Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΕ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Εντάσεις με φόντο τους δασμούς των ΗΠΑ

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μ. Πομπέο και Κίνας Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο

Copyright 2018 The Associated

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μ. Πομπέο και Κίνας Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επικίνδυνη όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, με φόντο τους δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να τονώσει τα κέρδη των καπιταλιστών εντός των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν και χτες με δηλώσεις τους υψηλόβαθμοι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών για τις συνέπειες που έχουν στις οικονομίες των εκλογικών τους περιφερειών πολλοί από τους δασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης, απάντησε: «Οπως λέει συχνά ο Πρόεδρος, πάντα ήμασταν σε εμπορικό πόλεμο. Η διαφορά είναι πως τώρα τα στρατεύματά μας κατεβαίνουν στους προμαχώνες»...

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δεν «μάσησε τα λόγια του». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πολιτική εκφοβισμού και απειλών, βλάπτοντας με τον τρόπο αυτόν «την παγκόσμια τάξη εμπορίου». Πρόσθεσε δε πως παράλληλα οι μέθοδοι της κυβέρνησης Τραμπ διά της επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα βλάπτουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εργαζόμενους, τους αγρότες στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους. Πρόσθεσε ακόμη πως οι πρόσφατες εμπορικές διαπραγματεύσεις που είχαν Κινέζοι αξιωματούχοι με Αμερικανούς ομολόγους τους «είχαν θετικό, εποικοδομητικό χαρακτήρα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο, επιθετικό τρόπο, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ήταν αναγκασμένο να ανταποδώσει με σθεναρά μέτρα». Προειδοποίησε τέλος πως η Κίνα «θα αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», τονίζοντας: «Είμαστε αντίθετοι με ενέργειες ακραίας πίεσης και εκβιασμών υπό τη μεγάλη ράβδο του εμπορικού προστατευτισμού».

Οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου έγιναν περίπου δύο βδομάδες προτού οι ΗΠΑ εφαρμόσουν, στις 6 Ιούλη, νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας αξίας 50 δισ. δολαρίων υπό το πρόσχημα της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και υφαρπαγής τεχνολογίας. Εγιναν επίσης μετά από τις νέες απειλές του Προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών όχι μόνο σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά 400 δισ. δολαρίων (γεγονός που αφορά το 90% των κινεζικών προϊόντων που εισάγεται στις ΗΠΑ)...

Δασμοί - αντίποινα

Δεν είναι πάντως μόνο η Κίνα που αντιδρά στους αμερικανικούς δασμούς. Είναι και άλλοι εταίροι των ΗΠΑ, όπως οι χώρες της ΕΕ, που εφαρμόζουν από σήμερα δασμούς 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, το Μεξικό και ο Καναδάς, αλλά και η Τουρκία που από χτες επέβαλε δασμούς - αντίποινα σε πάνω από 20 αμερικανικά προϊόντα (μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, μηχανήματα, καλλυντικά και αντηλιακά) συνολικής αξίας 1,8 δισ. δολαρίων. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η Τουρκία να κατηγορείται άδικα για τις οικονομικές προκλήσεις της Αμερικής», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ