ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αποκτά στέγη χάρη στους αγώνες

Για δικαίωση των αγώνων τους μπορούν να μιλούν οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του 10ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου, καθώς ο ΟΣΚ ανακοίνωσε ότι διαθέτει τα 700 εκατ. για την αγορά του νέου οικοπέδου 10 στρεμμάτων για να κτιστεί νέο σχολείο και σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε ανακοίνωσή του, το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου, αφού δηλώνει ότι «κερδήθηκε μια μάχη, όχι ο αγώνας μας», σημειώνει ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας, ώστε το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΧΩΔΕ να λύσει την εκκρεμότητα με τη ρυμοτόμηση και ο ΟΣΚ με τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και δημοπράτηση του έργου. Οι μαθητές, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «γιορτάζουν την πρώτη νίκη», αλλά «τα όνειρά μας πάνε ακόμα παραπέρα. Για ένα δημόσιο σχολείο για όλους, με περιεχόμενο και προσανατολισμό, που να βγάζει 18χρονους πολίτες για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας».

Για νίκη «με πολλαπλή αξία, γιατί επιτεύχθηκε κόντρα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ήθελαν την ανέγερση πολυκατοικιών ή αναψυκτηρίων στο χώρο, αλλά και κόντρα στις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας που είχε δώσει κατεύθυνση για συμπτύξεις γυμνασίων και λυκείων όπως του 7ου και του 10ου», κάνει λόγο ο εκπαιδευτικός του 10ου Λυκείου και μέλος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ Θ. Αυγέρος, που επισημαίνει ότι μπορεί η εμπειρία αυτού του αγώνα να αξιοποιηθεί από το μέτωπο Παιδείας.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Να επιλυθούν τα προβλήματα σχολικής στέγης

Σε αποχή από τα μαθήματά τους, συγκέντρωση και πορεία στο Δημαρχείο προχώρησαν οι μαθητές του «8ου Γυμνασίου - Λυκειακές τάξεις "ΕΣΤΙΑ"» Ν. Σμύρνης την Πέμπτη, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για τη μεθόδευση από την πλευρά του Δδμου να μεταφερθεί το σχολείο σε άλλο κτίριο. Το όλο πρόβλημα ανακύπτει από την έλλειψη σχολικής στέγης στην πόλη και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, που αρνείται να πάρει υπόψη της τις προτάσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος των Γονέων του εν λόγω σχολείου, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προτείνεται η μεταφορά του γυμνασίου στο κτιριακό συγκρότημα Πανιωνίου (με 500 μαθητές και 2 διαθέσιμες αίθουσες) και ταυτόχρονα κατάργηση των λυκειακών τάξεων. Και οι γονείς συνεχίζουν: «Προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα της πρωινής λειτουργίας των σχολείων της Ν. Σμύρνης, αγνοώντας πέρα από κάθε δεοντολογία τις απόψεις και τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων Συλλόγου Γονέων, Καθηγητών του σχολείου, Ενωσης Γονέων, Μαθητικής Κοινότητας για επίλυση του προβλήματος, μεταφέρουν τα προβλήματα ενός σχολείου στις πλάτες ενός άλλου».

Ταυτόχρονα οι γονείς επικαλούνται και αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις από το '85 και '93, που κατοχυρώνουν την υπόσταση του σχολείου και ως ιστορικού μνημείου και ταυτόχρονα προτείνουν, για να μην υπάρξει περισσότερη αναστάτωση στους μαθητές και τους γονείς και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, το σχολείο από το συγκρότημα της Νικομήδειας που θέλει ο δήμος να μεταφέρει στο συγκρότημα της Εστίας, να μεταφερθεί σε ενάμιση χρόνο, όταν θα δημιουργηθούν 35 αίθουσες μετά την αποχώρηση των ΤΕΕ, από το συγκρότημα της Εστίας, σε νέο κτίριο που προετοιμάζεται. Ο σύλλογος επισημαίνει ότι η λύση αυτή βρίσκει σύμφωνους όλους τους φορείς και καλεί να γίνει αποδεκτή και από το δήμο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα Νέας Ιωνίας (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ, μετά την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, λόγω αντικειμενικών προβλημάτων, καλεί τα μέλη του, εκ νέου, αύριο Κυριακή 8-4-01 στις 10 π.μ. στον κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ» στη Νέα Ιωνία.
  • Το Παράρτημα Δραπετσώνας (Πειραιάς) της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 8-4-01 στις 10.30 π.μ. Γενική Συνέλευση στα γραφεία του (Πόντου 46).
Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα Καλαβρύτων και Κλειτορίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 8-4-01 στις 11.30 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ - περιόδου 1941-'49 της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου που έπεσαν στην περιοχή ΠΑΟΥ Καλαβρύτων. Το μνημόσυνο θα τελεστεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πάος του Δήμου Παΐων Καλαβρύτων. (Οι προσκλήσεις πολλών Παραρτημάτων - που πιθανόν άλλαξαν διεύθυνση - γύρισαν πίσω, γι' αυτό καλούνται όλα τα Παραρτήματα να παραστούν).
  • Πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρούν από την Πλατεία Κάνιγγος, δρομολογούν:

- Τα Κεντρικά Γρ. ΠΕΑΕΑ στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ.: 82.34.296 και 88.31.368. - Η ΚΔ της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ στις 7 π.μ., τηλ.: 32.20.183.

  • Ο Δήμος Ζωγράφου και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 8-4-01, εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τους 5 απαγχονισθέντες αγωνιστές από τους Γερμανούς και τους ντόπιους ταγματασφαλίτες, καθώς και για όλους τους πεσόντες Ζωγραφιώτες πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στις 11 π.μ., στην Πλατεία «Πέντε Ηρώων» (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας). Θα προηγηθεί, στις 10.30 π.μ., συγκέντρωση στο μνημείο Ηρώων (Λ. Παπάγου) και θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της θυσίας.
Αλλαγή διεύθυνσης γραφείων

Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» κάνει γνωστό στα μέλη του ότι η νέα διεύθυνση των γραφείων του είναι: Απελλού 4 και Λυκούργου γωνία, Ομόνοια, 1ος όροφος, γραφ. 14 και τηλέφωνο: 32.42.922. Οσοι ενδιαφερόμενοι έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, να περάσουν από τα γραφεία της Ενωσης.

ΟΛΜΕ
«Πυροτεχνήματα» ενόψει συνεδρίου

Σε αποπροσανατολιστικές κινήσεις προκειμένου να συγκαλύψει το συμβιβασμένο πρόσωπό της καταφεύγει η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Ετσι, μετά την πολύμηνη απροθυμία να οργανώσει αγώνες και την πρόσφατη προσπάθεια να υπονομευτεί ο συντονισμός των ΕΛΜΕ, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ- «Συνεργασία»-«Παρέμβαση») αποφάσισε την πραγματοποίηση ενημερωτικής Γενικής Συνέλευσης προέδρων για τις 23 του Απρίλη. Είναι η δεύτερη φορά που η πλειοψηφία προχωρά σε ΓΣ προέδρων χωρίς να προηγηθούν αποφάσεις ΓΣ των ΕΛΜΕ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι η ΓΣ προέδρων νοείται ως τέτοια μόνο αν προηγηθούν Γενικές Συνελεύσεις βάσης, διαφορετικά πρόκειται για διαπαραταξιακή συνάντηση. Καταγγέλλει δε αυτή την πρακτική (στην οποία συμφωνεί και η ΠΑΣΚ, ανεξάρτητα αν τώρα δεν το υπερψήφισε), που μετατρέπει τη ΓΣ προέδρων σε γενικό συμβούλιο (τύπου ΑΔΕΔΥ) αποκομμένο από τους εκπαιδευτικούς.

Αναφερόμενη στην «Παρέμβαση» σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά έκανε στροφή 180 μοιρών και όχι μόνο υπερψήφισε την πραγματοποίηση μόνο Γενικής Συνέλευσης προέδρων, που μια βδομάδα πριν τη χαρακτήριζε κοροϊδία (την είχαν προτείνει και ΔΑΚΕ-"Συνεργασία") και γι' αυτό την καταψήφισε, αλλά επανέφερε η ίδια την πρόταση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ! Στη συνεδρίαση της 3ης του Απρίλη χρησιμοποίησε τις υπογραφές των ΕΛΜΕ και κατέθεσε 6 προτάσεις για πραγματοποίηση ΓΣ των ΕΛΜΕ ή ΓΣ προέδρων, που με βάση όμως το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, "Συνεργασία", "Παρέμβαση") σε καμία από τις 6 προτάσεις δεν περιείχε το πλαίσιο του συντονισμού των ΕΛΜΕ!

Στη συζήτηση για διαμόρφωση θέσεων προς το 10ο Συνέδριο η ΠΑΣΚ για άλλη μια φορά παρείχε πλήρη στήριξη προς τους αντιδραστικούς νόμους 2525 και 2640 και γενικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η πορεία προς το συνέδριο, τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, πρέπει να είναι αγωνιστική, με συνέχιση του συντονισμού "από τα κάτω" και όχι με τα πυροτεχνήματα της πλειοψηφίας "από τα πάνω"».

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και φίλο

ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΑΞΗ

κηδεύσαμε την Πέμπτη 5-4-01 από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Οι αδελφοί. Οι φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ