Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη

Στην αίθουσα του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στην αίθουσα του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Με ένα σύντομο δρώμενο, στο οποίο ακούστηκε η συγκλονιστική απολογία της ηρωίδας κομμουνίστριας Αθηνάς Μπενέκου, μπροστά στους στρατοδίκες της Τρίπολης, πριν καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελεστεί το Δεκέμβρη του 1947, ξεκίνησε, προχτές Τετάρτη, η εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος. Στο δρώμενο επίσης διαβάστηκε το γράμμα ενός ακόμα αλύγιστου, του Βασίλη Ζάνου, που έγραψε ως μελλοθάνατος, ενώ έγινε αναφορά συνολικά στις διώξεις του αστικού κράτους σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών μετά το 1944 και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Τίτλος της εκδήλωσης, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον δικηγόρων και εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ήταν «Οι αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη», και μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο τέλος προβλήθηκε βίντεο, αφιερωμένο στα 100χρονα του Κόμματος.

Ο Μ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, είπε μεταξύ άλλων:

«Η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι ευχάριστος περίπατος, όπως έδειξε η Ιστορία του 20ού αιώνα. Ο κίνδυνος πισωγυρίσματος και νίκης της αντεπανάστασης δεν εξαλείφεται σε σύντομο διάστημα μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Η εργατική εξουσία πρέπει να εκπληρώσει μια δύσκολη, δημιουργική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αποστολή και να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική άμεση και έμμεση επέμβαση, καθώς και τις εσωτερικές αντεπαναστατικές δυνάμεις.

Ο Μ. Παπαδόπουλος
Ο Μ. Παπαδόπουλος
Γι' αυτό η εργατική εξουσία πρέπει να αντικαταστήσει όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους που έχει τσακίσει η σοσιαλιστική επανάσταση, με νέους λαογέννητους θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσει την ισχυρή δύναμη που διαθέτει.

Ποια είναι αυτή η δύναμη; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν συμμετέχουν ενεργά στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν ελέγχουν αν υλοποιούνται οι αποφάσεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν μπορούν ανεμπόδιστα να ασκούν κριτική για να διορθωθούν αποφάσεις και πρακτικές που εμποδίζουν ή επιβαρύνουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Με άλλα λόγια, δεν αναφερόμαστε σε έναν εξωτερικό εργατικό έλεγχο της κρατικής λειτουργίας. Το ίδιο το κράτος είναι εργατικό με βάση την αποστολή και την οργάνωση της νέας σοσιαλιστικής εξουσίας.

Η Συνέλευση των Εργαζομένων σε κάθε παραγωγική μονάδα, κάθε κοινωνική και διοικητική υπηρεσία, κάθε παραγωγικό συνεταιρισμό. Στη Συνέλευση θεμελιώνεται η δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να εκλέγει αντιπροσώπους, να τους ανακαλεί, να ελέγχει και να αποδίδει ευθύνες για όλα τα προβλήματα.

Σε όλα τα ειδικά όργανα, όπως τα δικαστικά, συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά φυσικά υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δικαστές και δικηγόροι.

Ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας πρόταση απλοϊκές και ανιστόρητες αντιλήψεις που αρνούνται το σημαντικό ρόλο της νομικής επιστήμης για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Οι νομικοί επιστήμονες, οι δικαστές και οι δικηγόροι έχουν να επιτελέσουν σοβαρό έργο στην αποτελεσματική εφαρμογή και στην έρευνα των νέων προβλημάτων του σοσιαλιστικού δικαίου ώστε να επεκτείνονται και να βαθαίνουν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ