ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καλεί έκτακτη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό

Εκτακτη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» ενδιαφερόμενων χωρών για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «28», στις 28 και 29 Ιούνη. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία επίσης θα συμμετάσχει.

Επισήμως, στόχος της Συνόδου είναι η επεξεργασία προτάσεων και λύσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου το Μεταναστευτικό αποτελεί ένα απ' τα κύρια θέματα συζήτησης, στο φόντο και της όξυνσης των αντιθέσεων για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στο εσωτερικό της ΕΕ. Ορισμένα απ' τα σημεία εκδήλωσης διαφωνιών είναι η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου κ.ά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με τη θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται ως ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, αλλά απορρίπτεται και από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την υποστήριξη της Αυστρίας.

Εκεί που άπαντες ομονοούν είναι στην ενίσχυση των μέτρων καταστολής και ανάσχεσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας σενάριο που φέρονται να επεξεργάζονται τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας για δημιουργία hot spot σε κράτη εκτός ΕΕ, π.χ. της Βόρειας Αφρικής, όπου εκεί θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου δίχως καν οι μετανάστες και πρόσφυγες να πατάνε το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόταση για «ζώνες προστασίας» στην Αφρική

Αμεσα μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την προσφυγική και μεταναστευτική «επέλαση» ζήτησαν ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του βαυαρικού και του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου χτες στο Λιντς.

Εκαναν λόγο για τη δημιουργία «ζωνών προστασίας» στην Αφρική. Τέτοιες «ζώνες προστασίας» θα πρέπει να πραγματοποιηθούν «αρχικά σε κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Σ. Κουρτς, συμπληρώνοντας τη σκέψη του Μ. Ζέντερ. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη και με λίγες χώρες, με διμερείς συμφωνίες, πρόσθεσε ο καγκελάριος. Σε κάτι τέτοιο «θα ήταν λογικό να δαπανώνται χρήματα», «για να σηματοδοτήσουμε στον ντόπιο πληθυσμό ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην κατάσταση της μεταναστευτικής κορύφωσης του 2015», σημείωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, σήμερα στη Βουδαπέστη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της «Ομάδας του Βίσεγκραντ» (όπου συμμετέχουν οι αστικές κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας) με την κυβέρνηση της Αυστρίας (που αναλαμβάνει από τον Ιούλη την προεδρία στην ΕΕ). Η ομάδα των «4» έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών ροών και στο κλείσιμο των συνόρων, διατυπώνοντας ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις. Οι κυβερνήσεις αυτές διεκδικούν τη βελτίωση της θέσης των αστικών τους τάξεων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ενώ το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Συνολικά 68,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια το 2017

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων χτες και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, ζώντας διπλά εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, προστίθενται στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, ο αριθμός των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Εκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπάρχει «νέο ρεκόρ βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχή χρονιά». Συνολικά, 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2017. Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους αντιπροσώπευαν 25,4 εκατ., 2,9 εκατ. περισσότεροι από ό,τι το 2016. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε σε ένα μόνο έτος. Ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων αυξάνεται επίσης: 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2017, είτε για πρώτη φορά είτε επανειλημμένα.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, που αναμένουν την έκβαση των αιτημάτων τους για χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα, αυξήθηκε κατά περίπου 300.000, σε 3,1 εκατ., μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη του 2017. Ο εκτοπισμός μεγάλης κλίμακας πέραν των συνόρων είναι επίσης λιγότερο συχνός από ό,τι υποδηλώνει ο συνολικός αριθμός των 68,5 εκατ. Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, που δεν έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους. Από τα 25,4 εκατ. πρόσφυγες, λίγο περισσότεροι από το ένα πέμπτο είναι οι Παλαιστίνιοι υπό τη φροντίδα της UNRWA.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εκτιμάται ότι 3.500 παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους (96%) αγόρια. Ποσοστό 5,5% των ασυνόδευτων είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων σε δομές φιλοξενίας είναι 1.091, ενώ υπάρχουν 2.745 παραπομπές ασυνόδευτων στη λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Δύο ακόμα στοιχεία από την Εκθεση είναι ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε αστικές περιοχές (58%) και όχι σε καταυλισμούς ή αγροτικές περιοχές, και επίσης ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκοσμίως εκτοπισμένου πληθυσμού είναι νεαρής ηλικίας: 53% είναι παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Κροκοδείλια δάκρυα

Αυτές τις μέρες διάφοροι χύνουν τα εθιμοτυπικά κροκοδείλια δάκρυα για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, είναι «ισχυρό» μέλος - όπως περηφανεύεται - των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και έτοιμη να δεχτεί πυρηνικά όπλα. Στις παλιές και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη χώρα μας ανεφοδιάζεται και εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που βομβαρδίζει τις χώρες των προσφύγων. Συνεργάζεται με το κράτος - σφαγέα του Παλαιστινιακού λαού. Το προσφυγικό δράμα είναι και δικό της δημιούργημα. Παράλληλα, ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ψηφίζει όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, εξέδωσε ανακοίνωση (δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Ιούνη) στην οποία επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών. Κλείνουν τα λιμάνια σε πρόσφυγες και μετανάστες και τους αφήνουν να θαλασσοπνίγονται. Τους απαγορεύουν να πάνε στις χώρες όπου πραγματικά θέλουν να ζήσουν, βάζουν εμπόδια ακόμη και στην επανένωση των οικογενειών, αδιαφορούν για το δράμα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. Θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός ΕΕ. Ορθώνουν νέους, πραγματικούς και ηλεκτρονικούς φράχτες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ όσοι πάμφθηνοι εργαζόμενοι έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον συνολικό απεγκλωβισμό από την Ελλάδα των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές. Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για άδειες διαμονής. Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν μέρος πιο ενεργά στο πλευρό του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να μη "σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ", για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού, που είναι συνώνυμος με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά».

ΗΠΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντός και εκτός των ΗΠΑ αυξάνονται οι αντιδράσεις για το χωρισμό οικογενειών μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παζαρεύει με το Κογκρέσο «αλλαγές» στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική με αντάλλαγμα την έγκριση χρηματοδότησης για την ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, συναντώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, παραδέχτηκε ότι ο χωρισμός των οικογενειών μεταναστών «σίγουρα δεν είναι κάτι ελκυστικό και δίνει κακή εντύπωση» και δήλωσε «πρόθυμος» να «στηρίξει» οποιοδήποτε από τα δύο σχετικά νομοσχέδια περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να καταλαγιάσουν τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλούν παγκοσμίως ο χωρισμός περίπου 2.300 μικρών παιδιών από τους γονείς και ο εγκλεισμός τους σε κλουβιά.

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εντείνεται, η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ που δυναμώνει, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, αλλά και καπιταλιστικά κράτη όπως το Ισραήλ, η Τουρκία κ.ά., επιδρούν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

(...) Διεκδικούμε: Να αποσύρει η κυβέρνηση τη στήριξή της στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να χορηγήσει στους ξεριζωμένους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ, αξιοπρεπείς όροι διαμονής, σίτισης, περίθαλψης, διερμηνείας, νομικής προστασίας, μόρφωσης - ψυχαγωγίας για τα παιδιά και γενικότερα κάθε μέτρο που έχει σχέση με τη διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κάθε μορφής εμπλοκή σ' αυτούς. Αμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων».

Εργατικό Φεστιβάλ στα Οινόφυτα

Την Κυριακή 24 Ιούνη, στο Ανοιχτό Θέατρο θα μιλήσει ο Μανώλης Καραντούσας

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια - μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται την Κυριακή 24 Ιούνη, στα Οινόφυτα, το Εργατικό Φεστιβάλ από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, έχει ως εξής:

-- 8 μ.μ.: Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο από τους Worksongs Project.

-- 9 μ.μ.: Προβολή βίντεο.

-- 9.15 μ.μ.: Ομιλία από τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 10 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν.

-- 10.45 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

Εκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ