ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς προχτές Τετάρτη

Κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Αθήνας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πραγματοποίησαν φορείς προχτές το απόγευμα έξω από το δημαρχείο της Αθήνας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάλειψη του Πεδίου του Αρεως και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας ότι θα εντείνουν την πάλη τους για Αθήνα ελεύθερη από ναρκωτικά, με ελεύθερους χώρους άθλησης και πολιτισμού.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αθήνας, Γκράβας και 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ Αθήνας και Γαλατσίου, των Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων 1ου, 2ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, των Επιτροπών Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Α' Αθήνας, του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, και του Συνδέσμου Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, πρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας του ΕΣΥΝ και μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ. «Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μίας ευρύτερης κοινωνικής δράσης που θα διαπερνά όλες τις δομές και τη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος (σωματεία, φορείς, συλλόγους) και θα αντιπαλεύει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση. Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν φορέα που θα αγκαλιάζει την Πρόληψη, τη Θεραπεία, την Επανένταξη. Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για την κάνναβη, ενάντια στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης».

Ο Γιώργος Βλάχος, εκ μέρους της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Πατησίων, τόνισε ότι «ήρθαμε εδώ να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη στάση της δημοτικής αρχής για το Πεδίον του Αρεως και την ανοχή στη ναρκωκουλτούρα», καταδικάζοντας την απαξίωση του πάρκου, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Η Κατερίνα Ροδοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, υπογράμμισε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γονείς «για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο, και μέσα σε όλα μας τα προβλήματα για την επιβίωση έχουμε να παλέψουμε και με αυτό το περιβάλλον, που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να στείλει τους νέους στην ατομική φυγή, να είναι παραδομένοι στα ναρκωτικά, ανίκανοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους».

Η Ελένη Θεοδοσίου, από την Ομάδα Γυναικών Εξαρχείων (ΟΓΕ), αναφέρθηκε στη «μεγάλη επιθυμία του δήμου της Αθήνας, της Περιφέρειας, του κράτους, να ιδιωτικοποιήσουν το Πεδίον του Αρεως, και αυτό περνάει μέσα από την απαξίωσή του. Εργαλείο για την πραγματοποίηση της απαξίωσης είναι η γκετοποίησή του».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο «να προβληματιστεί και να δει τι κρύβεται πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που με οργανωμένο τρόπο ξετυλίγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και διάφορες οργανώσεις, γύρω από τη διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας - επιλογής για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Παρουσιάζουν τη σκλαβιά ως "ελευθερία" στην "ατομική επιλογή", την ίδια στιγμή που ξηλώνουν μέρα με τη μέρα κάθε συλλογικό δικαίωμα που είχε κατακτήσει η εργατική τάξη μέσα από σκληρούς αγώνες».

«Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι "όπλο" του συστήματος, είναι ένα ακόμα "λουκέτο" στην "αλυσίδα" που θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους και τη νεολαία (...) Ο νέος νόμος με την ψευδεπίγραφη αναφορά ως "φαρμακευτική κάνναβη", που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και της Ενωσης Κεντρώων, στήνει μπίζνες δισεκατομμυρίων για πολυεθνικές αξιοποιώντας τον πόνο των ασθενών!

(...) Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, ο διαχωρισμός αφαιρεί φόβους, ενοχές, αντανακλαστικά που κρατούν ένα νέο μακριά από τα ναρκωτικά. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή συμβιβασμού!».

Μαζί με τα αιτήματα για σταθερή και μόνιμη εργασία και τις άλλες διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ αγωνίζεται για:

  • Πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους. Η θέση του χρήστη είναι σε πρόγραμμα θεραπείας και όχι στα «υποκατάστατα της ηρωίνης», στο δρόμο, στη φυλακή, σε «χώρους γκέτο» όπου θα κάνει χρήση απλά για να μην ενοχλεί.
  • Προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, σε χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
  • Μαζικές προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στην πρόληψη - θεραπεία - έρευνα για τα ναρκωτικά.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Απεργούν την Τρίτη 26/6, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Σε απεργία προχωρούν την Τρίτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, με απόφαση του Σωματείου τους, προβάλλοντας ζητήματα και αιτήματα που σχετίζονται τόσο με το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων όσο και με τις εργασιακές τους σχέσεις.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, με την απεργία την ερχόμενη Τρίτη «αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Της προσφοράς στη χώρα, στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Με τη διαφύλαξη, εμβάθυνση και ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης κουλτούρας και πρακτικής: Της καθολικής πρόληψης στην κοινότητα, μέσα από τον ενιαίο και διακριτό φορέα Πρόληψης που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε σταθερά».

Το σωματείο σημειώνει ότι μόλις 350 εργαζόμενοι/ες στα 67 Κέντρα Πρόληψης δουλεύουν με αυταπάρνηση μέσα σ' ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο, που διαρκώς δημιουργεί και ορθώνει νέα προβλήματα. Κάθε χρόνο εξυπηρετούν πάνω από 100.000 πολίτες, με παρεμβάσεις που έχουν διάρκεια και συνέχεια.

«Οι συνθήκες ζωής αρρωσταίνουν τους ανθρώπους και εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε», σημειώνει το Σωματείο και συνεχίζει: «Η Πρόληψη στοχεύει στο σύνολο των ανθρώπων και στη συνολική ευημερία τους, με στόχο όλο και λιγότεροι άνθρωποι να έχουν ανάγκη θεραπείας. Οταν το υπαρκτό κράτος (...) υιοθετεί τη λογική της "διαχείρισης" των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, αναπαράγει στην ουσία τον φαύλο κύκλο και μάλιστα αυξητικά, σαν μια "Λερναία Υδρα"».

Το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί πάγιο πρόβλημα και η αλλαγή του αίτημα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Κέντρων. «Οι δομές έχουν τη μορφή 67 αστικών εταιρειών, που καθεμιά διοικείται από εκπρόσωπο διαφορετικού φορέα. Επιπλέον, οι περισσότερες διοικήσεις δεν έχουν σχέση με την πρόληψη των εξαρτήσεων (...) Θεωρητικά εποπτευόμαστε επιστημονικά από τον "συνεργάτη" ΟΚΑΝΑ. Στην πράξη δεν υπάρχει η παραμικρή εποπτεία. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας οργανισμός επικεντρωμένος στην παροχή υποκατάστατων; Πώς θα μπορούσε, αφού η κυρίαρχη θεώρηση της εξάρτησης στον ΟΚΑΝΑ είναι αυτή της "χρόνιας νόσου του εγκεφάλου", που μπορείς μόνο να τη διαχειριστείς (με υποκατάστατα), ενώ στα Κέντρα Πρόληψης θεωρούμε την εξάρτηση κοινωνικό φαινόμενο, όπου οφείλεις να παρέμβεις για να επιφέρεις ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία και στον άνθρωπο;», τονίζει το Σωματείο.

Καταγγέλλει επίσης ότι ενώ «προεκλογικά μας έλεγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έλυναν το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, δηλαδή ότι θα φεύγαμε από αυτό το καταστροφικό σχήμα 67 εταιρειών που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ», τελικά τίποτα απ' αυτά δεν έχει προχωρήσει.

ΠΕΡΑΜΑ
Κινητοποίηση στις 27/6 για τα «καζάνια του θανάτου»

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων καλούν την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, με κύριο αίτημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα για την κινητοποίηση, τα αιτήματα είναι:

«Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού. Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, με εκσυγχρονισμό των υποδομών των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ