ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Καλέσματα των σωματείων για την κινητοποίηση στις 15 και 17 Ιούνη

Από τη χτεσινή συνάντηση του δημάρχου με εργαζόμενους
Από τη χτεσινή συνάντηση του δημάρχου με εργαζόμενους
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων αύριο Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Ιούνη, με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία», απευθύνουν εργατικά σωματεία της πόλης.

Θυμίζουμε ότι:

Αύριο Παρασκευή 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις και πορείες, στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα στα Ζαρουχλέικα και στην πλατεία Ντε Μιράντα μπροστά στο γήπεδο της Παναχαϊκής.

Την Κυριακή 17 Ιούνη, στο Νότιο Πάρκο στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ) ο Σύλλογος Προσωπικού της Επιχείρησης, σημειώνοντας πως «ως Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του δημάρχου και θα δώσουμε δυναμικό "παρών" σε κάθε γειτονιά της πόλης μας». «Μπαίνουμε μπροστά για να δυναμώσει το κάλεσμα του δήμου Πατρέων για την ανεργία με σύνθημα "Δουλειά για όλους με δικαιώματα"», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. «Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ιδιαίτερα τώρα, που η κυβέρνηση φέρνει με τη μορφή του επείγοντος νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντεργατικά προαπαιτούμενα», επισημαίνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. «Με γενικό ξεσηκωμό να βροντοφωνάξουμε: Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν θα αποδεχθούμε τον 21ο αιώνα εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Απαιτούμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα».

Ο Κ. Πελετίδης, σήμερα Πέμπτη στις 12 μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τις κινητοποιήσεις για την ανεργία και τους πλειστηριασμούς, στο χώρο της Ημερήσιας Κατασκήνωσης στα Ροΐτικα. Νωρίτερα, στις 10.30 π.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, η δημοτική αρχή θα συναντηθεί με τους σχολικούς φύλακες.

Χτες, στο πλαίσιο της δραστηριότητας ενόψει της κινητοποίησης, ο Κ. Πελετίδης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Αθανασόπουλο, επισκέφτηκαν το πρωί τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αυτεπιστασίας και Διεύθυνσης Εργων Υποδομής του δήμου, στου Λαδόπουλου, και αμέσως μετά, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα, τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ. Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος επισκέφθηκε το γκαράζ του δήμου επί της οδού Μιαούλη και συνάντησε τους εργαζόμενους στον τομέα Καθαριότητας, με τους οποίους συζήτησε για την κινητοποίηση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, αύριο Παρασκευή θα γίνει περιοδεία στη λαϊκή αγορά των Προσφυγικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Σε σύσκεψη για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού καλούν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιούνη τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, που διοργάνωσαν τη μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Ιούνη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας & 17ης Νοεμβρίου).

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους σωματεία και φορείς:

«Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».
Περιοδεία του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του δήμου Φυλής

Περιοδεία στους εργαζόμενους του δήμου Φυλής πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Ο Γ. Πρωτούλης συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τους ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Τους κάλεσε να κάνουν κριτήριό τους το σύνολο της ζωής τους, όπως το γεγονός ότι ζουν και εργάζονται σε μια περιοχή που επιβαρύνεται διαρκώς από τη λειτουργία της χωματερής στα όρια του δήμου, που αποτελεί πραγματική υγειονομική βόμβα. Με αφορμή δε την πρόσφατη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση με αίτημα το οριστικό κλείσιμο της χωματερής και τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργαζομένων, τόνισε την ανάγκη να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στη συνολική υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων. Συζητώντας με το προσωπικό του δήμου, πολλοί ήταν εκείνοι που αναγνώριζαν ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει αταλάντευτα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το κλιμάκιο του Κόμματος απηύθυνε στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Παρέμβαση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Να εξασφαλιστεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά, με δρομολόγια τακτικής σύνδεσης νησιωτικού προορισμού, να μη διακοπεί η σύνδεση του νησιού με τη Β. Ελλάδα, ζητά μεταξύ άλλων από τον υπουργό Ναυτιλίας, με επιστολή του, ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος.

Στο κείμενο της επιστολής, τονίζει πως «πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι στις 13/6/2018 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Υπογραμμίζει πως «με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί λόγω των επικείμενων αναδιαρθρώσεων των δρομολογίων που εξυπηρετούν την Ικαρία, σε συνδυασμό με τη μέχρι στιγμής άρνηση εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα του δήμου Ικαρίας και συλλόγων του νησιού (Εμπορικός Σύλλογος Αγ. Κηρύκου - Σύλλογος Απόλλων κ.λπ.), επανερχόμαστε, ζητώντας την ύστατη αυτή στιγμή:

Να εξασφαλιστεί - με σύγχρονα και ασφαλή πλοία - η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά (και στα δυο λιμάνια του νησιού) και να μη διακοπεί η σύνδεση του νησιού με τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα δρομολόγια που θα εγκρίνετε, να αφορούν δρομολόγια τακτικής σύνδεσης νησιωτικού προορισμού και όχι διαδρομή κρουαζιερόπλοιου που θα αυξάνει το χρόνο της διαδρομής μέχρι και τις 12 ώρες.

Τέλος, η κατανομή των δρομολογίων στα λιμάνια του νησιού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φυσική ιδιομορφία του νησιού, που επανειλημμένως έχουμε παρουσιάσει. Καθώς και ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της νοτίου Ικαρίας είναι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται το νησί λόγω των ιαματικών πηγών».

Καλεί, επίσης, τους εμπλεκόμενους να παρέμβουν θετικά ως προς τις προτάσεις της διοίκησης του δήμου. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «γνωρίζοντας το σχεδιασμό των εταιρειών για το νησί μας και την προτεινόμενη τροποποίηση δρομολογίων που καλείστε να εγκρίνετε (18ο και 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 3ης/2018 συνεδρίασης του ΣΑΣ), ζητούμε από όλους τους συμμετέχοντες στο ΣΑΣ τη θετική παρέμβασή τους προς την κατεύθυνση που περιγράφουν οι προτάσεις μας.

Ειδικότερα ζητούμε:

Από τον πρόεδρο του ΣΑΣ (γγ υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), στο πλαίσιο των αναγκαίων ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, την ικανοποίηση του ελάχιστου έστω αιτήματος της έγκρισης τριών δρομολογίων που θα προσεγγίζουν το λιμένα του Αγίου Κηρύκου.

Από τους εκπρόσωπους των ακτοπλοϊκών ομίλων, που επιχειρούν στα νησιά μας, να επιβεβαιώσουν στην πράξη όσα αναφέρουν περί "...συνεργασίας με υπευθυνότητα και σεβασμό με τους θεσμικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες...".

Από τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, να υποστηρίξει το αίτημα του δήμου Ικαρίας.

Από την εκπρόσωπο της ΕΝΑΕ, να υποστηρίξει τα αιτήματα των φορέων του νησιού.

Από την ειδική σύμβουλο της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (κ. Α. Καλογερή), να υποστηρίξει τα αυτονόητα, που υποστήριζε τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο «θα αποδειχθεί στην πράξη ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των νησιωτών και των επισκεπτών τους σε ασφαλείς και γρήγορες συγκοινωνίες, με δρομολόγια πλοίων τακτικής σύνδεσης και των δυο λιμανιών του νησιού».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Δράσεις σε όλη τη χώρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στα ναρκωτικά, το ΕΣΥΝ αναπτύσσει δράσεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

  • 16/6 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αθλητικό μαθητικό τουρνουά

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Τουρνουά μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο με τη συμμετοχή των ομάδων ΑΣ Απόλλων - ΑΣ Κένταυρος - Αρης Αμφίκλειας - ΓΣ Αλίαρτου

  • 17/6 ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Εκδήλωση για τον κοινωνικό χαρακτήρα του φαινομένου των ναρκωτικών

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Εξορμήσεις με τη Διακήρυξη του ΕΣΥΝ σε στέκια νεολαίας

  • 20/6 ΑΘΗΝΑ: Πικετοφορία διαμαρτυρίας με σύνθημα: «Το Πεδίο του Αρεως ανοιχτό στο λαό. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ναρκωτικά και την αθώωσή τους στη νέα γενιά. Παλεύουμε για Αθήνα καθαρή από ναρκωτικά με ελεύθερους χώρους άθλησης και πολιτισμού, με χώρους πρόληψης και θεραπείας για τους εξαρτημένους»
  • 22/6 Ν. ΙΩΝΙΑ: Εκδήλωση στον Ιωνικό Σύνδεσμο μαζί με Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ και τον Σύλλογο ΠΕ «ΣΕΦΕΡΗΣ»

ΦΥΛΗ: Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία με θέατρο σκιών, θεατρική παράσταση και συναυλία

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 13ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συμμετέχουν τα μουσικά συγκροτήματα «The rusty crew» και «Old Machine Power»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ