ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο σε διάφορες πόλεις

Στο ΤΕΙ Αθήνας, αύριο, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Από το ΤΕΙ της Αθήνας θα περάσει το Φεστιβάλ το Σάββατο 23 Ιούνη, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! ...Σίγουρος δρόμος... 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...».

Στο Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ θα μιλήσει, στις 21.00, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19.30 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα. Μετά την ομιλία Stand up Comedy με τον Χρ. Ζαραλίκο. Συναυλία με τους «Gadjo Dilo». Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα υπάρχουν επίσης: Εκθεση αφιερωμένη στην πορεία του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμβολή της ΚΝΕ, στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, χώροι για σκάκι, γκράφιτι κ.ά.

Επίσης, στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας στην Αττική, οι Οργανώσεις Αγίου Στεφάνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, Παρασκευή, στις 19.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Παρασκευή, γίνεται το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 20.00, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει: Εκθεση με θέμα «Στιγμές από την 50χρονη ιστορία και δράση της ΚΝΕ». Συζήτηση με θέμα: «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ χτίζουμε ριζοσπαστικό μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα που δεν το βάζουν στο χέρι - Η ευθύνη των μελών της ΚΝΕ και των φίλων της στην υπόθεση της ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος». Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Γιάννη Μαύρου.

Φοιτητικά Φεστιβάλ γίνονται αυτές τις μέρες και στην Κρήτη. Σήμερα, Παρασκευή, γίνεται στο Ενετικό Λιμάνι στο Ρέθυμνο, με: Χώρο αφιερωμένο στη δράση που ανέπτυξε η ΟΒ Παιδαγωγικού σε σχέση με τα ζητήματα διαπάλης στα πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα. Ομιλία από τον Νίκο Αποστολίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Συναυλία με το συγκρότημα από το ΤΕΙ Ρεθύμνου. Συναυλία με τον Ψαραντώνη.

Αντίστοιχα, αύριο Σάββατο, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, με: Βιντεοπροβολή και συζήτηση με θέμα «Μουντιάλ 2018... Κορυφαίο αθλητικό γεγονός στη σκιά της εμπορευματοποίησης και των ανταγωνισμών». Βιντεοπροβολή - αφιέρωμα στα 27 χρόνια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Ομιλία από την Σταυρούλα Φουντά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Συναυλία με νεανικό συγκρότημα. Συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη.

Και στα δύο Φεστιβάλ της Κρήτης θα λειτουργούν επίσης: Εκθεση με θέμα «200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Χωρίς πρωτοπόρα θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει πρωτοπόρα δράση». Χώρος ενάντια στα ναρκωτικά κ.ά.

Αύριο, Σάββατο, γίνεται Φοιτητικό Φεστιβάλ και στην Ξάνθη, από τις 20.30, στο χώρο των ΠΡΟΚΑΤ. Περιλαμβάνει: Εκθεση για την αντιιμπεριαλιστική δράση της ΚΝΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Παρουσίαση της ομάδας κρουστών της ΦΕΞ: «bb5 percussion system». Επίδειξη αυτοάμυνας από τον αθλητικό σύλλογο πυγμαχίας «Α. Μπαντάκ». Ομιλία από τον Νικόλα Καλομοίρη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης της ΚΝΕ. Θρακιώτικο γλέντι με τους Αλέξανδρο Παπουτσή (θρακιώτικη λύρα - τραγούδι), Στέλιο Μαρκάκη (γκάιντα - τραγούδι), Γιάννη Κουμή (καβάλι - τραγούδι), Δημήτρη Γεωργιάδη (νταούλι).

ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ
Εκδήλωση για την ολοκλήρωση των μαθημάτων αλληλεγγύης

Με μία πολύ όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε, την περασμένη Δευτέρα, η τρίτη χρονιά λειτουργίας των δωρεάν μαθημάτων αλληλεγγύης που οργανώνονται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρτας (ΕΚΑ) και των σωματείων της δύναμής του. Φέτος λειτούργησαν τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με τη διδασκαλία των περισσοτέρων μαθημάτων, καθώς και ξενόγλωσσα τμήματα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές των λαϊκών μαθημάτων, σε πολλές περιπτώσεις με τη στήριξη και παρουσία όλης της οικογένειάς τους.

Σε όλους τους μαθητές δόθηκαν αναμνηστικοί τίτλοι και δώρα, ενώ συμβολικό δώρο δόθηκε και στους εκπαιδευτικούς, που ανιδιοτελώς προσφέρουν και στηρίζουν εδώ και τρία χρόνια τη λειτουργία των μαθημάτων αλληλεγγύης.

Από την εισήγηση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της οργάνωσης των δωρεάν μαθημάτων αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ταξικής αλληλεγγύης που παίρνει το ΕΚΑ. Ετσι και η οργάνωση των δωρεάν μαθημάτων αλληλεγγύης έχει στόχο να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για λύσεις που ταιριάζουν στις σύγχρονες ανάγκες και όχι στη διαχείριση και διαιώνιση της μιζέριας, της εξαθλίωσης, της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας. Γιατί η ελεημοσύνη και η δήθεν φιλανθρωπία δεν είναι αλληλεγγύη, είναι στην πραγματικότητα υποστήριξη και ανοχή όλων όσοι έχουν δημιουργήσει αυτήν τη φτώχεια.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των καθηγητών, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι ηλικιακά, άνεργοι ή μισοεργαζόμενοι, οι οποίοι σημείωσαν τον σημαντικό ρόλο των δωρεάν μαθημάτων για τη στήριξη των μαθητών, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η Παιδεία δεν είναι δωρεάν, ενώ την ίδια ώρα δαπανώνται δισεκατομμύρια για όπλα. Ακόμη, ανέφεραν την καλή συνεργασία με το ΕΚΑ για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυπταν.

Τόσο από τη διοίκηση του ΕΚΑ όσο και από τους εκπαιδευτικούς και γονείς εκφράστηκε η θέληση για συνέχεια των δωρεάν μαθημάτων και την επόμενη χρονιά, με πιο μαζική ακόμη συμμετοχή.

Τέλος, το ΕΚΑ ενημέρωσε και κάλεσε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν στο camping που θα διοργανωθεί για τρίτη χρονιά φέτος, από τα τέλη Ιούλη μέχρι τις αρχές Αυγούστου, με πολύ χαμηλό κόστος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Υποχρεωτικές μετακινήσεις εκατοντάδων μαθητών

Υποχρεωτικές μετακινήσεις εκατοντάδων μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπερωρίες αναπληρωτών που παραμένουν απλήρωτες καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης».

Οπως αναφέρει, στη Β' Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής μετακινούνται υποχρεωτικά εκτός των γεωγραφικών ορίων όπου ανήκουν 48 μαθητές Δημοτικού και 86 παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία, ενώ συνολικά στην περιοχή Ανατολικής Αττικής οι υποχρεωτικές μετακινήσεις αφορούν 111 μαθητές Δημοτικού και 256 νήπια. «Στον 21ο αιώνα τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σχολείο», τονίζει ο Σύλλογος «Ο Σωκράτης» καταγγέλλοντας ως αντιπαιδαγωγική και κοινωνικά ανάλγητη την απόφαση που αναγκάζει μαθητές να καλύψουν απόσταση χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Το θέμα τέθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, που έγινε στις 19 Ιούνη, με τη συμμετοχή των Συλλόγων Εκπαιδευτικών της περιοχής και του προέδρου της Ενωσης Γονέων Αχαρνών. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι από πλευράς Διεύθυνσης ακολουθήθηκαν όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα και παρά τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι μετακινήσεις, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για ανάκληση της σχετικής απόφασης.

Αθλητικά τουρνουά της ΚΝΕ

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το τουρνουά μπάσκετ 3on3 που διοργανώνει η ΚΝΕ μαζί με το ΚΕΘΕΑ Ηπειρος στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Οι αγώνες γίνονται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Παραμυθιάς και συμμετέχουν 34 ομάδες που έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες (Δημοτικού, Γυμνασίου και μεγαλύτερες ηλικίες).

Επίσης, στη Λάρισα, τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6981.710.752 και 6944.777.925, καθώς και στο mail: mathlarissa@gmail.com

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό διήμερο στην Κέρκυρα

Ραντεβού στην Κέρκυρα δίνουν από σήμερα οι Μαθητικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, για ένα διήμερο εκδηλώσεων με κατασκήνωση στο μικρό νησάκι Βίδο (απέναντι από το λιμάνι της Κέρκυρας), όπου είχαν λειτουργήσει φυλακές για ανήλικους πολιτικούς κρατούμενους.

Οι μαθητές θα επισκεφτούν και θα ξεναγηθούν σε μέρη ιστορικής σημασίας, θα έρθουν σε επαφή με σελίδες ηρωισμού που έγραψαν οι κομμουνιστές στην περιοχή, αλλά θα απολαύσουν και στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε ένα όμορφο μέρος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή

Εως τη 1 μ.μ. άφιξη κατασκηνωτών

Εως τις 7 μ.μ. ελεύθερος χρόνος για μπάνιο

Στις 7 μ.μ., ξενάγηση στο Βίδο από μαθητές της Κέρκυρας

Στις 8.30 μ.μ., βιντεοπροβολές για την ιστορία του νησιού

Στις 9 μ.μ., συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα - πάρτι

  • Αύριο Σάββατο

Στις 10 π.μ., έναρξη των αθλητικών τουρνουά

Στις 7 μ.μ., παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Στις 9.30 μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Στις 10.30 μ.μ., γλέντι - πάρτι

  • Κυριακή 24 Ιούνη

Αναχώρηση για Κέρκυρα έως τις 10 π.μ.

Στις 11 π.μ., ιστορικός περίπατος στην Κέρκυρα

Ελεύθερος χρόνος για βόλτες στην πόλη

Στις 3 μ.μ., αναχώρηση για επιστροφή

Εκδήλωση στην Καλλιθέα

«Κόντρα στους καιρούς... είναι ανάγκη να αγωνιζόμαστε για το μέλλον και τη ζωή που μας ανήκει». Με αυτό το σύνθημα, εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Νότιων Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, την Κυριακή 24 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ