ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΚΟΝΤΕ
Μετανάστευση και διαχείριση της ανεργίας στο επίκεντρο των συνομιλιών τους

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Τζ. Κόντε στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Τζ. Κόντε στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ευρωζώνη και η διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας με τρόπο επικερδή για το κεφάλαιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των προχτεσινών συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στον έλεγχο και τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η καγκελάριος δεσμεύτηκε για «αλληλεγγύη» προς την Ιταλία και επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής λύσης. Σύμφωνα με την Μέρκελ, τους επόμενους μήνες «θα συζητήσουμε και θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά» στα εξής: Για μια σταθερή κυβέρνηση στη Λιβύη. Πώς θα εκπαιδευτεί καλύτερα η Ακτοφυλακή της Λιβύης. Για κοινές διαδικασίες ασύλου. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex. Για «ανάπτυξη» στην Αφρική. Επίσης, στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, η αντιμετώπιση της «παράνομης» μετανάστευσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28 - 29 Ιούνη), ο Κόντε ξεκαθάρισε πως «η δέσμευση προς την Ευρώπη είναι πολύ υψηλή». Επανέλαβε τις ιταλικές προτάσεις για τη μετανάστευση: «Θέλουμε να υπερβούμε το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου υπέρ μιας νέας αλληλέγγυας προσέγγισης», είπε και ζήτησε ταχείες διαδικασίες ασύλου (βλ. κέντρα κράτησης) στις «χώρες διέλευσης» (Λιβύη, Τουρκία κ.α.), όπου θα ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες και θα υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου. «Ετσι, μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, πολύ πριν φτάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και τις ακτές», τόνισε. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης για «πολιτική σταθεροποίηση» στη Λιβύη.

Στη συνέχεια, ζήτησε την «τεχνογνωσία» της Γερμανίας και την οικονομική συμβολή της ΕΕ για τη διαχείριση της ανεργίας και της φτώχειας μέσα από το «ελάχιστο εισόδημα και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών απασχόλησης». «Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», είπε και επισήμανε πως η Γερμανία μπορεί να είναι «χρήσιμο πρότυπο». Να σημειωθεί πως οι αντίστοιχες «μεταρρυθμίσεις» στη Γερμανία την περίοδο 2003 - 2005 («Ατζέντα 2010» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ) συρρίκνωσαν και συγχώνευσαν τα επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας. Αποτελούν έναν μηχανισμό διαχείρισης και ανακύκλωσης της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, αλλά και εκμετάλλευσης των πιο εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων, που εξαναγκάζονται να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, ακόμη και με πληρωμή 1 ευρώ την ώρα.

Σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε αυτές να οδηγούν σε «κατανομή των κινδύνων», καθώς «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν επαρκεί».

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το ζήτημα του χωρισμού των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους στις ΗΠΑ, που καθιέρωσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις ως μέτρο αποτροπής της μετανάστευσης, δημιουργεί νέες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ συνεχίζει να δέχεται την κριτική από στελέχη του Κογκρέσου, ορισμένα εκ των οποίων είχε προγραμματίσει να συναντήσει αργότερα χτες βράδυ με αφορμή την ψήφιση δύο νομοσχεδίων την Πέμπτη για τη μετανάστευση. Ωστόσο, δεν διστάζει να παζαρεύει τη μοίρα των μικρών παιδιών που χωρίζονται από τους φτωχούς μετανάστες γονείς τους που μπαίνουν στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που επιθυμεί για την ανέγερση ενός τεράστιου τσιμεντένιου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές. Ο ίδιος άλλωστε το ξεκαθάρισε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν αναγγείλει στο Εθνικό Διαστημικό Συμβούλιο τη συγκρότηση νέου διαστημικού σώματος στρατού, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ στη διάρκεια της θητείας του «δεν θα γίνουν καταυλισμός μεταναστών, ούτε κέντρο κράτησης προσφύγων».

Με αφορμή νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από καταυλισμό παιδιών μεταναστών σε κέντρο κράτησης στο Τέξας, όπου φαίνονται παιδάκια τριών και πέντε ετών να κλαίνε φωνάζοντας τους γονείς πίσω από κάγκελα, σε χώρους που θυμίζουν μεγάλα κλουβιά, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν επανέλαβε και χτες ότι η κυβέρνηση «απλώς εφαρμόζει το νόμο». Κάλεσε ξανά το Κογκρέσο να καλύψει τα «νομικά κενά», πάνω στα οποία οι μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ πατούν και χωρίζουν οικογένειες μεταναστών, βάζοντας τους γονείς σε ομοσπονδιακές φυλακές (επειδή παραβιάζουν τη νομοθεσία και εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ δίχως άδεια εργασίας και διαμονής) και τα παιδιά (στα οποία απαγορεύεται η απαγγελία σχετικών κατηγοριών ως ανήλικα) σε «κέντρα κράτησης» - κλουβιά, όσο καιρό απαιτείται για να εξεταστεί η αίτηση ασύλου.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς υπερασπίστηκε την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στη διάρκεια συνέντευξης στο «Fox News», ισχυριζόμενος πως «κάνουμε το σωστό, φροντίζουμε τα παιδιά αυτά και δεν κακοποιούνται».

Κριτική στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ άσκησε χτες και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το χωρισμό παιδιών παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ.

ΟΗΕ
Νέο «ρεκόρ» σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους

Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 3,1 εκατ. νέοι πρόσφυγες - εκτοπισμένοι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, με φόντο τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, αύξησαν πέρυσι - για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά - τις προσφυγικές ροές και τα πλήθη εκτοπισμένων αμάχων. Νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκαν χτες από τον ύπατο αρμοστή για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αναφέρουν πως το 2017 ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων παγκοσμίως έφτασε τα 68,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Αρκετά παραπάνω από τα περίπου 65,6 εκατ. που ήταν το 2016...

Υπολογίζεται ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ξεριζώνεται τουλάχιστον ένας άμαχος σε Συρία, Αφγανιστάν, Μιανμάρ, ΛΔ Κονγκό, Σομαλία ή Νότιο Σουδάν. Επίσης, και πέρυσι οι Σύροι ήταν το 1/3 των προσφύγων παγκοσμίως και οι Παλαιστίνιοι περίπου το 1/5 (70 χρόνια μετά την ίδρυση του Ισραήλ). Επιπλέον, η Τουρκία παρέμεινε η χώρα που έχει δεχτεί, παγκοσμίως, τους περισσότερους πρόσφυγες (περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα) σε απόλυτους αριθμούς, και ο Λίβανος η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες κατά αναλογία πληθυσμού.

Το 2017 καταγράφηκαν 3,1 εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, πολύ περισσότεροι από το 2016 που ήταν 300.000, εξαιτίας της αύξησης στον αριθμό των προσφύγων και στη μικρή μείωση των εκτοπισμένων εντός των συνόρων των χωρών τους.

Επιπροσθέτως, η έκθεση διαψεύδει την εντύπωση πως οι περισσότεροι πρόσφυγες καταφεύγουν σε πλούσιες - ανεπτυγμένες χώρες ή ότι ζητούν άσυλο περισσότερο στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς διαπιστώθηκε πως το 85% των προσφύγων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Γκουτέρες: «Αναπόφευκτες και απαραίτητες» οι μεταναστεύσεις...

Τέλος, χτες από το Οσλο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που καλύπτει πρόθυμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισχυρίστηκε ότι οι μεταναστεύσεις είναι «αναπόφευκτες και απαραίτητες» και τις χαρακτήρισε «φαινόμενο - σπαζοκεφαλιά για τους ηγέτες του πλανήτη», που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σε ένα πλαίσιο «στο οποίο οι χώρες συνεργάζονται και στο οποίο όλοι κερδίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ