ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 15 και 17 Ιούνη

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
«

Ολοι στον αγώνα. Ολοι στους δρόμους. Συμμετέχουμε μαζικά στην αγωνιστική κινητοποίηση αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Ιούνη για να διεκδικήσουμε: "Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία"». Με αυτό το κάλεσμα απευθύνθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, μπροστά στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής και της Κυριακής, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Μία συνέντευξη που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Διεξήχθη στα Ροΐτικα, τον ίδιο χώρο όπου από φέτος θα λειτουργεί η δεύτερη ημερήσια κατασκήνωση του δήμου Πατρέων. Για χρόνια εγκαταλελειμμένος χώρος, τώρα αξιοποιείται για να καλύψει σημαντικές ανάγκες οικογενειών εργαζομένων. Οπως άλλωστε είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο χώρο της κατασκήνωσης: «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ζωντανό παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε με τους εργαζόμενους του δήμου (...) όλη η Πάτρα είναι ένα εργοτάξιο. Χτίζεται ξανά. Και γι' αυτό επιμένουμε και διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Μιλώντας για την κινητοποίηση, ο Κ. Πελετίδης ανέφερε:

«Σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βουλή (...) ψηφίζουν νέα μέτρα εναντίον των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων. Είναι μέτρα που έρχονται για να μείνουν και αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Η "δίκαιη ανάπτυξη" που επικαλείται η κυβέρνηση είναι άδικη και αντιλαϊκή.

Ο χώρος της νέας κατασκήνωσης στα Ροΐτικα. Ενας χώρος που μεταμορφώθηκε με τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων και της δημοτικής αρχής και από χώρος εγκατάλειψης, που ήταν για χρόνια, φέτος θα φιλοξενήσει παιδιά εργατικών οικογενειών
Ο χώρος της νέας κατασκήνωσης στα Ροΐτικα. Ενας χώρος που μεταμορφώθηκε με τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων και της δημοτικής αρχής και από χώρος εγκατάλειψης, που ήταν για χρόνια, φέτος θα φιλοξενήσει παιδιά εργατικών οικογενειών
Καλούμε τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, να βγουν στο προσκήνιο. Να οργανώσουν την πάλη τους, να μη σκύψουν το κεφάλι.

Κανείς να μην λείψει από τον ωραίο αγώνα που δίνουμε για τη ζωή της οικογένειάς μας, των παιδιών μας.

Αύριο (σ.σ. σήμερα), στις 7 το απόγευμα, ξεκινάμε από τις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα και το γήπεδο της Παναχαϊκής, πορευόμαστε μέσα από τις εργατογειτονιές, με κατάληξη την πλατεία Γεωργίου.

Την Κυριακή 17 Ιούνη κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις μας, με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο Νότιο Πάρκο, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Αγωνιζόμαστε: Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο δήμο μας που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Κανένας πλειστηριασμός στο βιος του λαού - Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί. Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, την κοινωνική πολιτική, την ενίσχυση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας, για διευρυμένες και στελεχωμένες κοινωνικές δομές, δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους κ.λπ. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά (σ.σ. στην Τοπική Διοίκηση) αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, όπως και γίνεται σήμερα, πράγμα που το ζούμε με ένταση, με τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Απαιτούμε και παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και ανταπόδοση, και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών όπου μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης. Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος».

Η νέα κατασκήνωση

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Θ. Τουλγαρίδης, πρόεδρος της Κοινότητας Ροΐτικων, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε εδώ στα Ροΐτικα, στην παιδική κατασκήνωση του δήμου μας ή αλλιώς στο 6ο θερινό ΚΔΑΠ του ΚΟΔΗΠ, όπου πολύ παλιά λειτουργούσε η θερινή παιδική εξοχή.

Ανακαινίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τα συνεργεία και τους εργαζόμενους του δήμου μας, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια εγκατάλειψης! Το παραδίδουμε τώρα στη νεολαία της Πάτρας σαν παιδική κατασκήνωση, αλλά θα αξιοποιηθεί καθ' όλο το έτος, με διάφορες δράσεις.

Θα φιλοξενήσουμε τους επόμενους 2 μήνες περισσότερα από 300 παιδιά, στοχεύοντας να δώσουμε ευκαιρίες για διακοπές και ψυχαγωγία κυρίως στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που τα δικαιώματά τους συνθλίβονται στις εποχές που ζούμε. Δημιουργική απασχόληση, παιχνίδι, άθληση, φαγητό, μεταφορά, όλα δωρεάν από το δήμο μας και με χρηματοδότηση μόνο από το δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

(...) Οι ανάγκες των παιδιών μας, οι κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας, είναι μεγάλες και αυτές προσπαθούμε να καλύψουμε, αντιμετωπίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και την κρατική υποχρηματοδότηση, που αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο.

Στον ΚΟΔΗΠ έχουμε 252 εργαζόμενους, οι 160 από αυτούς είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μόνο οι 92 εργαζόμενοί μας είναι μόνιμοι. Ενώ για να ανταποκριθούμε στις υπηρεσίες μας, έχουμε προσλάβει τώρα 90 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ με 8μηνη απασχόληση.

(...) Διεκδικούμε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών του δήμου μας».

Μετά τη συνέντευξη έγινε ξενάγηση σε όλους τους χώρους της κατασκήνωσης (κουζίνα, τραπεζαρία, ντους, WC κ.α.).

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και δράση για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας

Σε οργάνωση και δράση για να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας του νομού, καθώς η αντιπυρική περίοδος των καλοκαιρινών μηνών έχει ήδη ξεκινήσει, καλεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Εύβοιας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη σε Κύμη, Πισσώνα, Πολιτικά, και άλλες μικρότερες, προμηνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την ενίσχυση της δασοπροστασίας. Ο λαός της Εύβοιας έχει πικρή πείρα από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, που έπληξαν σχεδόν όλες τις περιοχές του νομού, από τη Λίμνη μέχρι την Κάρυστο. Η ανησυχία και αγωνία για το τι μπορεί να προκύψει φέτος σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών είναι εύλογη, καθώς με τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό συνυπάρχουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (...), διατηρεί κλειστή τη στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, διαθέτοντας μόλις το 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις που διατέθηκαν για την πρόσφατη κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Πισσώνα, όπου παρουσιάστηκε σοβαρή δυσκολία στην πρόσβαση κοντά στις πύρινες εστίες. Την κατάσταση δυσκολεύει το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.

(...) Να δυναμώσει τώρα η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση για την προστασία των δασών, την ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Ο λαός της Εύβοιας έχει πλέον μεγάλη πείρα και μπορεί να διαπιστώσει ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως και αυτές της εξασφάλισης της προστασίας και διαχείρισης της γης, του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, των λαϊκών περιουσιών.

(...) Για να μπορεί ο λαός μας να καρπώνεται τα οφέλη από τη γη και το δάσος, που αποτελούν πηγή πλούτου, είναι αναγκαίο, ρεαλιστικό και επίκαιρο να μετατραπούν σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία. Σε αυτόν το δρόμο είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η διεκδίκηση, μέσα από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, απαιτώντας:

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για αύξηση του προσωπικού και κάλυψη των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους πυροσβέστες. Μονιμοποίηση όλων (5ετούς θητείας, εποχικών). Σύγχρονο μισθολόγιο και δικαιώματα, όπως προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, τη βελτίωση των υποδομών και τεχνικών μέσων, την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με επίγεια, εναέρια και πλωτά μέσα, καθώς και επαρκών μέσων ατομικής προστασίας των πυροσβεστών. Οργάνωση της πυρασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών και της Τοπικής Διοίκησης.

Σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων των ορεινών περιοχών.

Καμιά κατάργηση ή συγχώνευση κλιμακίου, όπως αυτή που σχεδιάζεται στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των σταθμών και των κλιμακίων, με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Αμεση υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων Ενέργειας της Εύβοιας, που έχει αποδειχθεί πως ευθύνονται για πολλές πυρκαγιές».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Σε σύσκεψη για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού καλούν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιούνη τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, που διοργάνωσαν τη μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Ιούνη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας & 17ης Νοεμβρίου).

Σταματάει - σύμφωνα με πληροφορίες - την απεργία πείνας ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, μετά από τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής, που ενέκρινε την τρίτη άδειά του, η οποία είναι 48ωρη και θα δοθεί μόλις πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου και νοσηλεύεται. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του κρατουμένου είχε επιδεινωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ