ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντοπίστηκε απεμπλουτισμένο ουράνιο σε νερό της Βοσνίας

Για πρώτη φορά διεθνώς διαπιστώθηκε ρύπανση νερού από απεμπλουτισμένο ουράνιο σε περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας - ανιχνεύτηκε σε δείγμα νερού απ' τη Βοσνία - από μετρήσεις που πραγματοποίησαν στην περιοχή, το Γενάρη του 2001, κλιμάκια της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Μάλιστα η ΕΕΑΕ, παρότι παρουσιάζεται καθ' όλα καθησυχαστική, επισημαίνει πως η ανίχνευση απεμπλουτισμένου ουρανίου στο νερό της Βοσνίας, «επιβάλλει την επανάληψη της συλλογής και μέτρησης δειγμάτων ύδατος από τη συγκεκριμένη περιοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη μεταβολή των επιπέδων συγκέντρωσης ουρανίου». Επίσης ενδεδειγμένη θεωρεί την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

«Η ρύπανση με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που ανιχνεύτηκε σε δείγμα ύδατος από τη Βοσνία, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο μετρήσιμης ρύπανσης των υδάτων στην Ελλάδα, τόσο των υπόγειων όσο και των υπέργειων. Οι περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εβλήθησαν είναι απομακρυσμένες και οι υδροφόρες λεκάνες δεν επικοινωνούν. Παράλληλα γίνεται έλεγχος, σε καθημερινή βάση, του νερού των ποταμών Αξιού, Στρυμόνα, Νέστου και Αρδα, και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η παραμικρή ραδιενεργός ρύπανση», είναι τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ.

Συγκεκριμένα οι μετρήσεις που έκανε η Επιτροπή έγιναν στο Κόσσοβο, κατά την περίοδο 9-12 Γενάρη 2001, και στη Βοσνία κατά την περίοδο 25-26 Γενάρη, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στις εν λόγω περιοχές. Πάρθηκαν δείγματα αέρος, εδάφους και ύδατος. Οσον αφορά τα δείγματα αέρος (πάρθηκαν συνολικά 12 δείγματα), η ΕΕΑΕ αναφέρει πως οι μετρήσεις της ανίχνευσαν επίπεδα συνολικού ουρανίου της τάξης του ενός ng/m3, «επίπεδα απολύτως φυσιολογικά και συγκρίσιμα με αυτά παλαιότερων μετρήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, που είχαν γίνει σε ανύποπτο χρόνο προ του πολέμου, κατά τη διάρκεια του πολέμου και που διενεργούνται μέχρι σήμερα».

Στο έδαφος αναλύθηκαν συνολικά 78 δείγματα (70 απ' το Κόσσοβο και 8 απ' τη Βοσνία). «Οι συγκεντρώσεις συνολικού ουρανίου που μετρήθηκαν βρίσκονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και είναι συγκρίσιμες με συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», είναι ό,τι αναφέρει η Επιτροπή.

Σε δείγμα νερού, ωστόσο, από τη Βοσνία ανιχνεύτηκε 2,5 mg απεμπλουτισμένου ουρανίου, όταν οι συνήθεις τιμές που έχουν ανιχνευτεί διεθνώς κυμαίνονται σε τιμές μικρότερες του ενός mg. Να σημειωθεί, τέλος, πως τα όρια συγκεντρώσεως ουρανίου στο πόσιμο νερό διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ το όριο είναι 30 mg, στον Καναδά 10 mg, στη Γερμανία 300 mg, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μιλά για μόλις 2 mg, αλλά η ΕΕ προτείνει ως ενδεικτικό όριο συγκέντρωσης τα... 110 mg!

Ανοιξαν οι προσφορές για το γυμναστήριο της Αρσης Βαρών

Ανοιξαν χτες οι προσφορές των εταιριών για την κατασκευή του Σπιτιού της Αρσης Βαρών στη Νίκαια. Συνολικά, 14 εταιρίες κατέθεσαν προσφορές στην ειδική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.

Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο της Νίκαιας έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 δισ. δρχ. και έχει χωρητικότητα 5.000 θέσεων, ενώ περιλαμβάνει ακόμα, δύο αίθουσες προπόνησης, οκτώ συγκροτήματα αποδυτηρίων και όλους τους απαιτούμενους χώρους για τη διεξαγωγή διοργανώσεων, όπως αποδυτήρια προπονητών, κριτών, υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρείο και ξενώνα. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της ΓΓΑ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το Φλεβάρη του 2003, προκειμένου να είναι έτοιμο για τους δοκιμαστικούς αγώνες (τα λεγόμενα test events).

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων αρμοδιότητας ΓΓΑ και είχε ζητήσει επιτακτικά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα.

Το Ολυμπιακό Χωριό

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 9 Απρίλη, πρόκειται να ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές των κατασκευαστικών εταιριών για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερις εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 98 δις. δρχ. (1η εργολαβία: 555 κατοικίες, με προϋπολογισμό 24,1 δισ. δρχ., 2η εργολαβία: 600 κατοικίες, προϋπολογισμός 25,3 δισ. δρχ., 3η εργολαβία: 602 κατοικίες, 25,5 δισ. δρχ., 4η εργολαβία: 535 κατοικίες, 23,2 δισ. δρχ.)

Η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής θα γίνει στις 10 Μάη 2001, όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΕΚ, το 1/3 των σπιτιών θα είναι έτοιμο τον Οκτώβρη του 2002, άλλο 1/3 τον Μάρτη του 2003 και τα υπόλοιπα τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Τα υπόλοιπα έργα υποδομής θα έχουν τελειώσει έως το Δεκέμβρη του 2003, ώστε το Γενάρηο του 2004 οι κατοικίες να παραδοθούν στην «Αθήνα 2004», ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες μετατροπές για τη χρήση τους από τους αθλητές και τα στελέχη των εθνικών αποστολών.

Στο μεταξύ δεν έχει προκηρυχτεί ακόμα διαγωνισμός για τη Διεθνή Ζώνη (εμπορική ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού), παρά τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΕΚ Γ. Παπαβασιλείου και του υφυπουργού Εργασίας ότι αυτό θα έχει γίνει έως τα τέλη του Μάρτη του 2001.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Αξιοθρήνητη ξενο-δουλεία η απουσία της ελληνικής γραφής

Επιστολή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη

Ως «εθνική ασχημία» και ως «το μεγαλύτερο ανά τους αιώνες έγκλημα εις βάρος της εθνικής μας αυθυπαρξίας», χαρακτηρίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης την «παντελή απουσία της ελληνικής γλώσσας» από τους πληροφοριακούς πίνακες του νέου αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Σε επιστολή που απέστειλε στο «Ρ», αφού επισημαίνει το απαράδεκτο, πράγματι, γεγονός ότι στους πίνακες αφίξεων και αναχωρήσεων των πτήσεων στο νέο αεροδρόμιο, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ξένοι (λατινικοί) χαρακτήρες, ακόμα και για τα ονόματα των ελληνικών πόλεων, αναφέρει: «Η μέριμνα εξυπηρετήσεως επιβατών θα έπρεπε να επιδειχθεί πρώτον προς τους Ελληνες, εις τους οποίους και ανήκει το αεροδρόμιον, με αναγραφή εις την ελληνικήν όλων των πόλεων αφετηρίας και προορισμού των πτήσεων, Ελλάδος και εξωτερικού, εάν δε ηθέλαμε πλεοναστικώς (πράγμα που κανείς άλλος δεν κάνει) και τη διευκόλυνσι των ξένων επισκεπτών μας, θα έπρεπε παραπλεύρως και εντός παρενθέσεως να αναγράφωνται οι ελληνικές μεν πόλεις με λατινικούς χαρακτήρες, οι δε ξένες με την οικεία σε κάθε μια γραφή».

Ο Χρ. Σαρτζετάκης υπογραμμίζει ότι «δεν είναι μόνον ότι με την κατάργησι της ελληνικής γραφής και την αποκλειστική χρήση της αγγλικής εμφανίζουμε αξιοθρήνητη εικόνα ξενοδουλείας» και προσθέτει: «Σε κανένα αεροδρόμιο του κόσμου δεν εγκατελείφθη η τοπική, η εθνική γλώσσα, τουναντίον, καθ' όσον τουλάχιστον γνωρίζω, αποκλειστικώς μόνον αυτή χρησιμοποιείται, με αποκλεισμό κάθε ξένης, ακόμη και ως δευτέρας γραφής!.. Οπως επίσης και πουθενά αλλού δεν υπάρχουν σηματοδοτήσεις οδών, οδικών αρτηριών, περιοχών, πόλεων και οικισμών εκτός εις την τοπικήν, την εθνικήν κάθε χώρας, γλώσσαν. Ούτε και εκδίδονται αστυνομικές ταυτότητες δίγλωσσες, όπως εδώ. Βλέπετε, μόνον εις τη δύσμοιρη Πατρίδα μας η αμερικανοκρατία και τυπικώς ανθεί και θάλλει...».

«Το πλέον ανησυχητικόν σημείον της νέας αυτής εθνικής μας ασχημίας του αεροδρομίου είναι - υπογραμμίζει, τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι προλειαίνεται έτσι, μέσω καθολικής εξηναγκασμένης ανοχής και εξοικειώσεως του ελληνικού λαού, η λατινοποίησις, δηλαδή η οριστική δολοφονία, ο ενταφιασμός της γλώσσης μας».

ΟΤΕ
Στήριξη ΠΑΣΚΕ στο ξεπούλημα

Στήριξη στα σχέδια της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ, προσφέρουν οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές. Την ώρα που η πλειοψηφία του Οργανισμού περνά σε ιδιώτες - σε αντίθεση με τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» Παπαντωνίου και Μαντέλη - αυτοί σχεδιάζουν να αντιδράσουν με... εθιμοτυπικού χαρακτήρα παραστάσεις, συνεντεύξεις και αφισούλες. Την ίδια ώρα, οι ταξικές δυνάμεις του χώρου επιμένουν στην επιλογή του αγώνα, με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, διαρκείας.

Συγκεκριμένα, χtες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ (ΟΜΕ), για να εξετάσει την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σύντομα άλλο ένα 15% των μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες. Απόφαση, που σημαίνει ότι το δημόσιο περιορίζεται σε ένα 36%, με τους ιδιώτες να ελέγχουν 64% του Οργανισμού.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΟΜΕ, Π. Κοτρώνης, πρότεινε μέχρι το Πάσχα συναντήσεις με υπουργούς και τη διοίκηση του ΟΤΕ και την έκδοση αφίσας. Μετά το Πάσχα, παραχώρηση συνέντευξης Τύπου, παράσταση στο ΔΣ του ΟΤΕ, δικαστικές προσφυγές για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις κλπ. Πρότεινε ακόμα και το ζήτημα της απώλειας του πλειοψηφικού πακέτου για το δημόσιο, να συζητηθεί μαζί με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2001, προφανώς για να αξιοποιηθεί... μια αύξηση στους μισθούς, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα. Ετσι η ηγεσία της ΟΜΕ και «αγώνα» θα καυχάται ότι έκανε και αυξήσεις θα υποστηρίζει ότι πέτυχε. Οι προτάσεις αυτές δε βρήκαν σύμφωνες τις λοιπές παρατάξεις, και ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, στη δευτερολογία παρέπεμψε για αποφάσεις για κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.

Από την πλευρά της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ», ο Τ. Κλάδης θύμισε ότι το ΔΣ της ΟΜΕ, από το φθινόπωρο ακόμα - τον καιρό που ψηφιζόταν στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η τροπολογία για μείωση του δημόσιου ελέγχου στον Οργανισμό σε ποσοστό κάτω του 51% - έλαβε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας, ενάντια στην υλοποίηση της τροπολογίας. Υπογράμμισε ότι όσα πρότεινε η πλειοψηφία δε συνιστούν πρόγραμμα δράσης και κάλεσε έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Νέος πρόεδρος ο Γ. Μαστραγγελής

Νέος πρόεδρος στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Χρ. Σταμούλου, εκλέχτηκε ο Γ. Μαστραγγελής, μέχρι πρότινος οργανωτικός γραμματέας του Συνδικάτου.

Στη θέση του οργανωτικού γραμματέα εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία ο Ι. Κιούσης. Τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου κατέχουν οι: Χρ. Σερεμετίδης Α` αντιπρόεδρος, Απ. Βλασίδης Β` αντιπρόεδρος, Ι. Μπαλόγλου γενικός γραμματέας, Διομ. Καρακωσταντής ταμίας και Στ. Αντωνακάκης έφορος. Μέλη του ΔΣ είναι οι: Α. Κολλάς, Γ. Καλαμαράς, Σ. Καινούργιος, Κ. Κουσελάς, Γ. Πετρόπουλος, Εμ. Καρινιωτάκης, Χρ. Κοντονής, Γ. Κακανές, Κ. Ευθυμίου και Κ. Ξύδης.

ΤΑΞΙ
250 δρχ. το δώρο Πάσχα

Πιο ακριβή κατά 250 δρχ. γίνεται από σήμερα μέχρι και τις 17 Απρίλη 2001 η μετακίνηση με ταξί. Στις 250 δρχ. ορίστηκε το δώρο Πάσχα για τα ταξί και το επιπλέον αυτό ποσό αυτό θα καταβάλλεται από κάθε επιβάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ