ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
1943: Επιχείρηση «Σωτηρία» των Ακροναυπλιωτών

Φωτογραφία από τις φυλακές της Ακροναυπλίας: Η ώρα του συσσιτίου
Φωτογραφία από τις φυλακές της Ακροναυπλίας: Η ώρα του συσσιτίου
7 του Απρίλη του 1943. Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας- Πειραιά, απελευθέρωσαν από το Σανατόριο «Σωτηρία» 56 στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές. Η επιχείρηση έγινε με τη βοήθεια πατριωτών χωροφυλάκων της φρουράς των κρατουμένων αγωνιστών της «Σωτηρίας», καθώς και αστυφυλάκων, που ήταν στελέχη του ΕΛΑΣ Αθήνας. Επικεφαλής των κρατουμένων κομμουνιστών, που απέδρασαν ήταν ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης). Η τολμηρή αυτή επιχείρηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο λαό της πρωτεύουσας.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των Ακροναυπλιωτών αποφασίστηκε από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και ανατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ. Το σχέδιο της επιχείρησης καταστρώθηκε σε ειδική συνεδρίαση, στις αρχές του Μάρτη 1943, στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργης Σιάντος, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Πολύδωρος Δανιηλίδης, πολιτικός υπεύθυνος της ΚΕ του ΕΛΑΣ και ο Σπύρος Κωτσάκης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εντατικές προετοιμασίες. Ο Σπ. Κωτσάκης στο βιβλίο του «Εισφορά» γράφει: «Η επιχείρηση οργανωνόταν σε συνθήκες παρανομίας και η αυστηρή τήρηση των συνωμοτικών κανόνων ήταν πρωταρχικός όρος της επιτυχίας... Η επιχείρηση προετοιμαζόταν ακριβώς τότε, που η Αθήνα έδινε και κέρδιζε την παλλαϊκή μάχη της ματαίωσης της επιστράτευσης».

Η επιχείρηση άρχισε στις 5 τα ξημερώματα της 7ης Απρίλη. Μέσα σε λίγη ώρα οι μαχητές του ΕΛΑΣ αφόπλισαν τη φρουρά και απελευθέρωσαν τους 56 κρατούμενους. Ο Σπ. Κωτσάκης γράφει: «Πεταγόμαστε στο αρχιφυλακείο. Εκεί οι σκοποί είναι δεμένοι και φοβισμένοι. Τους λέω: "Ο ΕΛΑΣ σήμερα απελευθέρωσε τους πατριώτες πολιτικούς κρατούμενους. Ηρθαμε ειδικό απόσπασμα, σταλμένοι από τον Αρη. Δεν πρέπει να σας κακοφαίνεται που θα σας δέσουμε και θα σας φιμώσουμε. Για καλό σας είναι... Αν κανένας θέλει να βγει στο βουνό να πολεμήσει θα τον πάρουμε μαζί μας". Δύο από τους φρουρούς πήγαν με τους ΕΛΑΣίτες».

Η απελευθέρωση των 56 αγωνιστών της Ακροναυπλίας στάθηκε η πρώτη μάχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας. Πέρα από το κύμα ενθουσιασμού που προκάλεσε στο λαό της πρωτεύουσας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, αφού οι απελευθερωθέντες, στην πλειοψηφία τους δοκιμασμένα στελέχη του ΚΚΕ, πλαισίωσαν σαν καθοδηγητές τις οργανώσεις του κόμματος όλης της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
1614 Πεθαίνει στο Τολέδο της Ισπανίας ο μεγάλος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο). Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541. Θεωρείται ένας απ' τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου. Είκοσι χρόνων στη Βενετία εργάστηκε στο εργαστήριο του Τισιανού. Το 1575 ταξίδεψε στην Ισπανία και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στο Τολέδο

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον). Αγγλος ρομαντικός ποιητής. Απέκτησε διεθνή φήμη με τα ποιήματά του, αλλά και εξαιτίας της εκκεντρικής του ζωής. Το 1809 -1811 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενθερμος υποστηρικτής της Επανάστασης, επέστρεψε το 1823 και το 1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι. Η συμμετοχή του στην Επανάσταση έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και στην εμψύχωση των αγωνιστών.

Λόρδος Μπάιρον
Λόρδος Μπάιρον
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1921 Σχηματίζεται η κυβέρνηση Γούναρη.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1963 Θεμελιώνεται στο Δίστομο το εργοστάσιο αλουμίνας της γαλλικής «Πεσινέ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ηταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο αποικιοκρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Ηταν η μεγαλύτερη πανεθνική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

Καιρός

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-19, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-21, στο Αιγαίο από 11-20 και στη Θεσσαλονίκη από 6-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-20 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αναθέρμανση, λόγω οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, καθώς η Αθήνα έσπευσε να ανακοινώσει μονομερώς την αναστολή του προγράμματος προμήθειας των ευρωπαϊκών πολεμικών αεροσκαφών «Euro- fighter», ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς ζήτησε χτες από τον Γ. Παπανδρέου να υποστηρίξει η Ελλάδα το τουρκικό αίτημα για διεθνή οικονομική χρηματοδότηση της χώρας του (σελίδα 6)

Αντίγραφο του νέου νομοσχεδίου για τη συνεργασία Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης - Βελιγραδίου και το οποίο θα άρει τα νυν συνταγματικά «εμπόδια» και θα επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη, έδωσε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, στον γραμματέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Χανς Χολτχούις (σελίδα 15)

Πρόοδος, αισιοδοξία, ικανοποίηση αυτές οι λέξεις μαζί με την «έκφραση λύπης», μονοπωλούν τις δηλώσεις των Αμερικανών, αλλά και των Κινέζων αξιωματούχων, ωστόσο τα πάντα κλωθογυρίζουν, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής λύση στο στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και έξι μέρες, όταν το αμερικανικό κατασκοπευτικό συγκρούστηκε με κινεζικό μαχητικό (σελίδες 16-17)

Στερούνται πολύτιμα κρεβάτια, με την αλλαγή του χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, αφού αρχίζει η εφαρμογή της διαβόητης μεταρρύθμισης στην Υγεία κατά τα πρότυπα και νόμου 2889 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) που προωθεί η κυβέρνηση (σελίδα 18)

Κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Σοφάδων Καρδίτσας έκαναν χτες το πρωί αγρότες από πολλά χωριά της περιοχής, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την εφαρμογή της εγκυκλίου της Αγροτικής Τράπεζας που αποκλείει από τη δανειοδότηση την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών (σελίδα 21)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ