος διοικητής της ΚΦΟΡ

Με νέο διοικητή βαδίζει από σήμερα η πολυεθνική ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο. Διάδοχος του Ιταλού στρατηγού Κάρλο Καμπιγκιόσου, που παρέδωσε χτες τα ηνία, θα είναι, για έξι μήνες, ο Νορβηγός στρατιωτικός αξιωματούχος, Θορστάιν Σκιάκερ.

Ο Καμπιγκιόσου αποχαιρέτησε χτες την ΚΦΟΡ, δηλώνοντας πως στη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είχε να επιτελέσει ένα «απαιτητικό έργο», προειδοποίησε πως εστίες ενδεχόμενης βαλκανικής σύρραξης παραμένουν η διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, η νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και η ΠΓΔΜ, ενώ παρατήρησε πως «μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλιά, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η βία στην περιοχή και να εδραιωθεί η σταθερότητα»...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Συνέχεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

ΑΘΗΝΑ.- Συνεχίζονται - όπως και τις προηγούμενες ημέρες - οι ανακοινώσεις ελληνικών μαζικών φορέων εργαζομένων και του κινήματος ειρήνης σχετικά με τις εξελίξεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μετά τη σύλληψη, φυλάκιση και προετοιμασία δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «με την ενέργειά τους αυτή οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ανατρέψουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και να νομιμοποιήσουν τη βάρβαρη και δολοφονική επιδρομή τους στη Γιουγκοσλαβία. Ακόμη θέλουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς με την προειδοποίηση ότι όποιος αντιστέκεται όχι μόνο θα συντριβεί, αλλά θα δικάζεται κιόλας από στημένα δικαστήρια».

Με δική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) τονίζει πως «η σύλληψη του Μιλόσεβιτς δεν προέκυψε από κάποια δήθεν εγκλήματα... ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη επειδή αντιστάθηκε».

Επιστολή προς τον Σλ. Μιλόσεβιτς απέστειλε η Δημοτική Κίνηση Πειραιάς - Αναγέννηση, με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στον πρώην Πρόεδρο της ΟΔΓ και δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε να μετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Νέα Τάξη, για να φέρουμε την Ειρήνη και την Αδελφοσύνη των λαών στα Βαλκάνια».

ΡΩΣΙΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

ΜΟΣΧΑ.-

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επεξεργάζεται το πρόβλημα της αύξησης κατά 4 φορές του εφάπαξ επιδόματος που δίνεται σε σχέση με τη γέννηση παιδιού, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαλεντίνα Ματβιένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Το σημερινό επίδομα είναι 1.500 ρούβλια και είναι ανεπαρκή για την εξασφάλιση των πιο απαραίτητων για ένα νεογέννητο. Το νέο επίδομα θα είναι 6.000 ρούβλια. Αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση και της δημογραφικής κρίσης στη Ρωσία. «Σύντομα το σχετικό ντοκουμέντο θα κατατεθεί στην Κρατική Δούμα», υπογράμμισε η Ματβιένκο και πρόσθεσε ότι εκπονείται επίσης και το ομοσπονδιακό πρόγραμμα «Κατοικία για τους νέους», το οποίο προβλέπει τη χορήγηση πιστώσεων στις νέες οικογένειες για την απόκτηση κατοικίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ποσό του χρέους για την πίστωση θα μειώνεται με τη γέννηση νέου παιδιού και στην περίπτωση που η οικογένεια θα αποκτήσει το τρίτο παιδί, τότε «η πίστωση θα θεωρηθεί αποσβησμένη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση καταγγελίας της ΝΑΤΟικής μεθόδευσης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη σύλληψη του Σλ. Μιλόσεβιτς και την απροκάλυπτη επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα εσωτερικά της γειτονικής μας χώρας, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ έξω από το προξενείο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Οι συγκεντρωμένοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που πιέζουν ασφυκτικά τη νέα γιουγκοσλάβικη κυβέρνηση και επεμβαίνουν με ωμό τρόπο, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ηθική και φυσική εξόντωση του ηγέτη ενός λαού, που τόλμησε να αντισταθεί στα βρώμικα σχέδιά τους και στη διάλυση της χώρας του. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο γενικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, τόνισε ότι με την ενέργειά τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί που βρήκαν μία υποτελή σ' αυτούς κυβέρνηση στη Γιουγκοσλαβία, προσπαθούν να ανατρέψουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και να νομιμοποιήσουν τη βάρβαρη και δολοφονική τους επίθεση σε μια χώρα των Βαλκανίων. «Η προδοτική στάση της νέας ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας θα τη στιγματίσει και θα τη συνοδεύει από εδώ και πέρα», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ, σήμερα με απύθμενη υποκρισία δηλώνει ότι η σύλληψη του Μιλόσεβιτς αποτελεί «εσωτερική υπόθεση της γειτονικής χώρας». Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε το λαό μας και όλους τους λαούς των Βαλκανίων να αγωνιστούν από κοινού για να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική παρουσία, γεγονός που οι διαδηλωτές επισήμαναν, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής τρομοκρατίας.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Βίαιες ταραχές στο Μόσταρ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΜΟΣΤΑΡ.-

Σοβαρές ταραχές σημειώνονταν από νωρίς χτες το πρωί στη βοσνιακή πόλη Μόσταρ όπου πάνοπλοι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης «SFOR» έκαναν επιδρομή στα κεντρικά και περιφερειακά γραφεία της τράπεζας «Hercegovatska» θεωρώντας τη «θησαυροφυλάκιο» των Κροατών αυτονομιστών της Βοσνίας.

Κροάτες του Μόσταρ πρόβαλλαν αντίσταση - ακόμη και με ρίψεις πυρών - στην προσπάθεια των ανδρών της «SFOR» να καταλάβουν την τράπεζα. Ανώνυμος αξιωματούχος της πολυεθνικής δύναμης ανακοίνωσε, αργότερα χτες βράδυ, πως κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν περίπου 19 άνδρες της «SFOR», ενώ για την πλευρά των Κροατών δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες. Αργότερα, ανώνυμος Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε σε ξένα πρακτορεία πως έως νωρίς το βράδυ στο κέντρο του Μόσταρ «ακούγονταν ασταμάτητα πυροβολισμοί» και πως εξαγριωμένο πλήθος Κροατών προέβαινε σε πυρπολήσεις σταθμευμένων αυτοκινήτων...

Οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης δεν ανέλαβαν μόνον το ρόλο της κατάληψης της τράπεζας... καθώς την ίδια μέρα, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Βόλφανγκ Πέτριτς, όρισε αξιωματούχο της πολυεθνικής δύναμης (Τόνι Ρόμπερτσον) στη θέση του προσωρινού διοικητή της τράπεζας...

Πέρα από το Μόσταρ, επεισόδια αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της Βοσνίας, όπου οι άνδρες της «SFOR» προέβησαν σε κατάληψη παραρτημάτων της ίδιας τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ