ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη

Στην αίθουσα του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στην αίθουσα του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Με ένα σύντομο δρώμενο, στο οποίο ακούστηκε η συγκλονιστική απολογία της ηρωίδας κομμουνίστριας Αθηνάς Μπενέκου, μπροστά στους στρατοδίκες της Τρίπολης, πριν καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελεστεί το Δεκέμβρη του 1947, ξεκίνησε, προχτές Τετάρτη, η εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος. Στο δρώμενο επίσης διαβάστηκε το γράμμα ενός ακόμα αλύγιστου, του Βασίλη Ζάνου, που έγραψε ως μελλοθάνατος, ενώ έγινε αναφορά συνολικά στις διώξεις του αστικού κράτους σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών μετά το 1944 και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Τίτλος της εκδήλωσης, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον δικηγόρων και εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ήταν «Οι αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη», και μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο τέλος προβλήθηκε βίντεο, αφιερωμένο στα 100χρονα του Κόμματος.

Ο Μ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, είπε μεταξύ άλλων:

«Η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι ευχάριστος περίπατος, όπως έδειξε η Ιστορία του 20ού αιώνα. Ο κίνδυνος πισωγυρίσματος και νίκης της αντεπανάστασης δεν εξαλείφεται σε σύντομο διάστημα μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Η εργατική εξουσία πρέπει να εκπληρώσει μια δύσκολη, δημιουργική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αποστολή και να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική άμεση και έμμεση επέμβαση, καθώς και τις εσωτερικές αντεπαναστατικές δυνάμεις.

Ο Μ. Παπαδόπουλος
Ο Μ. Παπαδόπουλος
Γι' αυτό η εργατική εξουσία πρέπει να αντικαταστήσει όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους που έχει τσακίσει η σοσιαλιστική επανάσταση, με νέους λαογέννητους θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσει την ισχυρή δύναμη που διαθέτει.

Ποια είναι αυτή η δύναμη; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν συμμετέχουν ενεργά στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν ελέγχουν αν υλοποιούνται οι αποφάσεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν μπορούν ανεμπόδιστα να ασκούν κριτική για να διορθωθούν αποφάσεις και πρακτικές που εμποδίζουν ή επιβαρύνουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Με άλλα λόγια, δεν αναφερόμαστε σε έναν εξωτερικό εργατικό έλεγχο της κρατικής λειτουργίας. Το ίδιο το κράτος είναι εργατικό με βάση την αποστολή και την οργάνωση της νέας σοσιαλιστικής εξουσίας.

Η Συνέλευση των Εργαζομένων σε κάθε παραγωγική μονάδα, κάθε κοινωνική και διοικητική υπηρεσία, κάθε παραγωγικό συνεταιρισμό. Στη Συνέλευση θεμελιώνεται η δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να εκλέγει αντιπροσώπους, να τους ανακαλεί, να ελέγχει και να αποδίδει ευθύνες για όλα τα προβλήματα.

Σε όλα τα ειδικά όργανα, όπως τα δικαστικά, συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά φυσικά υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δικαστές και δικηγόροι.

Ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας πρόταση απλοϊκές και ανιστόρητες αντιλήψεις που αρνούνται το σημαντικό ρόλο της νομικής επιστήμης για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Οι νομικοί επιστήμονες, οι δικαστές και οι δικηγόροι έχουν να επιτελέσουν σοβαρό έργο στην αποτελεσματική εφαρμογή και στην έρευνα των νέων προβλημάτων του σοσιαλιστικού δικαίου ώστε να επεκτείνονται και να βαθαίνουν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής».

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 27 Ιούνη:

-- Οι Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής για την ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος, Ν. Ηράκλειο). Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα ακολουθήσουν προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Βόρειου Τομέα.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ Μαντουδίου - Λίμνης Εύβοιας του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ - Γράψαμε Ιστορία! Συνεχίζουμε!». Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι και προβολή βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος.

-- Η ΤΕ Σερρών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εκτελέσεις των μελών του Περιφερειακού Γραφείου του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1947. Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή των Σερρών». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Στις 7 μ.μ., επίσκεψη στον τόπο εκτελέσεων στην Αγία Βαρβάρα. Στις 7.30 μ.μ., κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Β' Κοιμητήριο Σερρών. Στις 8 μ.μ., πολιτική ομιλία από τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο χώρο του πάρκινγκ του Β' Κοιμητηρίου.

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και συνοικίες, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν την παρέμβασή τους, συζητώντας με το λαό για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 11 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη βιομηχανία «Schnieider Electric» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Τρικάλων, με επικεφαλής τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ, θα περιοδεύσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.

-- Οι ΚΟ Ληλαντίου του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφύγων στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αυλίδας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Φάρου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η καθαρή διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο:

Στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Σαλαμίνας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα), με θέμα «Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η καθαρή διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά.

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων της ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλίας, θα μιλήσει ο Τάσος Τσαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εργατικό Φεστιβάλ για 9η συνεχή χρονιά

Στις 29 και 30 Ιούνη στο Γεντί Κουλέ

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό» θα πραγματοποιηθεί φέτος το Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 29 και 30 Ιούνη στο Γεντί Κουλέ.

Το Εργατικό Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό, καθώς πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 29 Ιούνη:

-- Αφιέρωμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.

-- Συζήτηση με θέμα «Ο Καρλ Μαρξ για τον εργάσιμο χρόνο», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Μουσικό αφιέρωμα: «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας».

-- Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Σάββατο 30 Ιούνη

-- Μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».

-- Συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς, με θέμα «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα».

-- Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

ΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργατικό Φεστιβάλ στις 28 Ιούνη

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος και των 50χρονων της ΚΝΕ, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), το φετινό Εργατικό Φεστιβάλ. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο 2ο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Κάλβου 103).

-- Η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Δήμου Ζωγράφου «Ρυθμός» στο Αλσος, στου Γουδή (Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου).

-- Οι ΚΟ Αργυρούπολης - Ελληνικού καλούν στις 8.30 μ.μ., στην Αργυρούπολη, στην πλατεία Βάρναλη.

-- Οι ΚΟ Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ στο Γεροβουνό (Γούναρη και Θεοτόκου).

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Αγ. Ιερόθεου στο Περιστέρι καλούν οι ΤΟ Περιστερίου και Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στο Μπραχάμι, το Σάββατο 23/6, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ασύρματου με το λαϊκό - ρεμπέτικο συγκρότημα «Πέτα το σκοινί από τον κόρφο σου».

Εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή διοργανώνουν την Κυριακή 24/6, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Παρνασσού, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία την Κυριακή 24/6, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (συμμετοχή και κρατήσεις στο τηλ. 6972.005.040).

-- Το Παράρτημα Μεσολογγίου - Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο της ανατίναξης γερμανικού τρένου, την Κυριακή 24 Ιούνη, στις 10 π.μ., στο σταθμό του Αιτωλικού.

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τις αλύγιστες στο Τρίκερι

Εκδήλωση στο νησί Τρίκερι, για να τιμηθούν οι αλύγιστες της ταξικής πάλης που έζησαν εξόριστες εκεί, οργανώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 24 Ιούνη. Ο απόπλους από το λιμάνι του Βόλου θα γίνει στις 9.30 π.μ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 10.30 π.μ. κατάπλους στο νησάκι Τρίκερι, 11 π.μ. εκδήλωση με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του αφιερώματος στην Ρόζα Ιμβριώτη. 12.30 μ.μ. ξενάγηση στο νησί - περιήγηση στους χώρους που βρίσκονταν οι εξόριστες. 1.30 μ.μ. ελεύθερος χρόνος - φαγητό. Επιστροφή στο Βόλο στις 5 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Κομματικές Οργανώσεις της Μαγνησίας και στο τηλέφωνο 24210-33200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ