Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για το... «success story»

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα "success story", αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος», τονίζει ο Κλ. Ρέγκλινγκ στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δείχνοντας βέβαια το νέο «μεταμνημονικό» κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα "ιστορίες επιτυχίας" (success stories)», ενώ «η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτήν την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο»...

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ESM, όπως και η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε προηγηθεί, έρχεται να επιβεβαιώσει την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, ενώ κάνοντας και παραπέρα βήματα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερους ρυθμούς κλιμάκωσης. «Τα μέτρα αυτά (συντάξεις, αφορολόγητο) συμπληρώνουν τα υφιστάμενα πακέτα μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες από το 2019 και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2020, εάν δεν έρθουν εμπροσθοβαρώς», επισημαίνεται.

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, ξεκαθαρίζεται ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση έχουν όρο και προϋπόθεση την υπέρβαση των στόχων για τα «πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι και το 2022. «Σε συνάρτηση με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα» θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα που «θα στηρίξουν την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον ESM.

Σε ό,τι αφορά τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, αναδεικνύουν την «ανάγκη» κλιμάκωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδική αναφορά γίνεται στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (43,1% επί του συνολικού δανεισμού) στο τέλος του 2017, καλώντας τις τράπεζες να «εντείνουν τις προσπάθειες κατά την επόμενη διετία».

Να σημειωθεί ότι η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που δημοσιοποιήθηκε προχτές, σε έναν πρώτο απολογισμό, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του Μάη είχαν διενεργηθεί 4.349 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Με βάση τα στοιχεία έως τις 25 Μάη, ήδη έχουν προγραμματιστεί για φέτος 9.458 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση πακέτου προβληματικών δανείων στην «CarVal Investors» και την «Intrum AB», συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το αντίτιμο της συναλλαγής διαμορφώθηκε στο 6% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή σε 120 εκατ. ευρώ. Οι εξαγοραστές αναμένουν την ανάκτηση του ποσού και βέβαια με σημαντικά περιθώρια κέρδους.

«Αντίμετρα» για τους βιομήχανους

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο έδαφος των υπερπλεονασμάτων και της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, έχει να περιμένει από τα λεγόμενα «αντίμετρα».

Οπως αναφέρει στο «εβδομαδιαίο δελτίο», «η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντικές διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις».

Οπως λένε, «έτσι αντιμετωπίζονται τα αυξανόμενα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού», ενώ βέβαια «καλύπτεται η ανάγκη επέκτασης της φορολογικής βάσης, ώστε να διαμοιράζεται το φορολογικό βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους (...)».

Στο «διά ταύτα» ο ΣΕΒ διεκδικεί:

-- «Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν πραγματικά η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων».

- «Μεγαλύτερη φορολογική "ελάφρυνση" της ελληνικής οικογένειας», ώστε, όπως λένε, να αντιμετωπιστεί «το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας». Πρόκειται βέβαια για εμπαιγμό καθώς η ...«ελάφρυνση της ελληνικής οικογένειας» υπολογίζεται μετά και τη νέα συντριβή στο αφορολόγητο όριο, με την επέκταση της φορολογικής βάσης και το μαζικό χαράτσωμα, λαϊκών νοικοκυριών που εξαναγκάζονται να διαβιώνουν κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, ούτως ώστε να μαζεύονται τα χρήματα που πηγαίνουν ως ελαφρύνσεις και «μαξιλάρια ασφαλείας» στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ