ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Από την καθιστική διαμαρτυρία των συμβασιούχων αρχαιολόγων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την Τετάρτη
Από την καθιστική διαμαρτυρία των συμβασιούχων αρχαιολόγων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την Τετάρτη
Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή, 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο και με τη συμμετοχή τους στη νέα 24ωρη απεργία της ΠΟΕΙΔΔ την Τρίτη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους και, ταυτόχρονα, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην απαράδεκτη αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως θα συμμετάσχει στην απεργία της ΠΟΕΙΔΔ την Μ. Τρίτη, με συγκέντρωση στις 11 πμ μπροστά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δηλώνοντας πως δεν έχει στόχο το κλείσιμο του Μουσείου, αλλά τη γνωστοποίηση σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό των δίκαιων αιτημάτων του.

Ωστόσο, στις προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού, οι οποίοι κατήγγειλαν την «κατάληψη» από τους συμβασιούχους της Ακρόπολης, προστέθηκε την ίδια μέρα και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του ΥΠΠΟ, η οποία εγκαλεί τους συμβασιούχους συναδέλφους της χρησιμοποιώντας σχεδόν πανομοιότυπη φρασεολογία με την κυβέρνηση!

Η ΠΟΣΥΠΠΟ κάνει λόγο για μη«υπεύθυνο τρόπο διεκδίκησης» και για «ομηρία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων»! Πάντως, και η ίδια εκτιμά ότι «οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό που απαιτείται για την υλοποίηση σοβαρών έργων εθνικής σημασίας, που αφορούν την ανάδειξη, την προστασία, τη διατήρηση και φύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επιβάλλουν την άμεση μονιμοποίηση του εξειδικευμένου, έκτακτου προσωπικού, που απασχολείται στα έργα του ΥΠΠΟ με πολυετείς συμβάσεις».

Ξεκάθαρη απάντηση στις κυβερνητικές δηλώσεις έδωσε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΙΔΔ, η οποία υπογραμμίζει πως κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης «κατάληψης» στην Ακρόπολη, υπήρξε ακόμη και διευκόλυνση στην έξοδο και την είσοδο των τουριστικών γκρουπ από τους εργαζόμενους. Και προσθέτει «μας εκπλήσσει ευχάριστα το όψιμο ενδιαφέρον του υπουργού Πολιτισμού για την πολιτιστική μας κληρονομιά», αλλά θα έπρεπε να το δείξει και έμπρακτα, αφού πολλά μουσεία φυλάσσονται εξ ολοκλήρου με ωρομίσθιο προσωπικό, οι σωστικές ανασκαφές καθυστερούν χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, μεγάλες εφορείες που καλύπτουν πολλούς νομούς έχουν έλλειψη προσωπικού, ενώ για τον ίδιο λόγο καταστρέφονται τα μνημεία. Και ξεκαθαρίζει ότι το έκτακτο προσωπικό που εργάζεται με αυταπάρνηση δεν υποκινείται από κανέναν, «παρά μόνο από την αγωνία για την εξασφάλιση της εργασίας τους και την αγάπη τους για την πολιτιστική κληρονομιά».

Μουσική
Στις γειτονιές του κόσμου

Σαβίνα Γιαννάτου
Σαβίνα Γιαννάτου
Τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, η Σαβίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» θα παρουσιάσουν στη «Σφεντόνα» (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22) μια παράσταση προσαρμοσμένη στην ατμόσφαιρα των ημερών. Πρόκειται για επιλεγμένα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο. Τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, το Λίβανο, τη Συρία, την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Κάτω Ιταλία, την Ισπανία, τραγούδια λατρευτικά για την Παναγία, τον ανθρώπινο πόνο και το θείο δράμα. Μία παράσταση βασισμένη στο δίσκο της Σ. Γιαννάτου, «Παναγίες του κόσμου», που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία στα σημαντικότερα έθνικ φέστιβαλς. Επιπλέον, το πρόγραμμα της «Σφεντόνας» θα εμπλουτιστεί με βυζαντινούς θρησκευτικούς ύμνους, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τραγούδια της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και τραγούδια για τις «μαύρες» Παναγίες της Αφρικής και τις «Ινδιάνες» Παναγίες της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής.

  • Ενα ξεχωριστό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη (10.30μμ) στο «Χάουζ οφ Αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 3217.678), δύο μεγάλες ερμηνεύτριες, η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου. Το πρόγραμμα θα αρχίσει ο Σαράντης Κασσάρας, παρουσιάζοντας τις «Μουσικές ιστορίες της Μακεδονίας». Θα ακολουθήσει η Νένα Βενετσάνου με τον «Επιτάφιο» (Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης). Στη συνέχεια, η Μαρίζα Κωχ θα ερμηνεύσει ένα από τα πιο δύσκολα και συνάμα πιο μελωδικά τροπάρια της βυζαντινής μας μουσικής κληρονομιάς, το «Τροπάριο της Κασσιανής», αφιερωμένο στη μνήμη του Μ. Χατζιδάκι. Θα ερμηνεύσει επίσης το ποίημα «Μάνα του Χριστού» του Κώστα Βάρναλη, μελοποιημένο από την ίδια. Στο πιάνο, ο Γιώργος Σαλβάνος. Τα «Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής» θα παρουσιάσει ο Νίκος Οικονομίδης (βιολί), ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
  • Νένα Βενετσάνου
    Νένα Βενετσάνου
    Τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (10μμ) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος θα βρίσκεται στο μουσικό χώρο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9, τηλ. 6469.087). Θα παρουσιάσει τα έργα: «Επιτάφιος» (Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Ρίτσου), «Επιφάνια» (Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Σεφέρη) και τραγούδια των Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, που ταιριάζουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών. Συνοδεύει τετραμελής ορχήστρα.
Μαρίζα Κωχ
Μαρίζα Κωχ
Ποιος και πώς θα «αναπλάσει» το Ηράκλειο;

Η γραφειοκρατική αντίληψη για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρές παρεμβάσεις, οι οποίες ανατίθενται, ως είθισται, σε ιδιώτες, «έλαμψαν» διά της παρουσίας τους για άλλη μια φορά, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε η προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου.

Η συγκεκριμένη μελέτη (που αφορά την ανάπλαση της, εντός των ενετικών τειχών, πόλης) ανατέθηκε σε ομάδα μελετητικών γραφείων από το Γραφείο Παλιάς Πόλης Ηρακλείου, το οποίο συστάθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΥΠΠΟ. Ωστόσο, «κατά παράδοξο τρόπο» η μελέτη ήρθε στο ΚΑΣ... μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως «διευκρινίστηκε» στη συνέχεια της συζήτησης, ο δήμος είχε θέσει προδιαγραφές για τη μελέτη μέσω μιας νέας νομοθεσίας που αφορά τις αναπλάσεις και απευθύνθηκε σε ελληνικά μελετητικά γραφεία για μια «μελέτη ιδεών» για την ανάπλαση της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, η οποία αποτελεί το «τυπικό βήμα - προϋπόθεση» για να κηρυχτεί ως αναπλάσιμη η περιοχή από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τον οικιστικό νόμο 25908/97. Στο ΚΑΣ σημειώθηκε πως επιχειρείται με «πλάγιο τρόπο» η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω μελετών.

Η μελέτη προβλέπει τραμ στην παλιά πόλη (ανατέθηκε στους Γερμανούς που σχεδίασαν το Μετρό της Αθήνας), «άνοιγμα» της πόλης στην παραλία, ενίσχυση του τουριστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα της παλιάς πόλης και χρήσεις μνημείων, παρά και ενάντια στην πρακτική της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εκτιμά κατά περίπτωση το αν και ποια χρήση μπορεί να δοθεί σε ένα μνημείο. «Περίεργη» είναι και η πρόταση των μελετητών για τον έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων, μέσω μηχανισμού που θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία που αναθέτει αυτό το ρόλο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η μελέτη εγκρίθηκε με τους όρους: Να γίνει σαφές τοπογραφικό, όπου θα τοποθετούνται όλα τα μνημεία της παλιάς πόλης και όχι μόνο τα βενετσιάνικα. Να προβλεφτούν ζώνες προστασίας, όροι δόμησης και χρήσεις των σύγχρονων κτιρίων. Ο έλεγχος να ασκείται από την αρμόδια εφορεία. Να αποκλειστεί η εκ των προτέρων χρήση των μνημείων. Να γίνουν δοκιμαστικές ανασκαφές στις νέες οικοδομές και να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε επεμβάσεις στα μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο τους, από τις εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους.

Ευχόμαστε περαστικά

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών νοσηλεύεται από προχτές ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η εισαγωγή του κρίθηκε απαραίτητη από τους γιατρούς, καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες ο λαϊκός τραγουδιστής αισθανόταν ιδιαίτερα αδύναμος και είχε χάσει αδικαιολόγητα σημαντικό βάρος. Ο Στ. Καζαντζίδης υποβάλλεται από χτες σε σειρά αιματολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Σύμφωνα με τους γιατρούς, πλήρης εικόνα για την κατάσταση της υγείας του θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες. Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά.

Πάθη και Ανάσταση στην Πράσινη Γραμμή

Στη Λευκωσία, τη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα χώρας της Ευρώπης, δίπλα στην Πράσινη Γραμμή, πραγματοποιούνται δυο μουσικές παραστάσεις, με τη συμμετοχή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας του παραδοσιακού μας τραγουδιού, Γιώτας Βέη. Δυο βραδιές, στις οποίες θα συναντηθεί η βυζαντινή μουσική παράδοση με τη δημοτική μουσική και στιχουργία από όλα τα μέρη του ελληνισμού. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8μ.μ.) μέσα στον ακριτικό ναό του Αγ. Κασσιανού της Λευκωσίας. Θα παρουσιαστεί ο Θρηνητικός Κύκλος, που συναποτελούν ύμνοι και κοντάκια της Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας, καθώς και δημοτικά λαϊκά τραγούδια και θρήνοι, στα οποία ο λαός μας έχει συμπυκνώσει μαζί με το Θείο Δράμα, τον πόνο της σκλαβιάς, των συμφορών και του θανάτου. Εκτός από τη Γ. Βέη, κύρια ερμηνεύτρια της παράστασης, θα συμμετέχουν οι: Πελαγία Κυριακού, Γιώργος Σπανός, Βούλα Κωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Δημήτρης Ιεροδιακόνου, το παραδοσιακό μουσικό σύνολο «Ελλήνων Κύκλοι» και Χορός Κυπρίων Ιεροψαλτών. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Θέκλας Κίττου. Η δεύτερη μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα (16/4), μέσα στον ιστορικό ναό της Φανερωμένης. Τις εκδηλώσεις θα προλογίσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουρ. Ιωαννίδης.

Σήμερα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το θέατρο «Οντιν», από το Χόλστεμπρο της Δανίας - ένα από τα παλιότερα θεατρικά σχήματα της Ευρώπης πειραματικού θεάτρου - παρουσιάζει την παράσταση «Ιτσι μπίτσι», σε σκηνοθεσία Εουτζένιο Μπάρμπα. Δύο νεαροί άνθρωποι βιώνουν μαζί τα γεγονότα της αρχής του '60. Τηλ. 081-399211-12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ